Διαφήμιση - Advertisement
Οι εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μας διαμορφώνουν ασυνείδητα με τρόπους που ούτε τους φανταζόμαστε. Τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει χωρίς την παρουσία των γονέων τους, αποκτούν στην ενήλικη ζωή τους, κάποια δυνατά σημεία. Την ίδια στιγμή, αντιμετωπίζουν και συγκεκριμένα προβλήματα.
Στο άρθρο αυτό, εξερευνούμε 8 κοινά χαρακτηριστικά των ανθρώπων οι οποίοι έχουν περάσει μεγάλο μέρος της παιδικής τους ηλικίας μόνοι, με γονείς απόντες. Είτε ταυτιστείτε με όλα ή με ορισμένα, το άρθρο αυτό θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τον εαυτό σας.
Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με απόντες γονείς, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 8 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους
- Ανεξαρτησία
- Εφευρετικότητα
- Άνεση με την μοναξιά
- Αυτό – Πειθαρχία
- Ενσυναίσθηση
- Ανάγκη για σταθερότητα
- Ψυχική ανθεκτικότητα
- Ανάγκη για σύνδεση
Ανεξαρτησία
Αν μεγαλώνοντας, δεν είχατε πάντα τους γονείς σας κάπου κοντά, μάλλον έχετε μάθει να τα καταφέρνετε μόνοι σας.
Πράγμα που σημαίνει ότι, στην ενήλικη ζωή τους, είναι πολύ ανεξάρτητοι. Τα καταφέρνουν μόνοι τους σε κάθε τομέα της ζωής τους.
Μπορεί η αυτονομία και είναι ένα πολύτιμο χάρισμα, όμως ενδέχεται να δημιουργήσει και δυσκολίες. Μπορεί ο άνθρωπος να μην έχει μάθει να ζητάει βοήθεια ή να συνεργάζεται.
Αποδεχτείτε την ανεξαρτησία σας, χωρίς να σταματάτε να καλλιεργείτε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες.
Εφευρετικότητα
Αν ένα παιδί μεγαλώνει χωρίς να έχει πάντα κάποιον γονέα στον οποίο μπορεί να στραφεί ή να βασιστεί, μαθαίνει να βρίσκει μόνο του λύσεις.
Από τα πρακτικά έως τα πιο ουσιαστικά ζητήματα, ένα παιδί που μένει μόνο του, μαθαίνει να διαχειρίζεται διάφορες προκλήσεις της ζωής.
Η εφευρετικότητά τους, διαχέεται σε όλες τις πτυχές της ενήλικης ζωής. Μία δεξιότητα που αποδεικνύεται πολύτιμη.
Όπως η ανεξαρτησία, έτσι και η εφευρετικότητα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες. Οι άνθρωποι αυτοί δεν εμπιστεύονται εύκολα δουλειές σε άλλους. Θέλουν να έχουν τον έλεγχο και να κρατούν εκείνοι τα ηνία.
Άνεση με την μοναξιά
Μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι με τους γονείς απόντες, είναι πολύ πιθανόν, στην ενήλικη ζωή να νιώθεις άνετα μόνος. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά αυτά, έχουν γίνει αντικοινωνικοί ενήλικες αλλά νιώθουν πλήρεις και είναι παραγωγικοί όταν είναι μόνοι.
Σ’ έναν κόσμο που προάγει την αδιάλειπτη δικτύωση και την εξωστρέφεια, η ικανότητα κάποιου να είναι άνετος μόνος του, είναι πραγματικό χάρισμα.
Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Psychology αποκαλύπτει ότι, τα άτομα που νιώθουν άνετα στην μοναξιά είναι πιο δημιουργικά. Καλλιεργούν τα ταλέντα και τις δυνατότητές τους και σκέφτονται πρωτοποριακές ιδέες.
Όπως όλα τα άλλα γνωρίσματα, το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η ισορροπία. Μην απομονώνεστε και μην απομακρύνεστε από τις κοινωνικές και οικογενειακές σας σχέσεις.
Αυτό – Πειθαρχία
Αν έχετε μεγαλώσει με παρατεταμένη απουσία των γονιών σας, αν δεν υπήρχε κάποιος ενήλικας να σας επαναφέρει στην τάξη, τότε μάλλον έχετε μάθει μόνοι σας να πειθαρχείτε τον εαυτό σας.
Αυτό σημαίνει ότι, βάζετε τα όριά σας, ακολουθείτε αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αναλαμβάνετε πάντα τις ευθύνες σας. Πρόκειται για ένα γνώρισμα που μπορεί να σας βοηθήσει να προοδεύσετε στη ζωή σας, ειδικά στον τομέα της εργασίας και την κατάκτηση των προσωπικών σας στόχων.
Δεν είναι πάντα εύκολο. Η αυτοπειθαρχία μπορεί να κλιμακωθεί και να καταλήξετε να ασκείτε μεγάλη πίεση στον εαυτό σας.
Μία πολύτιμη δεξιότητα είναι η εξισορρόπηση της αυτοπειθαρχίας με την ευελιξία. Θα μάθετε έτσι, να τιθασεύετε τη δύναμη της αυτοπειθαρχίας και να μην γίνεστε έρμαιό της.
Ενσυναίσθηση
Η ανατροφή από γονείς που ήταν απόντες, μπορεί να αναγκάσει ένα παιδί να μάθει να διαχειρίζεται μόνο του τα συναισθήματά του. Ως αποτέλεσμα, τα παιδιά αυτά γίνονται πολύ συμπονετικοί ενήλικες.
