Με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται η λαχτάρα “για κάτι γλυκό” - Gkourou.com Με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται η λαχτάρα “για κάτι γλυκό”

Με ποια σοβαρή νόσο συνδέεται η λαχτάρα “για κάτι γλυκό”


 


Το να λαχταράτε περιστασιακά κάτι γλυκό είναι φυσιολογικό.

Αλλά αν πιάσετε τον εαυτό σας να έχει μια άσβηστη λαχτάρα για σνακ ή ποτά με ζάχαρη, τότε το σώμα σας μπορεί να προσπαθεί να σας πει κάτι πιο σημαντικό. Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να προέλθει από διατροφικές ανισορροπίες, ορμονικές αλλαγές ή ακόμα και υποκείμενες ιατρικές παθήσεις.

Αυτό το άρθρο παραθέτει τις πιο κοινές αιτίες της μεγάλης λαχτάρας για ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να σηματοδοτούν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Συνήθεις αιτίες της λαχτάρας για ζάχαρη

Ενώ η περιστασιακή λαχτάρα για κάτι γλυκό είναι αβλαβής, η επίμονη ή συχνή λαχτάρα μπορεί να υποδηλώνει βαθύτερες αιτίες, όπως:

  1. Παραλείπετε γεύματα ή δεν τρώτε αρκετά: Το να περνάτε πολλές ώρες χωρίς να φάτε τίποτα —ή αν ακολουθείτε υπερβολικά περιοριστικές δίαιτες— μπορεί να προκαλέσει πτώση του σακχάρου στο αίμα σας. Το σώμα σας ανταποκρίνεται αναζητώντας γρήγορη ενέργεια, ειδικά από ζάχαρη.
  2. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών ή φυτικών ινών: Τα γεύματα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη ή φυτικές ίνες αφομοιώνονται γρήγορα, αφήνοντάς σας να πεινάτε ξανά σύντομα. Αυτό συχνά προκαλεί επιθυμία για τροφές υψηλής ενέργειας, όπως τα γλυκά.
  3. Ορμονικές αλλαγές: Οι αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου, ειδικά λίγο πριν από την περίοδό σας, μπορεί να πυροδοτήσουν την επιθυμία για ζάχαρη λόγω των μεταβαλλόμενων επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης. Επίσης, το χρόνιο στρες αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την όρεξη (ιδιαίτερα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη).
  4. Έλλειψη ύπνου: Η στέρηση ύπνου μεταβάλλει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, όπως η γκρελίνη και η λεπτίνη, αυξάνοντας τόσο την όρεξη όσο και την επιθυμία για ζάχαρη την επόμενη μέρα.
  5. Συναισθηματική σίτιση: Πολλοί άνθρωποι στρέφονται σε ζαχαρούχα τρόφιμα σε στιγμές θλίψης, πλήξης ή άγχους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει προσωρινά τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη, τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας κάνουν να αισθανόμαστε όμορφα.
  6. Τεχνητά γλυκαντικά: Η κατανάλωση μη θρεπτικών γλυκαντικών, όπως η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορεί να διαταράξει τα συστήματα πείνας και ανταμοιβής του εγκεφάλου, οδηγώντας πιθανώς σε ισχυρότερη λαχτάρα για πραγματική ζάχαρη.

Προβλήματα υγείας που μπορεί να προκαλέσουν λαχτάρα για ζάχαρη

Ορισμένες λιγούρες για ζάχαρη μπορεί να συνδέονται με πιο σοβαρές ιατρικές καταστάσεις που απαιτούν προσοχή.

1. Υπογλυκαιμία (χαμηλό σάκχαρο στο αίμα)

Όταν το σάκχαρο στο αίμα σας πέσει πολύ χαμηλά, το σώμα σας αναζητά γρήγορο “καύσιμο”, συνήθως με την μορφή ζάχαρης. Αυτό μπορεί να συμβεί με:

  • Υπερβολική άσκηση χωρίς να τρώτε αρκετά
  • Πίνοντας αλκοόλ με άδειο στομάχι
  • Ορισμένα φάρμακα, ειδικά για τον διαβήτη

2. Αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτης

Στον πρώιμο διαβήτη ή αν έχετε αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη, τα κύτταρα του σώματος πασχίζουν να απορροφήσουν τη γλυκόζη. Ως αποτέλεσμα, το σώμα σας σηματοδοτεί πείνα και λαχτάρα για ζάχαρη, ακόμη και όταν το σάκχαρό σας είναι υψηλό.

