Μεταπνευμονοϊός HMPV: Τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου - Gkourou.com Μεταπνευμονοϊός HMPV: Τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου

Μεταπνευμονοϊός HMPV: Τα συμπτώματα και οι ομάδες υψηλού κινδύνου


 


 

Συναγερμός έχει σημάνει και στην Ελλάδα μετά το κρούσμα του μεταπνευμονοϊού HMPV στην Θεσσαλονίκη με τους ειδικούς να συνιστούν ψυχραιμία αλλά και προσοχή ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης μίλησαν στο enikos.gr και εξήγησαν τι είναι ο HMPV, τα συμπτώματά του και πώς αντιμετωπίζεται.

«Είναι ένας αναπνευστικός ιός, τον γνωρίζουμε ως μεταπνευμονοϊό HMPV και ανήκει στην ομάδα των αναπνευστικών ιών, όπως ο συγκυτιακός που αντιμετωπίζουμε εδώ και καιρό» τόνισε η Ματίνα Παγώνη, ενώ διευκρίνισε ότι «για τον συγκεκριμένο ιό δεν υπάρχει εμβόλιο».

Σύμφωνα με την ίδια, «αφορά κυρίως σε δύο ομάδες, τα παιδιά, ιδίως κάτω των 5 ετών αλλά και σε όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα».

«Παρουσιάζει σταθερά συμπτώματα όπως της γρίπης, δηλ. καταρροή, συνάχι, πυρετό και βήχα. Δεν μας τρομάζει αυτό αλλά αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι οι τυχόν επιπλοκές, όπως μία πνευμονία ή μία βρογχίτιδα» τονίζει η κυρία Παγώνη.

Η ίδια εξήγησε ότι απαιτείται πρόληψη με τη χρήση αντισηπτικών και περισσότερη προσοχή στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και ταξιδεύουν.

«Δεν χρειάζεται πανικός, τον γνωρίζουμε τον συγκεκριμένο ιό από το 2003- 2004. Στην Κίνα επικρατεί ένας πανικός καθώς υπάρχουν πολλά και σοβαρά περιστατικά, με τα νοσοκομεία να είναι γεμάτα. Οι εικόνες αυτές μας θύμισαν άλλες εποχές γι’ αυτό και επικράτησε και εδώ ανησυχία» υποστήριξε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.

Αναφερόμενη στο περιστατικό με τον 71χρονο στην Θεσσαλονίκη, είπε ότι η κόρη του που είχε ταξιδέψει στην Κίνα, είχε νοσήσει, αλλά παρουσίασε απλά συμπτώματα, στα οποία δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία με αποτέλεσμα να μεταδώσει τον ιό και στον πατέρα της.

Τον συγκεκριμένο ιό, σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, οι γιατροί τον αντιμετωπίζουν συμπτωματικά και όπως πρόσθεσε: «Οι γιορτές τελείωσαν, ας περιορίσουμε τα φιλιά και τις αγκαλιές. Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια, με τις επαφές ή και μέσω των επιφανειών».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «οι γιατροί είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει υψηλή μεταδοτικότητα και πολλά περιστατικά. Οι γιατροί στα 3 χρόνια του κορονοϊού δώσαμε εξετάσεις και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε όλα».

Στέλιος Λουκίδης: «Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά HMPV»

«Είναι ιός που γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Κάθε χρόνο έχουμε περιστατικά, αλλά ορισμένα μπορεί να μην ταυτοποιούνται καν, καθώς ανιχνεύονται μέσω της μεθόδου FilmeArray, όταν κάποιος πηγαίνει με λοίμωξη σε νοσοκομεία και κλινικές» τόνισε στο enikos.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Στέλιος Λουκίδης.

«Και τον Νοέμβριο είχαμε περιστατικό» υποστήριξε ο κ. Λουκίδης και επεσήμανε ότι υπάρχουν ομάδες υψηλού κινδύνου με βάση την ηλικία (παιδιά κάτω των 5 ετών και βρέφη), τη χαμηλή άμυνα και τα χρόνια υποκείμενα νοσήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και το άσθμα.

Η βασική αντιμετώπιση γίνεται σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη, με πολλά υγρά, κατάκλιση, αντιπυρετικά. Δεν δίνουμε αντιβιοτικά γιατί πρόκειται για ιό. Σε επίπεδο πρόληψης χρειάζεται καλή υγιεινή, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας κλπ.

Θεσσαλονίκη: Στη ΜΕΘ του «Παπανικολάου» ο 71χρονος με μεταπνευμονοϊό HMPV – Η κόρη του είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα

Όπως είπε στο MEGA ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, «χρειάζεται ψυχραιμία. Η κινεζική γρίπη δεν έχει σχέση με τον κορονοϊό. Δεν είναι θανατηφόρος ο ιός, εφόσον αντιμετωπίζεται. Υπάρχει όμως, ανησυχία γιατί αν υπάρξει διασπορά θα πιεστεί το ΕΣΥ, τα νοσοκομεία καθώς έχουμε σε έξαρση και την εποχική γρίπη. Ειδικά το επόμενο διάστημα αναμένονται ακόμη περισσότεροι ασθενείς στα νοσοκομεία».

Ο ίδιος τόνισε ότι «ήδη στα επείγοντα μεγάλων νοσοκομείων επικρατούν συνθήκες εμπόλεμης ζώνης. Έχουμε πάρα πολλά περιστατικά ιώσεων, περισσότερα γρίπης και λιγότερα κορονοϊού. Επισκέπτονται τα νοσοκομεία περισσότερα από 1.000 άτομα. Βέβαια εισάγονται λιγότεροι από 200 και εδώ παίζει ρόλο η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Αν υπήρχε, θα πιέζονταν λιγότερο τα νοσοκομεία. Έχουμε 1.200 κλίνες διαθέσιμες στις ΜΕΘ, σίγουρα χρειαζόμαστε πολύ περισσότερες, αλλά πολλές εξ αυτών κλείνουν γιατί δεν έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό. Πρέπει το ΕΣΥ να αποκτήσει μεγαλύτερη ετοιμότητα».

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, «ο 71χρονος εισήχθη στο «Παπανικολάου» με συμπτώματα γρίπης. Η κόρη του είναι παντρεμένη με Κινέζο. Στην εργαστηριακή εξέτασή του αποδείχθηκε και δηλώθηκε στον ΕΟΔΥ ότι νόσησε με την κινεζική γρίπη. Επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, παρουσίασε σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν υποκείμενα σοβαρά νοσήματα, χρειάζεται να επιδείξουν μεγάλη προσοχή».