Έχετε εξοικειωθεί με την μοναξιά και μπορείτε εύκολα να ανιχνεύσετε τα αντίστοιχα συναισθήματα και στους άλλους. Μπορεί να είστε ο φίλος που συμπαραστέκεται σε όλους.
Όσο αξιοθαύμαστη και αν είναι η ενσυναίσθηση, μην ξεχνάτε και τις δικές συναισθηματικές ανάγκες. Ένας συμπονετικός άνθρωπος μπορεί να οδηγηθεί στη συναισθηματική εξουθένωση, αν το παρακάνει.
Να βάζετε υγιή όρια και να φροντίζετε τις συναισθηματικές ανάγκες. Να μην εξουθενώνεστε.
Ανάγκη για σταθερότητα
Όταν ένα παιδί μεγαλώνει σε ένα άδειο και ήσυχο σπίτι, εκτίθεται στο απρόβλεπτο. Δεν ξέρει πότε θα εμφανιστούν οι γονείς του ούτε σε τι διάθεση θα τους βρει.
Στην ενήλικη ζωή τους, οι άνθρωποι αυτοί έχουν ανάγκη από σταθερότητα. Έτσι, επιδιώκουν να έχουν σταθερή δουλειά, καθορισμένο ωράριο, οργανωμένο χώρο και τάξη σε όλες τις πτυχές της ζωής τους.
Η ζωή δεν είναι πάντα προβλέψιμη. Συχνά τα πράγματα αλλάζουν και οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν. Είναι μια διαρκής προσπάθεια εξισορρόπησης.
Ψυχική ανθεκτικότητα
Οι άνθρωποι που, ως παιδιά βιώσαν παρατεταμένη απουσία των γονέων, αποκτούν μεγάλη ψυχική αντοχή.
Έχουν μάθει να αντιμετωπίζουν και να υπερβαίνουν τις δυσκολίες. Είτε στην αυτονομία, είτε στη διαχείριση των συναισθημάτων και τη διευθέτηση των καθηκόντων τους, είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.
Η ανθεκτικότητα ένα σπουδαίο χάρισμα στην ενήλικη ζωή, καθώς τους κάνει ικανούς να επανέρχονται μετά από απογοητεύσεις και αποτυχίες.
Πρέπει να μάθετε να ζητάτε βοήθεια. Ψυχική ανθεκτικότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αντιμετωπίζετε μόνοι σας τα προβλήματα. Σημαίνει ότι καταλαβαίνετε πότε πρέπει να βασιστείτε και στους άλλους.
Ανάγκη για σύνδεση
Παρά – ή ίσως εξ αιτίας – της μοναξιάς τους, πολλοί ενήλικες που μεγάλωσαν με γονείς απόντες, λαχταρούν τη σύνδεση.
Έχουν ανάγκη από ουσιαστικούς δεσμούς και μπορεί να κάνουν τα πάντα για να χτίσουν ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις. Αφιερώνουν χρόνο στους αγαπημένους τους, ονειρεύονται να δημιουργήσουν το τρυφερό οικογενειακό περιβάλλον που έλειπε από τη δική τους παιδική ηλικία.
Η βαθιά αναγνώριση της σημασίας της ανθρώπινης επαφής, είναι ένα από τα πιο όμορφα αποτελέσματα της δύσκολης παιδικής τους ηλικίας. Παράλληλα, είναι απόδειξη της απεριόριστης ικανότητας του ανθρώπου να αγαπά και πως, δεν μας καθορίζει το παρελθόν μας.
Tip: Το πιο τρομακτικό πράγμα, είναι να αποδεχτεί κανείς ολοκληρωτικά τον εαυτό του
Κάθε έκφανση της προσωπικότητάς τους, κάθε γνώρισμα του ενήλικου εαυτού τους, είναι μία περίπλοκη εξύφανση ανάμεσα στη γενετική προδιάθεση και το περιβάλλον στο οποίο μεγάλωσαν.
Όσοι πέρασαν μεγάλα διαστήματα της παιδικής τους ζωής με τους γονείς απόντες, έχουν αναπτύξει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα και ανέπτυξαν μοναδικές δεξιότητες και χαρακτηριστικά, μέσα από τις εμπειρίες τους.
Η αναγνώριση των παραπάνω στοιχείων, δεν αποσκοπεί στην απόδοση κατηγοριών, ή την προσκόλληση στα τραύματα του παρελθόντος. Σημασία έχει να κατανοήσετε πώς έχετε αποκτήσει τα παραπάνω γνωρίσματα.
Αναγνωρίζοντας τα δυνατά τους σημεία, αποδεχόμενοι τα προβλήματα και τις δυσκολίες, ακόμη και οι άνθρωποι που μεγάλωσαν βιώνοντας μοναξιά, πρέπει να ξέρουν ότι οι εμπειρίες τους, έχουν διαμορφώσει τον σημερινό χαρακτήρα τους.
Ο δημοφιλής ψυχολόγος Carl Jung έχει πει πως «το πιο τρομακτικό πράγμα, είναι να αποδεχτεί κανείς ολοκληρωτικά τον εαυτό του».
Είναι όμως και απίστευτα λυτρωτικό. Το κυριότερο, μπορείτε να βοηθήσετε και άλλους να αποδεχτούν και να καταλάβουν τον εαυτό τους.