Διαφήμιση - Advertisement
Τα air fryer έχουν εξελιχθεί σε μία απαραίτητη συσκευή για κάθε κουζίνα, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τις αγοράζουν για να κάνουν ακόμα πιο εύκολο το μαγείρεμα.
Η συσκευή χρησιμοποιεί θερμό αέρα αντί για καυτό λάδι για να μαγειρέψει τα τρόφιμα, προσφέροντας μια γρήγορη και υγιεινή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, μια νέα έρευνα μπορεί να σας κάνει να προτιμήσετε τον φούρνο της κουζίνας σας…
Ειδικοί της «Which?» προειδοποιούν ότι αρκετά δημοφιλή air fryer κατασκοπεύουν τους ανυποψίαστους χρήστες.
Η «Which?» είναι μία εταιρεία από το Ηνωμένο Βασίλειο που προωθεί την τεκμηριωμένη επιλογή των καταναλωτών κατά την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δοκιμάζοντας προϊόντα, αναδεικνύοντας κατώτερα προϊόντα ή υπηρεσίες, ευαισθητοποιώντας τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους και προσφέροντας ανεξάρτητες συμβουλές.
Ο καταναλωτικός φορέας ανέλυσε τρία air fryer που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι και τα τρία απαιτούσαν άδειες για να παρακολουθούν τις συνομιλίες των χρηστών.
«Η έρευνά μας έδειξε ότι οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών και οι εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται είναι σήμερα σε θέση να συλλέγουν δεδομένα από τους καταναλωτές, φαινομενικά με ελάχιστη προσπάθεια, και αυτό συχνά γίνεται με ελάχιστη ή καθόλου διαφάνεια», δήλωσε ο Harry Rose από την «Which?».
Η έρευνα της «Which?» για τα air fryer
Για την ανάλυση, η «Which?» βαθμολόγησε τρία air fryer σε έξι κατηγορίες:
- συγκατάθεση
- διαφάνεια
- ασφάλεια δεδομένων
- ελαχιστοποίηση δεδομένων
- εντοπισμός
- διαγραφή δεδομένων
Με βάση αυτές τις αξιολογήσεις, οι ερευνητές έδωσαν σε κάθε προϊόν μια συνολική βαθμολογία απορρήτου.
Η ανάλυση αποκάλυψε ότι και τα τρία προϊόντα γνώριζαν την ακριβή τοποθεσία των πελατών τους και ήθελαν την άδεια να καταγράφουν ήχο στο τηλέφωνο του χρήστη.
Σύμφωνα με την «Which?», η εφαρμογή μίας γνωστής εταιρείας που συνδέεται με το air fryer της, συνδέθηκε με ανιχνευτές από το Facebook, το Pangle (το διαφημιστικό δίκτυο του TikTok for Business) και τον κινεζικό τεχνολογικό γίγαντα Tencent (ανάλογα με την τοποθεσία του χρήστη).
Το air fryer άλλης εταιρείας ήθελε να γνωρίζει το φύλο και την ημερομηνία γέννησης του χρήστη κατά τη δημιουργία ενός λογαριασμού. Εν τω μεταξύ, και οι δύο αυτές συσκευές έστελναν προσωπικά δεδομένα σε διακομιστές στην Κίνα – αν και αυτό επισημάνθηκε στην ειδοποίηση απορρήτου.
«Η άδεια για την καταγραφή ήχου στην εφαρμογή δεν ισχύει για το air fryer, που δεν λειτουργεί απευθείας μέσω φωνητικών εντολών και συνομιλίας βίντεο» απάντησε εκπρόσωπος της πρώτης εταιρείας.
«Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής και με την επιφύλαξη των εσωτερικών μας απαιτήσεων συμμόρφωσης, τα έξυπνα προϊόντα πρέπει να συμμορφώνονται με τον GDPR» τόνισε ο εκπρόσωπος άλλης εταιρείας.