Οι άνθρωποι με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους, έχουν την τάση να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αυτούς τους 7 τρόπους - Gkourou.com Οι άνθρωποι με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους, έχουν την τάση να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αυτούς τους 7 τρόπους

Οι άνθρωποι με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους, έχουν την τάση να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αυτούς τους 7 τρόπους


 


Η παιδική μας ηλικία, μας διαμορφώνει. Όλοι αποδεχόμαστε αυτή την πραγματικότητα. Πολλοί άνθρωποι κουβαλούμε το βάρος δυσάρεστων αναμνήσεων από την παιδική μας ηλικία, οι οποίες διαμορφώνουν ασυναίσθητα τις συναισθηματικές μας συμπεριφορές.

Ορισμένοι άνθρωποι, κουβαλούν στην ενήλικη ζωή τους τις αναμνήσεις μιας δυστυχισμένης παιδικής ηλικίας. Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας, μας διαμορφώνουν συναισθηματικά.

Η επίδρασή της, μπορεί να μην είναι πάντα αρνητική, όμως μας αλλάζει. Επηρεάζει τις αντιδράσεις μας, τις σχέσεις μας, τις κοσμοαντιλήψεις μας.

Στο άρθρο αυτό, αναλύουμε τους επτά συναισθηματικούς τρόπους έκφρασης των ανθρώπων που έχουν αρνητικές αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία. Αναγνωρίζοντας τα μοτίβα αυτά, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την κατανόηση, της αυτογνωσία και να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το συναισθηματικό τοπίο των σχέσεων.

Αν αναρωτιέστε γιατί ορισμένα ερεθίσματα ή καταστάσεις, πυροδοτούν συγκεκριμένες αποκρίσεις, ή γιατί αντιδράτε διαφορετικά από τους άλλους, αξίζει να διαβάσετε παρακάτω.

Θα ξετυλίξουμε το περίπλοκο νήμα των συναισθηματικών συμπεριφορών που εκφράζουν οι άνθρωποι με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική τους ηλικία.

Οι άνθρωποι με δυσάρεστες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους, έχουν την τάση να μιλούν ή να συμπεριφέρονται με αυτούς τους 7 τρόπους

  • Έντονη ευαισθησία
  • Φόβος εγκατάλειψης
  • Κατάσταση “επαγρύπνησης”
  • Δυσκολία στη συναισθηματική ρύθμιση
  • Τάσεις απομόνωσης
  • Προβλήματα με την αυτοεκτίμηση
  • Η δύναμη της ψυχικής αντοχής

Έντονη ευαισθησία

Η έντονη ευαισθησία, είναι ένας μηχανισμός επιβίωσης που έχουν αποκτήσει οι άνθρωποι που βίωσαν μια δυστυχισμένη παιδική ηλικία.

Σκεφτείτε το. Αν ως παιδί, ζήσατε σε ένα απρόβλεπτο ή σκληρό περιβάλλον, έχετε μάθει να είστε πολύ ευαίσθητοι στις αλλαγές της διάθεσης ή του ύφους, ώστε να παραμείνετε ασφαλείς.

Η υψηλή ευαισθησία, μπορεί να σας βοήθησε να αντιμετωπίσετε πιθανούς κινδύνους προτού αυτοί κλιμακωθούν, ώστε να έχετε χρόνο να αντιδράσετε.

Στην ενήλικη ζωή σας, η ευαισθησία σας, εκφράζεται με διάφορους τρόπους.

Μπορεί δηλαδή να είστε πολύ ευαίσθητοι στην κριτική, να προσπαθήσετε να αναλύσετε δευτερεύοντα μηνύματα, υπονοούμενα, να σας “πνίγουν” δυνατοί θόρυβοι και χαοτικές καταστάσεις.

Το κλειδί είναι να καταλάβετε από που προέρχεται η ευαισθησία σας. Δεν είναι αδυναμία – αντίθετα, είναι δύναμη που σας έχει βοηθήσει να επιβιώσετε.

Φόβος εγκατάλειψης

Όταν τα παιδιά μεγαλώνουν σε περιβάλλον που δεν είναι ασφαλές όταν επικρατούν οι εντάσεις και οι καβγάδες, “ριζώνει” στη συνείδηση ο φόβος της εγκατάλειψης. Αυτό επηρεάζει τις σχέσεις της ενήλικης ζωής.

Ο φόβος εγκατάλειψης, είναι μια συνηθισμένη συναισθηματική απόκριση των ανθρώπων που έχουν βιώσει δύσκολη παιδική ηλικία.  Ο φόβος εγκατάλειψης, είναι ο έντονος φόβος της απόρριψης, της μοναξιάς ή της απαξίωσης από τους σημαντικούς ανθρώπους της ζωής μας.

