Τα λεπτά, έμμεσα σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος νομίζει ότι είναι ανώτερος από εσάς, δεν είναι εύκολα αναγνωρίσιμες, αν δεν δώσετε προσοχή.
Στο άρθρο αυτό, αναλύονται 8 από τα σημάδια που μπορεί να αποκαλύψουν αν κάποιος θεωρεί ότι είναι ανώτερός σας και πώς να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις αλληλεπιδράσεις σας μαζί του.
Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι κάποιος πιστεύει ότι είναι ανώτερος από εσάς
- Διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση
- Συχνές διακοπές
- Υποτιμούν την άποψή σας
- Καυχιούνται υπερβολικά
- Έλλειψη γνήσιου ενδιαφέροντος
- Δεν ζητούν βοήθεια
- Υποτιμητική συμπεριφορά
- Έλλειψη ενσυναίσθησης
Διαρκής ανάγκη για επ
ιβεβαίωση
Η αναζήτηση επιβεβαίωσης είναι μια κοινή ανθρώπινη ανάγκη.
Όμως, η διαρκής ανάγκη επιβεβαίωσης και αποδοχής, μαρτυρά ότι ένας άνθρωπος πιστεύει ότι είναι καλύτερος από τους άλλους.
Σύμφωνα με την ψυχολογία, οι άνθρωποι που θεωρούν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, απαιτούν διαρκώς την επιβεβαίωση της αξίας τους.
Αναζητούν αφορμές για να αποσπάσουν κομπλιμέντα, να βρεθούν στο επίκεντρο της προσοχής και να επαληθεύσουν την ανωτερότητά τους.
Η συμπεριφορά αυτή, απορρέει από βαθιά ριζωμένες ανασφάλειες και, η ανάγκη τους για επιβεβαίωση, υποδηλώνει έναν φόβο πως δεν είναι τόσο καλοί όσοι θα ήθελαν.
H κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής, μπορεί να σας βοηθήσει να βλέπετε τα πράγματα ξεκάθαρα κατά την αλληλεπίδρασή σας με τους ανθρώπους αυτούς.
Συχνές διακοπές
Ας μιλήσουμε για αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία.
Σε μία συνεδρίαση, για παράδειγμα, μπορεί ένας συνάδελφος να διακόπτει διαρκώς τους άλλους, να παρεμβαίνει, ακόμη και με άσχετα θέματα. Με τη συμπεριφορά αυτή, δείχνει ξεκάθαρα ότι θεωρεί τη γνώμη του ανώτερη από εκείνη των άλλων.
Όταν κάποιος διακόπτει τους άλλους, πληροφορούν οι ψυχολόγοι, είναι επειδή θεωρούν ότι πρέπει να ακούγεται μόνο η γνώμη τους, μαρτυρώντας έλλειψη σεβασμού.
Είναι μια πολύ ενοχλητική συνήθεια, η οποία μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε καλύτερα την ψυχολογία του ανθρώπου που σας διακόπτει και να ανταποκριθείτε αποτελεσματικά όταν συμβαίνει αυτό.
Υποτιμούν την άποψή σας
Ένα αξιόπιστο στοιχείο που μαρτυρά ότι κάποιος νομίζει πως είναι καλύτερος από τους συνανθρώπους του, είναι η απροθυμία του να δει τα πράγματα από τη δική τους οπτική γωνία. Το γνώρισμα αυτό, συνδέεται με τη θεωρία του μυαλού, σύμφωνα με την οποία, ο άνθρωπος αναπτύσσει την ικανότητα να καταλάβει, από μικρή ηλικία, πως οι σκέψεις, τα αισθήματα και οι αντιλήψεις των άλλων διαφέρουν από τις δικές του.
Μερικοί άνθρωποι – ιδιαίτερα εκείνοι που νιώθουν ανώτεροι από τους άλλους, παραμελούν τις απόψεις των άλλων, είτε επειδή αδυνατούν να τις καταλάβουν, είτε επειδή θεωρούν ότι έχουν πάντα δίκιο.
Η ανικανότητα κάποιου να αναγνωρίσει την άποψη των άλλων, δείχνει πως αισθάνεται ανώτερος. Η έλλειψη ενσυναίσθησης κάνει αδύνατο τον σχηματισμό ουσιαστικών και στενών σχέσεων.
Καυχιούνται υπερβολικά
Η ανάγκη ενός ανθρώπου να παινεύει τον εαυτό του, προέρχεται από την επιθυμία του να αποδεικνύει την αξία και την ανωτερότητά του. Μπορεί όμως, την ίδια στιγμή, να έχει τις ρίζες της στην ανασφάλεια, τον φόβο πως, κανείς δεν θα αναγνωρίσει την αξία του αν δεν την προβάλλει ο ίδιος.
Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα κίνητρα του ανθρώπου. Να θυμάστε πως, η υπομονή και η ενσυναίσθηση, είναι καθοριστικής σημασίας στην αλληλεπίδραση με αυτούς τους ανθρώπους.
Έλλειψη γνήσιου ενδιαφέροντος
Έχετε νιώσει ποτέ ότι κάποιος δεν ενδιαφέρεται για όσα λέτε; Ή αφαιρείται όταν μιλάτε μαζί του; Η έλλειψη γνήσιου ενδιαφέροντος για κάποιον, είναι ένα σημάδι που αποκαλύπτει αίσθημα ανωτερότητας.
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σύνδεση και κατανόηση. Είναι πολύ όμορφο όταν κάποιος ενδιαφέρεται για εμάς και μας καταλαβαίνει.
Όταν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο, δεν μπορεί να δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για τους άλλους.
Είναι εστιασμένοι στον εαυτό τους, τα δικά τους επιτεύγματα και τα δικά τους ενδιαφέροντα.
Είναι πολύ οδυνηρό όταν κάποιος για τον οποίο ενδιαφερόμαστε, δεν ανταποδίδει την εκτίμησή μας. Η συμπεριφορά αυτή ωστόσο, απορρέει από την αίσθηση ανωτερότητας που έχουν. Καταλαβαίνοντας την πηγή της συμπεριφοράς αυτής, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε τα συναισθήματα και τις προσδοκίες σας από τις σχέσεις με τους ανθρώπους αυτούς.
Η αξία σας, σε κάθε περίπτωση, δεν εξαρτάται από την προσοχή των άλλων.
Δεν ζητούν βοήθεια
Ένας άνθρωπος που νιώθει καλύτερος από τους άλλους, μπορεί να επιμένει ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα μόνος του.
Όταν ένας άνθρωπος δεν ζητά βοήθεια, αυτό μπορεί να δείχνει πως θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο. Μπορεί να πιστεύει ότι είναι πιο ικανός και πως, η βοήθεια θα υποβαθμίσει την ανωτερότητά του.
Η αντίληψη αυτή ωστόσο, οδηγεί σε απομόνωση και περιττή πίεση. Δεν είναι κακό να ζητήσει κάποιος βοήθεια. Κανείς δεν μπορεί να καταφέρει τα πάντα μόνος του.
Η κατανόηση της συμπεριφοράς αυτής, μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε με συμπόνοια τους ανθρώπους αυτούς, θυμίζοντάς τους ότι δεν είναι κακό να ζητά κανείς βοήθεια.
Υποτιμητική συμπεριφορά
Ένα αξιόπιστο σημάδι που μαρτυρά πως κάποιος νιώθει ανώτερος από εσάς, είναι η υποτίμηση των αισθημάτων και των απόψεών σας.
Μπορεί να κάνουν τα κατορθώματά σας να μοιάζουν ασήμαντα, να υποτιμούν τη γνώμη σας, χωρίς καν να τη λαμβάνουν υπόψη.
Είναι ένας έμμεσος τρόπος με τον οποίο δείχνουν την ανωτερότητα που νιώθουν.
Η ψυχολογία μας πληροφορεί πως, οι άνθρωποι που δείχνουν απαξίωση, νιώθουν ότι έχουν τον έλεγχο ή την κυριαρχία. Πιστεύουν ότι, υποτιμώντας τους άλλους, θα αποκτήσουν περισσότερη αξία.
Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής, μπορεί να σας δώσει τη δυνατότητα να ανταποκρίνεστε κατάλληλα σ’ αυτή την περίπτωση και θα θωρακίζετε την αυτοεκτίμησή σας. Να πατάτε γερά στα πόδια σας, να εκτιμάτε τον εαυτό σας και να θυμάστε ότι σας αξίζει σεβασμός να αναγνώριση.
Έλλειψη ενσυναίσθησης
Ίσως το πιο χαρακτηριστικό σημάδι που δείχνει ότι ένας άνθρωπος αισθάνεται ανώτερος από εσάς, είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης.
Ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα ενός ανθρώπου να νιώσει και να συμμεριστεί έναν άλλον. Είναι αυτό που ενώνει τους ανθρώπους και δημιουργεί ουσιαστικές σχέσεις.
Αν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να συμπάσχει με κάποιον άλλον – δεν καταλαβαίνει τη γνώμη σας, αν υποτιμά τα συναισθήματά σας, αν αδιαφορεί για τις δυσκολίες σας, αυτό μπορεί να δείχνει πως νιώθει ότι είναι καλύτερος από εσάς.
Να θυμάστε πως όλοι οι άνθρωποι αξίζουν σεβασμό, κατανόηση και ευγένεια. Αν κάποιος δεν μπορεί να τα δείξει όλα αυτά, αντανακλά δική του έλλειψη – όχι δικής σας.