Οι 10 φράσεις που οι μοναχικοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία - Gkourou.com Οι 10 φράσεις που οι μοναχικοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία

Οι 10 φράσεις που οι μοναχικοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χωρίς να το καταλαβαίνουν, σύμφωνα με την ψυχολογία


 


Η μοναξιά είναι ένα περίπλοκο συναίσθημα, το οποίο αρκετοί άνθρωποι καταφέρνουν να κρατήσουν κρυφό. Οι ψυχολόγοι, έχουν παρατηρήσει ορισμένα μοτίβα στην ομιλία των ανθρώπων, τα οποία αποκαλύπτουν αν ένας άνθρωπος πάσχει από μοναξιά.

Στο άρθρο αυτό, αναλύονται 10 φράσεις που χρησιμοποιούν συχνά οι μοναχικοί άνθρωποι, ακόμη και ασυνείδητα. Σκοπός δεν είναι να ασκήσουμε κριτική ή να βγάλουμε βιαστικά συμπεράσματα, αλλά να κατανοήσουμε.

Οι 10 φράσεις που οι μοναχικοί άνθρωποι συνηθίζουν να χρησιμοποιούν χωρίς να το καταλαβαίνουν

  • «Καλά είμαι»
  • «Περνάω χρόνο μόνος μου»
  • «Έχει περάσει καιρός από τότε που…»
  • «Δεν έχω με ποιον να μιλήσω»
  • «Νιώθω πως είμαι θεατής»
  • «Θέλω λίγο χώρο»
  • «Έχω συνηθίσει την μοναξιά»
  • «Είμαι πολύ απασχολημένος»
  • «Δεν θέλω να βγαίνω έξω»
  • «Μ’ αρέσει να είμαι μόνος μου»

«Καλά είμαι»

Στον συναρπαστικό κόσμο της ψυχολογίας, οι λέξεις αποτελούν τα κλειδιά που οδηγούν στην κατανόηση των συναισθημάτων μας.

Ένα απλό και βιαστικό «είμαι μια χαρά», μπορεί να κρύβει κάτι βαθύτερο. Όταν νιώθουμε μοναξιά, δεν θέλουμε να φορτώνουμε τα προβλήματα και τις στεναχώριες μας στους άλλους. Αρκούμαστε σ’ ένα «είμαι καλά». Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι καλά.

Η φράση αυτή, αποτελεί έναν περισπασμό, ώστε οι άνθρωποι να αποφεύγουν να συζητήσουν σε βάθος πώς αισθάνονται. Παράλληλα, είναι σημάδι μοναξιάς.

H γλώσσα της μοναξιάς είναι έμμεση και ανεπαίσθητη. Σημασία έχει να την κατανοήσουμε ώστε να μπορέσουμε να συνδεθούμε ουσιαστικά με τους άλλους.

«Περνάω χρόνο μόνος μου»

Όταν ένας άνθρωπος λέει πως, για οποιονδήποτε λόγο, περνά πολύ χρόνο μόνος του, παραδέχεται τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει. Ουσιαστικά, εκφράζει την ανάγκη του για σύνδεση και επαφή.

Ένας άνθρωπος που εξομολογείται ότι περνά πολύ χρόνο μόνος του, ουσιαστικά ζητάει βοήθεια.

«Έχει περάσει καιρός από τότε που…»

Πρόκειται για μια ακόμη ενδεικτική φράση. Μπορεί να μαρτυρά ότι ένας άνθρωπος αισθάνεται μοναξιά.

Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να πει, «έχω πολύ καιρό να δω τους φίλους μου», ή «δεν μου τηλεφωνεί κανείς».

Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια μοναξιά, έχουν την αίσθηση ότι ο χρόνος κυλά αργά.

Η αναγνώριση του πραγματικού νοήματος της φράσης αυτής, μπορεί να μας βοηθήσει να συμμεριστούμε τους ανθρώπους που νιώθουν μοναξιά.

«Δεν έχω με ποιον να μιλήσω»

Πρόκειται για μια φράση που εύκολα παραβλέπεται. Οι άνθρωποι που νιώθουν μοναξιά, νιώθουν αποκομμένοι από τους άλλους, ακόμη και όταν περιβάλλονται από κόσμο.

Η μοναξιά τους δεν προκαλείται από τη φυσική απουσία των άλλων ανθρώπων, αλλά από την έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων στη ζωή τους.

«Νιώθω πως είμαι θεατής»

Οι άνθρωποι νιώθουν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα της ζωής «σαν θεατές», νιώθουν ότι υπάρχει ένα ανυπέρβλητο τείχος που τους χωρίζει από τους υπόλοιπους.

Από ψυχολογική σκοπιά, η φράση αυτή μαρτυρά αισθήματα περιθωριοποίησης, αποκοπής και απομόνωσης.

«Θέλω λίγο χώρο»

Μπορεί να ακούγεται σαν μια φυσιολογική ανάγκη για μοναξιά. Όταν όμως ένας άνθρωπος την επαναλαμβάνει συχνά, κρύβει κάτι άλλο.