Τα άτομα αυτά, μπορεί να αναρωτιούνται διαρκώς αν αξίζουν, να αναζητούν την αποδοχή, να μην μπορούν να εμπιστευτούν, ή να φοβούνται διαρκώς ότι οι άνθρωποι που αγαπούν, θα τους εγκαταλείψουν.

Η κατανόηση του φόβου αυτού, μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά σας και να καταφέρετε να τον υπερβείτε, να βελτιώσετε τις σχέσεις σας και να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, χωρίς να αφήνετε τον φόβο αυτό να ελέγχει τις αποφάσεις σας.

Κατάσταση “επαγρύπνησης”

Ως κατάσταση επαγρύπνησης, ορίζεται η έντονη ευαισθησία σε συνδυασμό με υπερβολική αντίδραση σε προσλαμβανόμενους κινδύνους. Συχνά, είναι μια απόκριση σε ένα περιβάλλον χαοτικό και απρόβλεπτο κατά την παιδική ηλικία.

Η αντίδραση αυτή, ελέγχεται από την αμυγδαλή, το σημείο του εγκεφάλου που ανιχνεύει τις απειλές και προετοιμάζει τον άνθρωπο για επείγουσες καταστάσεις. Η αμυγδαλή, δεν μπορεί να καταλάβει τη διαφορά ανάμεσα στις απειλές του παρελθόντος και σε εκείνες που επίκεινται.

Γι’ αυτό, όταν η αμυγδαλή είναι διαρκώς ενεργοποιημένη κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, παραμένει σε κατάσταση επαγρύπνησης, ακόμη και στην ενήλικη ζωή.

Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι, ένας ενήλικας που έχει μεγαλώσει σε περιβάλλον με εντάσεις, είναι διαρκώς σε αυτή την κατάσταση “συναγερμού”, περιμένοντας ανά πάσα στιγμή να προκύψει ένας κίνδυνος.

Ίσως να ελέγχετε διαρκώς το περιβάλλον σας, αναζητώντας κινδύνους ή να ανησυχείτε συνέχεια πως κάτι θα πάει στραβά.

Η αναγνώριση της κατάστασης της υπερδιέγερσης, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη συμπεριφορά σας και τα υψηλά επίπεδα άγχους.

Μέσα από την κατανόηση, θα βρείτε τους τρόπους καταπολέμησης της συμπεριφοράς αυτής και την καλλιέργεια του αισθήματος ασφάλειας.

Δυσκολία στη συναισθηματική ρύθμιση

Συναισθηματική ρύθμιση, είναι η ικανότητα του ανθρώπου να διαχειριστεί αποτελεσματικά και να αποκριθεί κατάλληλα στις εμπειρίες της ζωής. Για όσους έχουν βιώσει δυστυχισμένη παιδική ηλικία, η κατάκτηση της δεξιότητας αυτής, είναι μια πρόκληση.

Αν για παράδειγμα, έχετε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου δεν έδιναν σημασία στα συναισθήματά σας, ή αν ακόμη χειρότερα, αυτό ήταν λόγος τιμωρίας, δεν είχατε ποτέ την ευκαιρία να διαχειριστείτε με υγιή τρόπο τα συναισθήματά σας.

Στην ενήλικη ζωή σας, μπορεί να δυσκολεύεστε να αναγνωρίζετε, να εκφράζετε και να κατευνάζετε τα συναισθήματά σας.

Μπορεί να αντιδράτε έντονα σε καταστάσεις κατά τ’ άλλα διαχειρίσιμες, ή μπορεί να είναι αδύνατον να ηρεμήσετε μετά από μια ψυχολογική αναστάτωση.

Τα ευχάριστα είναι πως, η συναισθηματική ρύθμιση είναι μια δεξιότητα που μπορεί να μαθευτεί ακόμη και αργότερα στη ζωή.

Οι ασκήσεις ενσυνειδητότητας, η ψυχοθεραπεία και η αυτοφροντίδα, είναι αποτελεσματικές στρατηγικές αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων και δημιουργίας μιας πιο ισορροπημένης ζωής.

Τάσεις απομόνωσης

Αν ανατρέξετε στις εμπειρίες και τα βιώματα της παιδικής σας ηλικίας, μπορεί να καταφέρετε να βρείτε απαντήσεις για ορισμένες συμπεριφορές σας σήμερα. Αν έχετε τάσεις απομόνωσης, αυτές μπορεί να αποδίδονται σε δυσμενείς εμπειρίες της παιδικής ηλικίας.

