Οι γονείς που ζηλεύουν την επιτυχία του παιδιού τους, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά - Gkourou.com Οι γονείς που ζηλεύουν την επιτυχία του παιδιού τους, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά

Οι γονείς που ζηλεύουν την επιτυχία του παιδιού τους, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά


 


Όλοι οι γονείς χαίρονται με την επιτυχία του παιδιού τους. Έτυχε ποτέ να νιώθετε, εκτός από τα θετικά συναισθήματα και ζήλεια όταν βλέπετε το παιδί σας να προοδεύει και να εξελίσσεται; Μην αγχώνεστε -συμβαίνει στους περισσότερους.

Η δυσφορία αυτή, είναι πολύ πιο συνηθισμένη απ’ ό,τι θα περιμένατε να μάθετε. Αυτό μπορεί να αποδίδεται σε ορισμένα σας χαρακτηριστικά ως γονείς. Πριν σπεύσετε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας, να θυμάστε πως, η αναγνώριση αυτών των στοιχείων, είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα προς την απελευθέρωση.

Αν αναρωτιέστε γιατί αισθάνεστε έτσι, τότε αξίζει να διαβάσετε τα παρακάτω χαρακτηριστικά που παρατηρούνται όταν οι γονείς αισθάνονται ζήλεια με τα κατορθώματα των παιδιών τους.
Στη ζωή, ανακαλύπτουμε απροσδόκητες πτυχές του ψυχισμού και του μυαλού μας. Ρίχνοντας φως σ’ αυτές, θα καταφέρετε να καλλιεργήσετε υγιέστερες σχέσεις και να εξελιχθείτε.

Η αυτοβελτίωση άλλωστε, είναι ένα ταξίδι που δεν τελειώνει ποτέ.

Οι γονείς που ζηλεύουν την επιτυχία του παιδιού τους, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά

  • Ματαιωμένες προσωπικές φιλοδοξίες
  • Φόβος ότι θα μείνουν πίσω
  • Αδυναμία να αποδεχτούν την αλλαγή
  • Δυσκολία απώλειας του ελέγχου
  • Σύγκριση
  • Προβλήματα αυτοεκτίμησης
  • Αποτυχία  αυτοεκπλήρωσης

Ματαιωμένες προσωπικές φιλοδοξίες

Έχει τύχει να βλέπετε το παιδί σας να κατακτά ένα δικό σας απωθημένο;

Συμβαίνει, και είναι αξιοσημείωτο.

Οι ανεκπλήρωτες φιλοδοξίες των γονέων μπορεί να αναδυθούν με την επιτυχία του παιδιού τους σε κάποιον τομέα.

Έτσι, μπορεί να πυροδοτηθούν συναισθήματα ζήλειας, αφού αρχίζετε ασυναίσθητα να ανταγωνίζεστε το ίδιο σας το παιδί, αντί να χαίρεστε με τα κατορθώματά του.

Το ευχάριστο είναι πως, αναγνωρίζοντας το συναίσθημα αυτό, μπορούμε να το διοχετεύσουμε με υγιή τρόπο.
Κάντε το καταλύτη για να ξανανάψετε το πάθος σας και να κυνηγήσετε τα όνειρά σας.

Η αυτοβελτίωση, εκτός από την εγκατάλειψη των κακών συνηθειών, είναι η ανακάλυψη εξ νέου των φιλοδοξιών και την επιδίωξή τους.
Η εξέλιξη και η αυτοεκπλήρωση, είναι ταξίδια που μπορούμε να ξεκινήσουμε σε κάθε ηλικία.

Φόβος ότι θα μείνουν πίσω

Πρόκειται για έναν πολύ συχνό φόβο των γονέων. Όταν τα παιδιά εξελίσσονται και κατακτούν τους στόχους τους, μπορεί αντί για περηφάνεια, να νιώθετε ζήλεια. Η ζήλεια οφείλεται στον φόβο πως, σταδιακά θα μείνετε πίσω.