Οι άνθρωποι που αισθάνονται μοναξιά μπορεί να διώχνουν από δίπλα τους τους άλλους, από τον φόβο της απόρριψης ή της βίωσης του πόνου. Πρόκειται για έναν μηχανισμό άμυνας που, ειρωνικά, επιδεινώνει το αίσθημα της μοναξιάς.

Είναι μια επώδυνη συνειδητοποίηση.

Η κατανόηση του πραγματικού νοήματος της φράσης αυτής, μπορεί να προάγει την κατανόηση και τη συμπόνοια. Δεν προσβάλλεστε και μην το παίρνετε προσωπικά.

Σημασία έχει η κατανόηση των συναισθημάτων των άλλων και η δημιουργία ασφαλούς χώρου.

«Έχω συνηθίσει την μοναξιά»

Η φράση αυτή, κρύβει ένα βαθιά ριζωμένο αίσθημα μοναξιάς. Ο άνθρωπος που λέει πως έχει συνηθίσει την μοναξιά, παραδέχεται ότι είναι εξοικειωμένος μ’ αυτή την πραγματικότητα.

Οικειότητα δεν σημαίνει πάντα ικανοποίηση ή πληρότητα. Η φράση αυτή, μπορεί να δηλώνει πως κάποιος, είναι για τόσο μεγάλο διάστημα μόνος του, που πλέον το έχει συνηθίσει.

«Είμαι πολύ απασχολημένος»

«Είμαι απασχολημένος»: Μπορεί να μοιάζει μια τετριμμένη φράση, αλλά δεν είναι.

Ο φόρτος εργασίας μπορεί να χρησιμοποιείται σαν ασπίδα, ώστε τα άτομα αυτά να δημιουργούν περισπασμούς από την μοναξιά τους.

Αν κάποιος λέει διαρκώς ότι έχει πολλές δουλειές και δεν έχει χρόνο για κοινωνικές επαφές, ίσως το πραγματικό πρόβλημα, να μη είναι ο φόρτος της εργασίας.

Αντίθετα, μπορεί να είναι η αίσθηση της αποσύνδεσης και η έλλειψη ουσιαστικών σχέσεων.

«Δεν θέλω να βγαίνω έξω»

Το αίσθημα της μοναξιάς συχνά συνεπιφέρει κοινωνική απομόνωση.

Δεν είναι ότι ο άνθρωπος δεν θέλει συντροφιά, αλλά μπορεί να αισθάνεται αποκομμένος, ότι δεν τον καταλαβαίνουν, κάτι που μπορεί να κάνει τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις ακόμη πιο εξουθενωτικές και δυσάρεστες.

Είναι μια λεπτή ένδειξη που μαρτυρά ότι κάποιος αισθάνεται απομόνωση και έχει ανάγκη από κατανόηση και συμπόνοια.

«Μ’ αρέσει να είμαι μόνος μου»

Με τη φράση αυτή, ο άνθρωπος προσπαθεί να πείσει, όχι μόνο τους άλλους, αλλά και τον εαυτό του.

Παρότι ακούγεται σαν δήλωση ανεξαρτησίας, μπορεί να κρύβει πόνο και μοναξιά.

Η μοναξιά δεν είναι ένδειξη αδυναμίας. Όλοι οι άνθρωποι τη βιώνουμε.

Η δύναμη της κατανόησης των εκφράσεων αυτών, προάγει την ενσυναίσθηση και την ευγένεια, με πιθανή τη θετική επίδραση στη ζωή κάποιου.

Tips: Η αξία της σύνδεσης

Οι περιπλοκότητες της ανθρώπινης ψυχής είναι άρρηκτα συνυφασμένες με τη γλώσσα. Οι παραπάνω φράσει ρίχνουν φως στον ψυχικό μας κόσμο. Η Αμερικάνικη Ψυχολογική Εταιρεία, προειδοποιεί ότι, η μοναξιά, επιδρά αρνητικά στη σωματική μας ευημερία, αυξάνοντας τους κινδύνους για την υγεία. Ειδικότερα, οι ψυχολόγοι εξηγούν ότι, οι επιπτώσεις της μοναξιάς, είναι ίσες με εκείνες που έχουν 15 τσιγάρα την ημέρα.

Η κατανόηση του πραγματικού νοήματος των εκφράσεων αυτών, δεν αποσκοπεί στην χαρακτηρισμό ή την κριτική, αλλά την καλλιέργεια κατανόησης και συμπόνοιας. Πρέπει να αναγνωρίζετε τα λεπτά σημάδια της ανάγκης για επαφή και σύνδεση.

Όταν ξανακούσετε έναν φίλο σας να λέει «καλά είμαι», ή τον συνάδελφο να ξαναλέει πως «έχει πολλά να κάνει», να ξέρετε πως, οι φράσεις αυτές μπορεί να είναι μια έκκληση για βοήθεια.

Όλοι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε κάποιον να νιώσει σημαντικός. Αυτό και μόνο, μπορεί να κάνει τη διαφορά.