Διαφήμιση - Advertisement
Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα - Τι αλλάζει στα ταξίδια - Gkourou.com Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα - Τι αλλάζει στα ταξίδια

Ταξίδια στην Ευρώπη χωρίς ταυτότητα - Τι αλλάζει στα ταξίδια


Διαφήμιση - Advertisement

 


H Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται «λιγότερη ταλαιπωρία» και «απρόσκοπτη και ασφαλή εμπειρία» σε όσους επιλέγουν ταξίδια εντός των συνόρων του μπλοκ χωρών, μέσω ψηφιακών ταξιδιωτικών διαπιστευτηρίων. Οι ταξιδιώτες από και προς τη ζώνη Σένγκεν της ΕΕ θα μπορούν να αποθηκεύουν ψηφιακά τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριο) σύμφωνα με τα σχέδια που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Η πρόταση για την ψηφιοποίηση των διαβατηρίων και των δελτίων ταυτότητας ανοίγει τον δρόμο για μια πιο απρόσκοπτη και ασφαλή ταξιδιωτική εμπειρία», αναφέρει η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ;

Η Ευρώπη υποστηρίζει ότι η εκ των προτέρων υποβολή ταξιδιωτικών σχεδίων και εγγράφων στις αρχές θα μειώσει τους χρόνους στα συνοριακά περάσματα, επιτρέποντάς τους να επαληθεύσουν τη γνησιότητα.

Σύμφωνα με το euronews, τα σχέδια πρέπει να συμφωνηθούν από το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τα κράτη – μέλη, καθώς και από τους νομοθέτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – και έρχονται καθώς το μπλοκ ετοιμάζεται να εισαγάγει ένα ξεχωριστό νέο σύστημα για τον έλεγχο των εισόδων και εξόδων από τον χώρο Σένγκεν της ΕΕ

Το σύστημα εισόδου – εξόδου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Νοέμβριο, αν και υπάρχουν κάποιες αναφορές που λένε ότι μπορεί να αντιμετωπίσει περαιτέρω καθυστερήσεις.

Αυτό θα σημαίνει ότι οι ταξιδιώτες εκτός ΕΕ θα πρέπει να περνούν από σαρωτές κατά την είσοδό τους στη Σένγκεν, την εσωτερική ζώνη χωρίς διαβατήρια που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι θα είναι προαιρετική και δωρεάν η υπηρεσία ψηφιακού διαβατηρίου για τους ταξιδιώτες και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έως και το 2030.

Τι ισχύει σήμερα

Οι πολίτες της ΕΕ, δικαιούνται να ταξιδεύουν ελεύθερα στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία και την Ελβετία (χώρες εκτός ΕΕ αλλά μέλη της Σένγκεν), φέροντας είτε έγκυρο διαβατήριο είτε εθνικό δελτίο ταυτότητας. Το ταξιδιωτικό έγγραφο πρέπει να ισχύει την ημέρα του ταξιδιού. Τα παιδιά και οι ανήλικοι πρέπει να έχουν δικό τους διαβατήριο ή δελτίο ταυτότητας.

Εάν δεν είναι διαθέσιμα τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την είσοδο, αλλά πρώτα πρέπει να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια για την λήψη των αναγκαίων εγγράφων ή να επιτραπεί η απόδειξη με άλλα μέσα ότι είναι μέλος της ΕΕ, σε ένα σύντομο αλλά λογικό χρονικό πλαίσιο.

Πηγή: newsbomb

Περισσότερα Βίντεο