Οι γονείς που δεν έχουν κερδίσει τον σεβασμό των παιδιών τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές - Gkourou.com Οι γονείς που δεν έχουν κερδίσει τον σεβασμό των παιδιών τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές

Οι γονείς που δεν έχουν κερδίσει τον σεβασμό των παιδιών τους, εμφανίζουν αυτές τις 8 συμπεριφορές


Διαφήμιση - Advertisement

 


Μήπως τα παιδιά σας απαξιώνουν όσα τους λέτε; Σας διακόπτουν όταν μιλάτε; Αγνοούν τις παραινέσεις σας;

Αν έχετε παρατηρήσει σημάδια ασέβειας απ’ τα παιδιά σας, δεν είστε μόνοι. Πολλοί είναι οι γονείς που δέχονται αυτού του είδους τις αντιδράσεις από τα παιδιά τους, χωρίς να καταλαβαίνουν τον λόγο.

Ορισμένες ασυνείδητες συμπεριφορές, καλλιεργούν ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά παίρνουν το μήνυμα ότι μπορούν ν’ αγνοούν ή να υποτιμούν τους γονείς τους.

Οι ψυχολόγοι έχουν παρατηρήσει κάποιες συμπεριφορές που μπορεί να πυροδοτούν την αντίδραση αυτή από τα παιδιά.

Αν θέλετε ν’ ανακαλύψετε τι φταίει, και πώς μπορείτε να βελτιώσετε την κατάσταση και ν’ ανακτήσετε τον σεβασμό από τα παιδιά σας, διαβάσετε για τις 8 συμπεριφορές των γονέων που μπορεί να οδηγούν ακριβώς σε αυτό: στην έλλειψη σεβασμού από την πλευρά των παιδιών.

Οι γονείς που δεν έχουν κερδίσει τον σεβασμό των παιδιών τους, εμφανίζουν ασυνείδητα αυτές τις 8 συμπεριφορές

  • Έλλειψη ξεκάθαρης οριοθέτησης
  • Ασυνεπής εφαρμογή κανόνων
  • Έντονη κριτική και απουσία επαίνων
  • Απουσία σεβασμού
  • Απουσία από σημαντικές στιγμές στη ζωή τους
  • Αποφυγή σοβαρών συζητήσεων
  • Παραμέληση αυτοφροντίδας
  • Δεν δίνουν το σωστό παράδειγμα

Έλλειψη ξεκάθαρης οριοθέτησης

Δεν είναι εύκολο να είσαι γονέας. Ένα από τα πιο δύσκολα, είναι η οριοθέτηση.

Οι γονείς που εισπράττουν την ασέβεια των παιδιών τους, δεν καταφέρνουν να θέσουν σαφή και σταθερά όρια.

Μπορεί να μην είστε σταθεροί στις απαιτήσεις σας, να υποκύπτετε στις αξιώσεις των παιδιών σας, οι πράξεις σας να στερούνται πειθαρχίας.

Είναι μια δύσκολη ενέργεια εξισορρόπησης – πρέπει να είσαι γονιός, αλλά και φίλος. Να θυμάστε ότι, τα όρια είναι αναγκαία ώστε τα παιδιά να σας σέβονται.

Ασυνεπής εφαρμογή κανόνων

Όλοι οι ειδικοί σε θέματα παιδικής ανάπτυξης, συμφωνούν ότι, η δομή και η συνέπεια, είναι αναγκαία για τη σωστή ανάπτυξη ενός παιδιού. Βέβαια, αυτό είναι κάτι δύσκολο στην εφαρμογή.

Πολλοί γονείς θέτουν όρια, τα οποία στη συνέχεια, χαλαρώνουν.

Οι κανόνες πρέπει να εφαρμόζονται ώστε να παιδιά να μην λαμβάνουν συγκεχυμένα μηνύματα. Αν συμβεί αυτό, τα παιδιά αρχίζουν ν’ αψηφούν συνολικά τους κανόνες, αντιμετωπίζοντάς τους σαν κάτι ευέλικτο.

Είναι μια συχνή παγίδα στην οποία πέφτουν οι γονείς. Δεν συνειδητοποιούν ότι, πρέπει να υπάρχει συνέπεια προκειμένου να κερδίσουν τον σεβασμό των παιδιών τους.

Έντονη κριτική και απουσία επαίνων

Σύμφωνα με μελέτες, για κάθε αρνητικό σχόλιο που ακούει ένα παιδί για τον εαυτό του, πρέπει να δέχεται και πέντε θετικά, προκειμένου να τα εξισορροπήσει.

Οι άνθρωποι που έρχονται αντιμέτωποι με την ασέβεια από τα παιδιά τους, μπορεί να τους ασκούν έντονη κριτική.

Ίσως να τονίζουν τα λάθη τους πιο συχνά από τις επιτυχίες, εστιάζοντας στα άσχημα περισσότερο απ’ ό,τι στα θετικά.

Μπορεί έτσι, τα παιδιά σας να νιώθουν ότι δεν τα εκτιμάτε. Μπορεί να τ’ αποθαρρύνετε και έτσι, να διαβρωθεί ο σεβασμός που νιώθουν για εσάς.

Είναι αναγκαίο να θυμάστε την αξία του επαίνου. Να χαίρεστε τις επιτυχίες τους, όσο μικρές και αν είναι. Καλλιεργήστε τον σεβασμό και χτίστε μια δυνατή σχέση με τα παιδιά σας.

Απουσία σεβασμού

Σε κάθε σχέση, ο σεβασμός είναι αμφίδρομος. Για να τον αξιώσεις, πρέπει να τον αισθάνεσαι και να τον δείχνεις.

