Διαφήμιση - Advertisement
Αν και το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο είχε βαριά ατζέντα λόγω του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που δίνει το στίγμα της πορείας της οικονομίας έως το 2028, το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων και οι δράσεις για το δημογραφικό και την ενίσχυση της οικογένειας απασχόλησαν ιδιαίτερα τους υπουργούς, μετά και τα τελευταία περιστατικά βίας με ανήλικους μαθητές, που έχουν "παγώσει" την κοινή γνώμη.
Όλο το υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε ότι μόνη η αυστηροποίηση των ποινών δεν αρκεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και πως χρειάζεται μία συνεκτική πολιτική, και ένας σχεδιασμός που μπαίνει μπροστά από τα υπουργεία Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικογένειας. Μέχρι την ολοκλήρωση αυτού του προγράμματος, παρουσιάστηκαν στο υπουργικό συμβούλιο οι προτάσεις των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μετά από μελέτη των στοιχείων της Αστυνομίας για την εγκληματικότητα, αλλά και την ανήλικη παραβατικότητα.
Η πρόταση για να "πέσει" ένα χρόνο κάτω η ανηλικότητα, δηλαδή από την ηλικία των 14 ετών, οπότε και μπορούν να εφαρμοστούν αναμορφωτικά μέτρα δεν φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος μέχρι ώρας, ωστόσο το ενδιαφέρον …στρέφεται στους γονείς, οι οποίοι πλέον θα τιμωρούνται με ποινή από τουλάχιστον ένα έτος αν παραμελούν την εποπτεία των παιδιών τους, ενώ αυξάνονται και οι ποινές για την οπλοφορία, ακόμη και εάν πρόκειται για αντικείμενα όπως σουγιάδες, μαχαίρια, φαλτσέτες κτλ.
Στο σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται, θα υπάρχουν περιορισμοί για την πώλησή τους σε ανηλίκους και λήψη μέτρων ασφαλείας για την μη παραχώρηση τους σε τρίτους.
Συζητήθηκαν ωστόσο και διατάξεις γενικότερου ποινικού ενδιαφέροντος, όπως:
- Η υποχρεωτική αντικατάσταση των περιοριστικών όρων με φυλάκιση σε περίπτωση εκ νέου διάπραξης αδικήματος ως προς συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις,
- Η κατάργηση της πλήρους απαλλαγής του δράστη εφόσον ικανοποιήσει πλήρως το θύμα σε περίπτωση κλοπής ή διάρρηξης και απλή πρόβλεψη σχετικού ελαφρυντικού.
- Η ποινή για την οπλοχρησία θα εκτίεται αθροιστικά και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτήν οι διατάξεις περί συρροής.
- Θα αναβαθμιστεί σε κακούργημα η οπλοφορία με πυροβόλο όπλο, ενώ
- Θα απαγορευθεί η λήψη άδειας οπλοφορίας σε όσους έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα ή διώκονται για συγκεκριμένες πράξεις.
100 δράσεις για την οικογένεια
Σε πέντε άξονες κινήθηκε η παρουσίαση του σχεδίου δράσης για το δημογραφικό που παρουσίασε χθες η Σοφία Ζαχαράκη, οι οποίοι συνοδεύονται από 100 δράσεις συνολικής δαπάνης 20 δις ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από το 2019 και αφορούν όλες τις ηλικιακές ομάδες, με χρονικό ορίζοντα 10ετίας. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα "πατήσουν" οι δράσεις αφορούν:
1. Την ενίσχυση των γεννήσεων και την στήριξη της οικογένειας
2. Την ενίσχυση της απασχόλησης
3. Την τοπική ανάπτυξη
4. Τη διαχείριση της μακροζωίας
5. Την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης δεν περιορίζεται απλά στην προσπάθεια ανάκαμψης των γεννήσεων, αλλά προσβλέπει στη συνολική διαχείριση των επιπτώσεων της αλλαγής που έχει επέλθει στην ηλικιακή δομή του πληθυσμού. Όπως υποστηρίζεται από το Υπουργείο Οικογένειας, "θα θέσει τους στόχους και αποτυπώνει τις πολιτικές και τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες των δυσμενών δημογραφικών εξελίξεων στη δημοσιονομική βιωσιμότητα, τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα, την ευημερία και την κοινωνική συνοχή".
Το Δημογραφικό είναι ένα ζήτημα παγκόσμιας, αλλά και ευρωπαϊκής διάστασης. Αυτή τη στιγμή, 7 στις 10 χώρες παγκοσμίως έχουν επίπεδο γονιμότητας κάτω από το όριο αναπλήρωσης (2,1 παιδιά ανά γυναίκα), ενώ από το 1993, οι θάνατοι στην Ευρώπη είναι περισσότεροι από τις γεννήσεις.