Είναι ένα ιδιαίτερο συναίσθημα. Είναι φυσιολογικό να φοβόμαστε ότι, μπορεί να μείνουμε πίσω σ’ έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία. Αντί όμως, να νιώθετε απειλή, αδράξτε την ευκαιρία και, μαζί με την επιτυχία του παιδιού σας, μάθετε και εξελιχθείτε και εσείς. Η αντιμετώπιση του φόβου σας, η περιέργεια και η ανακάλυψη, θα σας φέρει πιο κοντά με το παιδί σας. Αν σας κυριεύει ο φόβος αυτός, δείτε τον σαν ευκαιρία για πρόοδο και καλλιέργεια της σχέσης σας με το παιδί σας.

Ο άνθρωπος αποκτά νέες γνώσεις και δεξιότητες, σε κάθε ηλικία.

Αδυναμία να αποδεχτούν την αλλαγή

Πολλοί είναι οι γονείς που, στο άκουσμα μιας μεγάλης αλλαγής – όπως μιας προαγωγής – στη ζωή του παιδιού τους, νιώθουν ζήλεια. Φοβούνται ότι εκείνοι θα πέσουν σε μια ανυπόφορη ρουτίνα.
Δεν είναι εύκολο να αποδεχτούμε τις αλλαγές. Όσο τα παιδιά μεγαλώνουν και προοδεύουν, αναγκάζουν τους γονείς να αποδεχτούν μεγάλες αλλαγές.

Οι γονείς όμως, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν το σενάριο. Επιλέξτε να χαρείτε και να δεχτείτε τις αλλαγές. Δείτε τις ως ευκαιρία να βγείτε από τη ζώνη της ασφαλείας σας και να βελτιώσετε και εσείς τη ζωή σας. Η ζήλεια που νιώθετε, μπορεί να είναι ένα σημάδι πως, πρέπει να επιδιώξετε και εσείς τους στόχους σας, να βελτιωθείτε και να εξελιχθείτε.

Η καλύτερη στιγμή, είναι τώρα.

Δυσκολία απώλειας του ελέγχου

Οι περισσότεροι γονείς κυριεύονται από ζήλεια όταν διαπιστώνουν πως, το παιδί τους προχώρησε σε μια απόφαση για τη ζωή του, χωρίς να τους ρωτήσει. Ως γονείς, είναι λογικό να έχουμε συνηθίσει να καθοδηγούμε τη ζωή των παιδιών. Έτσι, όταν αυτά αρχίζουν να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις, ειδικά αποφάσεις που τα οδηγούν στην επιτυχία, ο γονέας νιώθει να χάνει τον έλεγχο.

Ο ρόλος των γονέων εξελίσσεται όσο το παιδί μεγαλώνει. Από τον ρόλο του καθοδηγητή, παίρνει εκείνον του συμβούλου. Η ζήλεια, δεν είναι σημάδι αδυναμίας. Αντίθετα, μαρτυρά ότι ενδιαφέρεστε για τη ζωή του παιδιού σας. Όμως, η υποστήριξη δεν συνεπάγεται την επιβολή και τον στενό έλεγχο.

Μάθετε να εμπιστεύεστε τις επιλογές των παιδιών σας και να χαίρεστε όσο αποκτούν ανεξαρτησία. Αυτός είναι ο σκοπός του κάθε πετυχημένου γονέα.

Σύγκριση

Οι περισσότεροι γονείς, συγκρίνουν τις κατακτήσεις των παιδιών τους με εκείνες των ίδιων. Έτσι, όταν τα παιδιά κατακτούν σημαντικούς στόχους σε ηλικία μικρότερη από την αντίστοιχη των γονέων τους, μπορεί να αισθάνονται ζήλεια. Αν για παράδειγμα, το παιδί καταφέρει να αγοράσει σπίτι σε ηλικία μικρότερη από εκείνη των γονέων.

Όμως, το ορόσημο, δεν χρειάζεται να είναι κάτι τόσο μεγάλο, όπως η αγορά ενός σπιτιού. Μπορεί να είναι και κάτι μικρότερο. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί, όπως και το χρονοδιάγραμμα της ζωής μας. Κάθε ένας ακολουθεί το δικό του ταξίδι στη ζωή.

Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου. Το πιο σημαντικό όλων, να προοδεύουμε και να εξελισσόμαστε, νιώθοντας χαρά και περηφάνεια για τα επιτεύγματα των παιδιών μας.