3. Επινεφριδιακή κόπωση/δυσλειτουργία

Το χρόνιο στρες μπορεί να εξαντλήσει τα επινεφρίδια σας, οδηγώντας σε κόπωση και λαχτάρα για γρήγορες πηγές ενέργειας -όπως η ζάχαρη- για να παραμείνετε σε εγρήγορση.

4. Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Για πολλές γυναίκες, οι ορμονικές καταπτώσεις κατά τη διάρκεια του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου αυξάνουν την ανάγκη για σεροτονίνη -την οποία η ζάχαρη ενισχύει προσωρινά- οδηγώντας σε περισσότερη λαχτάρα.

5. Κατάθλιψη

Τα άτομα με κατάθλιψη συχνά βιώνουν μεγάλη λαχτάρα για ζάχαρη ως έναν τρόπο να αυτό-γιατρευτούν και να τονώσουν τις χημικές ουσίες που ρυθμίζουν τη διάθεση. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συναισθηματικά χαμηλά.

Πώς να μειώσετε και να διαχειριστείτε την ακραία επιθυμία για ζάχαρη

Η πραγματοποίηση στρατηγικών αλλαγών στη ρουτίνα σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε την επιθυμία για ζάχαρη με φυσικό τρόπο.

  1. Τρώτε ισορροπημένα γεύματα: Συμπεριλάβετε πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες σε κάθε γεύμα, για να διατηρήσετε το σάκχαρο στο αίμα σταθερό.
  2. Μην παραλείπετε γεύματα: Γευματίστε (κυρίως γεύμα ή σνακ) κάθε 3-4 ώρες, για να αποφύγετε μεγάλες πτώσεις σακχάρου στο αίμα, διότι προκαλούν εξίσου μεγάλη λαχτάρα για ζάχαρη.
  3. Κοιμηθείτε καλά: Επιδιώξτε 7-9 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε νύχτα, για να ρυθμίσετε το βιολογικό σας ρολόι (κιρκάδιος ρυθμός) και τα σήματα πείνας και πληρότητας του εγκεφάλου.
  4. Περιορίστε τα τεχνητά γλυκαντικά: Προτιμήστε φυσικά γλυκά τρόφιμα όπως τα φρούτα και μειώστε τα επεξεργασμένα υποκατάστατα φυσικής ζάχαρης.
  5. Διαχειριστείτε το άγχος: Ο διαλογισμός, η σωματική δραστηριότητα και οι ασκήσεις αναπνοής μπορούν να μειώσουν τα συναισθηματικά ερεθίσματα για να φάτε κάτι γλυκό.
  6. Πίνετε νερό: Μερικές φορές η δίψα συγχέεται με την πείνα. Μείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα.

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι η λαχτάρα για ζάχαρη σημάδι διαβήτη;

Μπορεί να είναι. Τα άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη ή διαβήτη πρώιμου σταδίου μπορεί να αισθάνονται συνεχή πείνα ή λαχτάρα για ζάχαρη λόγω κακής απορρόφησης γλυκόζης από τα κύτταρα.

Μπορούν ανεπάρκειες βιταμινών ή μετάλλων να προκαλέσουν λαχτάρα για ζάχαρη;

Ναι, τα χαμηλά επίπεδα μαγνησίου, χρωμίου ή ψευδαργύρου μπορεί να συμβάλλουν στην αυξημένη επιθυμία για ζάχαρη, αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, για να επιβεβαιωθεί αυτή η σύνδεση.

Τα τεχνητά γλυκαντικά χειροτερεύουν την επιθυμία για ζάχαρη;

Σε κάποιους ανθρώπους, ναι. Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να “μπερδέψουν” τη ρύθμιση της όρεξης του σώματος, οδηγώντας μερικές φορές σε πιο έντονη λαχτάρα για πραγματική ζάχαρη.

Σύνοψη

Η περιστασιακή λαχτάρα για κάτι γλυκό είναι φυσιολογική, αλλά όταν συμβαίνει διαρκώς μπορεί να αντανακλά βαθύτερες ανισορροπίες: από κακή διατροφή έως στέρηση ύπνου ή ακόμα και μεταβολικές ασθένειες. Η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών είναι το πρώτο βήμα προς τη διαχείριση της λαχτάρας για ζάχαρη και την προστασία της μακροπρόθεσμης υγείας σας.

Εάν η λαχτάρα σας για ζάχαρη μοιάζει εκτός ελέγχου ή συνοδεύεται από κόπωση, εναλλαγές της διάθεσης ή αύξηση βάρους, μην την αγνοήσετε. Μπορεί να είναι ο τρόπος του σώματός σας να ζητήσει βοήθεια!

Πηγές:
healthline.com
realsimple.com
verywellhealth.com
clevelandclinic.org
upmc.com

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