Οι 8 λόγοι για τους οποίους συνεχίζετε να ερωτεύεστε λάθος ανθρώπους - Gkourou.com Οι 8 λόγοι για τους οποίους συνεχίζετε να ερωτεύεστε λάθος ανθρώπους

Οι 8 λόγοι για τους οποίους συνεχίζετε να ερωτεύεστε λάθος ανθρώπους


 


Έχετε αναρωτηθεί γιατί παρατηρούνται, στη συντροφική ζωή τα ίδια μοτίβα που σας οδηγούν πάντα σε πόνο και θλίψη; Οι περισσότεροι, το έχουν κάνει – ειδικά μετά από έναν χωρισμό ή διαζύγιο.

Η αλήθεια είναι πως, δεν είμαστε πάντα έτοιμοι να παραδεχτούμε τους βαθύτερους φόβους και τα κίνητρά μας. Ο σκοπός του άρθρου, είναι η αποκάλυψη των κρυφών παραγόντων και παραμέτρων που μας κρατούν στάσιμους, ώστε τελικά να κάνουμε καλύτερες επιλογές.

Ας αναλύσουμε τους 8 λόγους που μπορεί να σας οδηγούν να ερωτεύεστε ανθρώπους που είναι ακατάλληλοι για εσάς.

Οι 8 λόγοι για τους οποίους συνεχίζετε να ερωτεύεστε λάθος ανθρώπους

  • Επιδιώκετε αυτό που σας είναι οικείο
  • Νιώθετε ότι πρέπει να “κερδίσετε” την αγάπη
  • Δεν αντιλαμβάνεστε τα “προειδοποιητικά σημάδια”
  • Ερμηνεύετε την ένταση ως εγγύτητα
  • Φοβάστε τη σιωπή
  • Καταπιέζετε τις ανάγκες σας
  • Επιδιώκετε την επιβεβαίωση από τους άλλους
  • Δεν έχετε αντιληφθεί το νόημα της αγάπης

Επιδιώκετε αυτό που σας είναι οικείο

Οι άνθρωποι ερμηνεύουμε ως άνετο και ασφαλές εκείνο που μας είναι γνώριμο, ακόμη και αν, στην πραγματικότητα, είναι επιβλαβές για εμάς.

Μπορεί να έχετε μεγαλώσει σ’ ένα σπίτι με συναισθηματική αστάθεια,  ή οι γονείς σας να απέφευγαν τη σύγκρουση με αποτέλεσμα το χάος, να μοιάζει φυσιολογικό.

Έτσι, καταλήγετε να επιδιώκετε  καταστάσεις που είναι γνώριμες, προβλέψιμες – έστω και βλαβερές. Το μοτίβο αυτό μπορεί να εμφανιστεί αν αγνοείτε τα προειδοποιητικά σημάδια που είναι προφανές ότι θα σας οδηγήσουν σε συναισθηματικό χάος.

Ρωτήστε τον εαυτό σας:

  • Για ποιον λόγο επιλέγω να είμαι με ανθρώπους που με αντιμετωπίζουν υποτιμητικά;
  • Όταν αντιληφθείτε το μοτίβο αυτό, θα καταφέρετε να απελευθερωθείτε από αυτό.
  • Παρατηρήστε πως ανταποκρίνεται το σώμα σας όταν είστε κοντά σε κάποιον που σας σέβεται και σας εκτιμά.

Είναι ένα ασφαλές σημάδι που σας δείχνει πως, είστε σε σωστή κατεύθυνση.

Νιώθετε ότι πρέπει να “κερδίσετε” την αγάπη

Μία ακόμη παγίδα που κάνει τους ανθρώπους να υποτιμούν τον εαυτό τους στις σχέσεις, είναι η ανάγκη να “κερδίσουν” την αγάπη κάποιου.  Η νοοτροπία αυτή μπορεί να τους κάνει να επιδιώκουν μη συναισθηματικά διαθέσιμα άτομα. Γιατί;

  • Επειδή μπαίνουν στη διαδικασία να αποδείξουν την αξία τους.
  • Αυτό τους εγκλωβίζει σε έναν φαύλο κύκλο επιδίωξης και ανάγκης επιβεβαίωσης της αξίας τους.
  • Σε μια υγιή σχέση, ο άνθρωπος δεν νιώθει την πίεση να αποδείξει τα αισθήματά του, ούτε την αξία του.