Προβλήματα αυτοεκτίμησης

Όταν οι επιτυχίες των άλλων, μας προκαλούν δυσφορία, μπορεί να υφέρπουν προβλήματα αυτοεκτίμησης. Αυτό συμβαίνει καθώς, τα επιτεύγματα των παιδιών μας, μπορεί να κάνει τις δικές μας ανασφάλειες να μοιάζουν μεγαλύτερες. Κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί αυτό, όμως συμβαίνει συχνά.

Δεν είστε ο μόνος που νιώθει έτσι. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε πως, η δική σας αξία δεν εξαρτάται από τις επιτυχίες ή τις αποτυχίες των άλλων, ακόμη και αν οι άλλοι, είναι τα παιδιά σας.

Να χαίρεστε με τις επιτυχίες τους και να μην τις αφήνετε να επισκιάζουν την αυτοεκτίμησή σας.

Να είστε επιεικείς με τον εαυτό σας. Κάθε άνθρωπος, αντιμετωπίζει τις δικές του δυσκολίες, έχει τις δικές του αδυναμίες, τις επιτυχίες και τις αποτυχίες του. Είστε αρκετός όπως είστε. Το παιδί σας θα θαυμάζει έτσι όπως είστε.

Αποτυχία  αυτοεκπλήρωσης

Όταν βλέπετε το παιδί σας να προοδεύει, εσείς μπορεί να αγνοείτε το γεγονός ότι έχετε συντελέσει στην επιτυχία του αυτή. Μπορεί να ξεχνάτε πως, έχετε αναθρέψει ένα άτομο ικανό και άξιο.
Η απουσία αυτοεκτίμησης, σας κάνει να νιώθετε ζήλεια. Βλέπετε την επιτυχία του παιδιού σας σαν κάνει ξεχωριστό και όχι ως προέκταση των προσπαθειών σας. Να είστε περήφανοι για τον εαυτό σας.

Έχετε μεγαλώσει ένα ανεξάρτητο και επιτυχημένο παιδί και γι’ αυτό, σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Η επιτυχία του παιδιού σας, είναι και δική σας.

Tips: Όταν το παιδί σας πετυχαίνει, αντανακλά αυτόματα και τη δική σας επιτυχία

Αν αναγνωρίζετε τα παραπάνω στοιχεία στη συμπεριφορά σας, μην απογοητεύεστε. Δεν είστε μόνοι σας. Αυτό που έχει σημασία, είναι η θέλησή σας να αλλάξετε, αυτό είναι το πρώτο και καθοριστικό βήμα προς την αλλαγή. Το αίσθημα της ζήλειας με την επιτυχία του παιδιού σας, δεν σας κάνει κακό γονέα, αλλά έναν φυσιολογικό άνθρωπο. Μπορείτε να το αποδεχτείτε χωρίς ενοχές.

Η αυτογνωσία, είναι το κλειδί. Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας. Προσπαθήστε να καταλάβετε από που προέρχεται η συμπεριφορά σας. Η κατανόηση και η αναγνώριση, είναι καταλύτες της θετικής αλλαγής. Μπορείτε να μετατρέψετε τη ζήλεια σε έμπνευση.

Κάντε την επιτυχία του παιδιού σας αφορμή για να ξεκινήστε να κυνηγάτε τα δικά σας όνειρα, να αλλάξετε προς το καλύτερο, να αποκτήσετε νέες δεξιότητες. Τα κατορθώματα του παιδιού σας, είναι απόδειξη της δικής αξιοσύνης και ικανότητας ως γονέα.

Έχετε συντελέσει στην ανάπτυξή του, στην καλλιέργεια των ταλέντων του, το έχετε βοηθήσει να διαχειριστεί τις δυσκολίες της ζωής. Όταν το παιδί σας πετυχαίνει, αντανακλά αυτόματα και τη δική σας επιτυχία. Η ζωή είναι ένα ταξίδι μάθησης και εξέλιξης. Ας το αγκαλιάσουμε με το μυαλό και την καρδιά ανοιχτά, με χαρά για κάθε μικρή ή μεγάλη κατάκτηση.

Το μεγαλύτερο δώρο που έχετε να προσφέρετε στο παιδί σας, δεν είναι μόνο η χαρά με τα κατορθώματά του, αλλά και με την έμπνευση που εσείς αντλείτε από αυτά.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