Δυστυχώς, αυτό είναι κάτι που πολλοί γονείς το ξεχνούν. Αξιώνουν σεβασμό από τα παιδιά, χωρίς να τους δείχνουν τον αντίστοιχο.

Αυτό εκδηλώνεται με συμπεριφορές όπως:

  • Τους απευθύνεστε απαξιωτικά
  • Παραγνωρίζετε τα συναισθήματα και απαξιώνετε τις απόψεις τους
  • Παραβιάζετε την ιδιωτικότητά τους

Το αποτέλεσμα; Τελικά, τα παιδιά θα νιώθουν θυμό και θα χάσουν τον σεβασμό τους για εσάς.

Να δείχνετε στα παιδιά σας, τον σεβασμό που θέλετε να λαμβάνετε από αυτά. Ακούστε με προσοχή τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, αποδεχτείτε χωρίς κριτική τα συναισθήματά τους και αναγνωρίστε τα μοναδικά τους χαρακτηριστικά.

Να θυμάστε πάντα ότι διαμορφώνετε έναν μελλοντικό ενήλικα, και πρέπει να του εμφυσήσετε από νωρίς τον σεβασμό.

Απουσία από σημαντικές στιγμές στη ζωή τους

Πάντα θα προκύπτουν απρόβλεπτα ενώ, οι επαγγελματικές υποχρεώσεις δεν έχουν τέλος.

Οι γονείς που καταλήγουν να χάνουν τον σεβασμό των παιδιών τους, μπορεί να έχουν απουσιάσει από σημαντικές στιγμές της ζωής τους.

Μπορεί να μην έχουν πάει να τα δουν στις σχολικές παραστάσεις, παιχνίδια ή απλώς να μην είναι παρόντες όταν τα παιδιά έχουν κάτι ουσιαστικό να τους πουν.

Οι απουσίες αυτές συσσωρεύονται και το παιδί σας νιώθει πως δεν το εκτιμάτε και δεν το σέβεστε με αποτέλεσμα να σας ανταποδίδει τα συναισθήματα της αναξιότητας.

Η εξισορρόπηση των υποχρεώσεων με την προσωπική ζωή, είναι δύσκολη αλλά, μέσα από αυτή, θα κατακτήσετε τον σεβασμό του παιδιού σας.

Αποφυγή σοβαρών συζητήσεων

Πιστεύετε πως, αποφεύγοντας σοβαρές συζητήσεις με τα παιδιά σας, θα τα προστατεύσετε;

Η αποφυγή σοβαρών συζητήσεων, είναι μια συμπεριφορά που κάνει τα παιδιά σας να μην νιώθουν σεβασμό.

Αν δεν μιλάτε ανοιχτά για σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η αποτυχία, η απογοήτευση και η σεξουαλική έκφραση, θα μάθουν να κάνουν το ίδιο και, επιπλέον θα νιώθουν λιγότερο σεβασμό για το πρόσωπό σας.

Χάνετε την ευκαιρία να καθοδηγήσετε το παιδί σας μέσα στις περιπλοκότητες της ζωής.

Αντιμετωπίζοντας τα σοβαρά ζητήματα και συζητώντας τα ανοιχτά, δείχνετε στα παιδιά σας ότι είστε πηγή σοφίας και καθοδήγησης. Αυτό μπορεί να ενδυναμώσει τον σεβασμό που νιώθουν για εσάς και να συσφίξει τον δεσμό σας.

Παραμέληση αυτοφροντίδας

Οι υποχρεώσεις και η φροντίδα των άλλων, οδηγεί συχνά στην παραμέληση του εαυτού. Οι άνθρωποι που έχουν παιδιά εστιάζουν πολύ περισσότερο στις ανάγκες των παιδιών, παραμελώντας τις δικές τους.

Ο τρόπος με τον οποίον φέρεστε στον εαυτό σας, γίνεται πρότυπο που το μιμούνται και τα παιδιά.

Αν παραμελείτε τις ανάγκες σας, τα παιδιά μπορεί να πιστέψουν ότι μπορούν να σας φέρονται όπως θέλουν – από τη στιγμή που δεν σέβεστε εσείς τον εαυτό σας. Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας, είτε ασχολούμενοι με τα ενδιαφέροντά σας, την υγιεινή σας, με το διάβασμα. Δείξτε στα παιδιά σας ότι εκτιμάτε τον εαυτό σας.

Αν εσείς σέβεστε τον εαυτό σας, τα παιδιά θα λάβουν το σωστό μήνυμα.

Δεν δίνετε το σωστό παράδειγμα

Τα παιδιά μαθαίνουν να φέρονται μέσα από όσα βλέπουν και βιώνουν, παρά από τα όσα ακούν. Αν θέλετε το παιδί σας να σας σέβεται, το σημαντικότερο είναι να αποτελείτε εσείς το σωστό παράδειγμα.

Δείξτε τον σεβασμό σας στις καθημερινές σας αλληλεπιδράσεις – είτε με τον σύντροφο, ξένους ή με τα ίδια τα παιδιά. Δείξτε τους τι σημαίνει σεβασμός και, το πιο πιθανό είναι να σας ακολουθήσουν.

H συγγραφέας Beverly Flaxington έχει παρατηρήσει πως «συχνά, οι άνθρωποι φέρονται λες και τα παιδιά δεν υπάρχουν – ουσιαστικά, τα αγνοούν».

Τα παιδιά έχουν συναισθήματα, μυαλό και ψυχή. Όπως όλοι, βλέπουν, ακούν και αφουγκράζονται.

Τελικά, οι πράξεις έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα λόγια. Γίνετε για τα παιδιά σας το σωστό παράδειγμα συμπεριφοράς.