Η προσπάθεια και ο σεβασμός είναι αμοιβαία, ενώ και οι δύο πλευρές νιώθουν ότι αξίζουν, χωρίς να πρέπει να πασχίζουν να το αποδείξουν.

Δεν αντιλαμβάνεστε τα “προειδοποιητικά σημάδια”

Κάποιες φορές, τα προειδοποιητικά σημάδια, δηλαδή τα τοξικά γνωρίσματα του χαρακτήρα κάποιου, θεωρούνται χαριτωμένα. Μπορεί να ονομάζετε τη ζήλεια του συντρόφου σας “χαριτωμένη” και να την ερμηνεύετε ως απόδειξη της αγάπης του.

Αν παρατηρήσετε ωστόσο, θα διαπιστώσετε πως, η ζήλεια και η ανάγκη για έλεγχο, δεν είναι ένδειξη αφοσίωσης. Είναι κτητικότητα – η διαφορά, είναι τεράστια.

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος μπορεί να θεωρήσει πως, η εκρηκτικότητα του συντρόφου, είναι ένδειξη πάθους ή ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του.

Αργά ή γρήγορα, τα μοτίβα αυτά, δημιουργούν συναισθηματικές πληγές που απαιτούν χρόνο να θεραπευτούν.

Αν κάτι μέσα σας, σας ενοχλεί, σκεφτείτε το περισσότερο. Τα σημάδια που σας στέλνει η διαίσθησή σας, δεν είναι τυχαία και έχουν τη δύναμη να σας προστατεύσουν.

Ερμηνεύετε την ένταση ως εγγύτητα

Η συναισθηματική ένταση, συχνά συγχέεται με την εγγύτητα και τη σύνδεση. Μπορεί όμως, ένα έντονο συναίσθημα, να μην βασίζεται σε γερά συναισθηματικά θεμέλια.

Πρέπει να δίνετε προσοχή και να αφουγκράζεστε τα συναισθήματά σας. Όσο σημαντικό και αν είναι το πάθος στη σχέση, δεν πρέπει να επισκιάζει την μακρόπνοη σταθερότητα και την αυθεντικότητα.

Φοβάστε τη σιωπή

Αν η σιωπή σας οδηγεί σε αμφιβολίες ή εντείνει την ανάγκη σας για συντροφικότητα, αν προσπαθείτε πάση θυσία να γεμίζετε το κενό μέσα σας, αυτό είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι εγκλωβίζονται σε σχέσεις με ακατάλληλους συντρόφους, είναι ο φόβος της μοναξιάς. Αυτός είναι που τους ωθεί στην αναζήτηση οποιασδήποτε παρέας.

Αν αναγνωρίζετε την ώθηση αυτή, αξίζει να ρωτήσετε τον εαυτό σας τα εξής:

  • Με ενδιαφέρει στ’ αλήθεια το άτομο αυτό, ή απλώς αναζητώ κάποια παρέα;
  • Με δυσαρεστεί η σκέψη της μοναξιάς;
  • Γνωρίζω ποια είναι τα χαρακτηριστικά που αναζητώ σε έναν σύντροφο;

Αντιμετωπίζοντας και υπερβαίνοντας τον φόβο της μοναξιάς, θα καλλιεργήσετε την ανθεκτικότητα που είναι αναγκαία ώστε να έχετε την υπομονή να περιμένετε τον κατάλληλο άνθρωπο.