Οι άνθρωποι που κουβαλούν δυστυχισμένες μνήμες της παιδικής ηλικίας, εμφανίζουν την τάση απομόνωσης.

Πρόκειται για μια μορφή αυτοπροστασίας, μέσα από τη δημιουργία απόστασης, η οποία θα τους αποτρέψει από την πιθανότητα ψυχικού πόνου.

Ως αποτέλεσμα, αποφεύγουν κοινωνικές συγκεντρώσεις, προτιμώντας να μένουν στο σπίτι, όπου νιώθουν ασφαλείς και πως έχουν τον έλεγχο. Είναι πιο εύκολο από το να εκτεθούν στην πιθανότητα της δυσφορίας και του άγχους που συνεπάγονται οι κοινωνικές συναθροίσεις.

Η αναγνώριση είναι πάντα το πρώτο βήμα προς την επίλυση. Οι άνθρωποι είμαστε κοινωνικά όντα. Μπορεί η μοναχικότητα να έχει θετική επίδραση, αλλά η παρατεταμένη μοναξιά, οδηγεί στην απομόνωση και την κατάθλιψη.

Προβλήματα με την αυτοεκτίμηση

Η αυτοεκτίμηση είναι αναγκαία πτυχή της ευημερίας. Επηρεάζει τις σχέσεις, τα επιτεύγματα και την κοσμοαντίληψη.

Όσοι έχουν βιώσει δυσμενείς παιδικές εμπειρίες, συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα με την αυτοεκτίμησή τους. Η πρώτη αντίληψη για τον εαυτό μας, διαμορφώνεται κατά την παιδική ηλικία.

Αν η περίοδος αυτή, ήταν γεμάτη από κριτική και παραμέληση, μπορεί να έχουμε εσωτερικεύσει την αντίληψη ότι, δεν είμαστε αρκετοί. Στην ενήλικη ζωή, μπορεί να αναζητούμε απεγνωσμένα την επιβεβαίωση, να υποτιμούμε τα επιτεύγματά μας, να ανησυχούμε διαρκώς μήπως κάνουμε λάθη.

Ίσως νιώθετε ένα διαρκές αίσθημα ανεπάρκειας. Να θυμάστε πως, τα συναισθήματα αυτά, δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα.

Αναγνωρίζοντας τα μοτίβα αυτά, και προσπαθώντας να αποδομήσετε τις αρνητικές αυτό – αντιλήψεις, θα καλλιεργήσετε την αυτοεκτίμησή σας.

Η δύναμη της ψυχικής αντοχής

Παρά το βάρος και τις δυσκολίες των άσχημων αναμνήσεων της παιδικής ηλικίας, οι άνθρωποι καταφέρνουν να αποκτήσουν κάτι πολύτιμο: ψυχική αντοχή.

Ανθεκτικότητα, είναι η ικανότητα επανάκαμψης από τις δυσκολίες. Είναι απόδειξη της δύναμης, της αντοχής, της επιμονής, της ικανότητάς σας να προχωράτε.

Άλλωστε, έχετε μάθει να προσαρμόζεστε και να επιβιώνετε, παρά τις αντιξοότητες. Όσο δύσκολο και αν ήταν το ταξίδι, μέσα από την ανθεκτικότητα καταφέρατε να διαχειριστείτε τις δοκιμασίες της ζωής.
Το παρελθόν, μπορεί να μας έχει επηρεάσει, όμως δεν μας καθορίζει.

Tip: To παρελθόν μπορεί να σας έχει επηρεάσει, δεν σημαίνει όμως πως έχει τη δύναμη να σας καθορίσει

Τα παραπάνω συναισθηματικά μοτίβα, προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για την κατανόηση του ψυχισμού. Μπορούν να μας κάνουν να καταλάβουμε γιατί αντιδρούμε υπερβολικά σε καθημερινά ερεθίσματα.

Το ανθρώπινο μυαλό, έχει τη δυνατότητα να ξαναμαθαίνει και να προσαρμόζεται. Μπορεί δηλαδή το παρελθόν να σας έχει επηρεάσει, δεν σημαίνει όμως πως έχει τη δύναμη να σας καθορίσει.

Μπορείτε πάντα να εξελίσσεστε, να μαθαίνετε και να προχωράτε. Η κατανόηση μπορεί να σας οδηγήσει προς την αντιμετώπιση των τραυμάτων και την ανακάλυψη του εαυτού σας.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