Καταπιέζετε τις ανάγκες σας

Πολλοί άνθρωποι καταπνίγουν τις αληθινές τους επιθυμίες, επειδή φοβούνται ότι θα διώξουν από δίπλα τους κάποιον. Έτσι δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους αλλά παράλληλα αναρωτιούνται γιατί οι αυτές, παραμένουν ανικανοποίητες.

Αν δεν προσελκύετε συντρόφους που είναι κατάλληλοι για εσάς, αυτό μπορεί να αποδίδεται στο ότι, δεν τους λέτε ποτέ όσα πραγματικά θέλετε. Ίσως να μην είστε ειλικρινείς με τα συναισθηματικά και τα ψυχικά σας όρια.

Η απόλυτη ειλικρίνεια σχετικά με τις προσδοκίες και τις ανάγκες σας, είναι μια καλή αρχή. Φυσικά, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ο σύντροφος να μην ανταποκριθεί. Είναι ωστόσο καλύτερο να χάσετε κάποιον που δεν είναι κατάλληλος, από το να παραμένετε κοντά σε έναν άνθρωπο που σας εξουθενώνει.

Επιδιώκετε την επιβεβαίωση από τους άλλους

Μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων που προσκολλώνται σε μη υγιείς σχέσεις, καταλήγουν σ’ αυτές επειδή νιώθουν την ανάγκη της επιβεβαίωσης. Περιμένουν ένα πολυπόθητο, έστω και χλιαρό μήνυμα, δέχονται την ελάχιστη προσπάθεια και τροφοδοτούν έτσι, την ισχνή τους αυτοπεποίθηση.

Αυτή η προσωρινή “ένεση” αδρεναλίνης, υπονομεύει την μακροπρόθεσμη ευτυχία τους.

Πράγματι, οι άνθρωποι που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, είναι πιθανότερο να εγκλωβιστούν σε δυστυχισμένες σχέσεις επειδή δεν εκφράζουν τις πραγματικές τους σκέψεις και επειδή φοβούνται τα αρνητικά αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως, η αληθινή αυτοπεποίθηση, απορρέει από εσάς τους ίδιους και όχι από την αποδοχή ή την έγκριση του συντρόφου. Όταν έχετε καλλιεργήσει πραγματική αυτοεκτίμηση, δεν θα κυνηγάτε ανθρώπους που δεν σας εκτιμούν. Θα επιδιώκετε σχέσεις από αμοιβαιότητα και αυτό, θα αλλάξει όλα τα δεδομένα.

Δεν έχετε αντιληφθεί το νόημα της αγάπης

Οι σχέσεις, οι κοινωνία, οι φίλοι και η οικογένεια, διαμορφώνουν την αντίληψή μας σχετικά με τον έρωτα. Αν δεν αμφισβητήσουμε την ορθότητα των μαθημένων συμπεριφορών, μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθος σχέσεις.

Αν ανακαλύψετε ότι ακολουθείτε το αφήγημα της ζωής κάποιου άλλου, θα βρείτε το πραγματικό νόημα της αγάπης για εσάς.

Tip: Οι σχέσεις πρέπει να είναι πηγή χαράς

Μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση που να ανταποκρίνεται στις δικές σας ανάγκες και αξίες. Θα χτίσετε ένα υπόβαθρο που εκφράζει τον εαυτό σας και τις δικές σας προσδοκίες.

Όταν αποκαλύψετε όλα τα επίπεδα του συναισθηματικού σας κόσμου, θα έχετε αποκτήσει τη δύναμη να απελευθερωθείτε από τα νοσηρά μοτίβα και να επιλέξετε συντρόφους που σας ταιριάζουν.

Οι ικανοποιητικές σχέσεις, δεν δημιουργούν συναισθηματικό χάος – είναι πηγή στήριξης, χαράς, υγείας και εξέλιξης.

Παρατηρήστε τους λόγους που σας σπρώχνουν στις επιλογές σας, αναλάβετε τον έλεγχο του εσωτερικού σας κόσμου και χτίστε τη σχέση που ονειρεύεστε.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