Διαφήμιση - Advertisement
Ένας γιατρός επισήμανε τα προειδοποιητικά σημάδια του καρκίνου του προστάτη και παρότρυνε οποιονδήποτε έχει αυτά τα συμπτώματα να συμβουλευτεί αμέσως τον γιατρό του. Μεταξύ των συμπτωμάτων είναι και μια “περίεργη” αίσθηση στα πόδια.
Προειδοποίηση για τη φιναστερίδη: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι άνδρες
Ο Dr. Mark Porter μίλησε για το θέμα στην στήλη του στους Times αφότου η Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τους γιατρούς να προειδοποιούν τους άνδρες που λαμβάνουν φιναστερίδη (ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο για προβλήματα της ουροδόχου κύστης και του προστάτη) για πιθανές παρενέργειες.
Τα ύπουλα σημάδια του καρκίνου του προστάτη που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ο Dr. Porter αναφέρθηκε στα βασικά σημάδια αυτής της δυνητικά θανατηφόρας ασθένειας: «Μερικά προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε:
- αίμα στα ούρα, το οποίο δεν είναι ποτέ φυσιολογικό και πρέπει πάντα να αναφέρεται,
- αίσθημα καύσου (ενδεικτικό λοίμωξης),
- οποιαδήποτε αλλαγή στη λειτουργία της ουροδόχου κύστης συνοδευόμενη από
- από πόνο στην πλάτη ή αδυναμία,
- αλλοιωμένη αίσθηση στα πόδια ή στην πυελική περιοχή ενδεικτική συμπίεσης νεύρων (αίσθηση σαν τσιμπήματα από καρφίτσες, αίσθημα καψίματος, μούδιασμα ή σφίξιμο)».
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Ο Dr. Porter είπε ότι η μη καρκινική διόγκωση του προστάτη, γνωστή ως καλοήθη υπερπλασία του προστάτη (ΒΡΗ), είναι πολύ κοινή. Εξήγησε ότι ο αδένας αρχίζει να αυξάνεται σε μέγεθος περίπου από την ηλικία των 40 ετών και μέχρι τα 60 τουλάχιστον το ήμισυ των ανδρών θα έχει ΒΡΗ, ποσοστό το οποίο αυξάνεται στο 90% ή και περισσότερο μέχρι τα 85 έτη.
Σε πολλές περιπτώσεις, αλλά όχι σε όλες, θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Ποια είναι τα συμπτώματα
Ο γιατρός εξήγησε περαιτέρω: «Δεν θα έχει συμπτώματα κάθε άνδρας με καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, ούτε όσοι έχουν συμπτώματα θα έχουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, αλλά τα χαρακτηριστικά σημάδια περιλαμβάνουν:
- την ανάγκη να σηκωθείτε τη νύχτα για ούρηση (μία φορά είναι φυσιολογικό),
- αδύναμη ροή ούρων,
- συχνότερη ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας και
- δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή στη διακοπή της ούρησης, όταν τελειώσετε».
Ο Dr. Porter τόνισε ότι οι άνδρες συχνά επιδεινώνουν τα συμπτώματά τους πηγαίνοντας στην τουαλέτα «για κάθε ενδεχόμενο» πριν φύγουν από το σπίτι – μια συνήθεια που εμφανίζουν πολλές γυναίκες με προβλήματα ακράτειας – η οποία μπορεί να επιταχύνει οποιαδήποτε μείωση της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης, οδηγώντας σε μια αρνητική πορεία.
Ο γιατρός προειδοποίησε ότι η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, όπως και:
- τα από του στόματος αποσυμφορητικά όπως η ψευδοεφεδρίνη,
- τα αντιισταμινικά που βρίσκονται στα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη και
- ορισμένα είδη φαρμάκων ύπνου χωρίς συνταγή.
Πώς διαγιγνώσκεται η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη
Οι διαγνωστικές εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αναλύσεις ούρων και εξέταση PSA. Τα επίπεδα μπορεί να είναι αυξημένα τόσο στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη όσο και στον καρκίνο. Ο Dr. Porter συνέστησε τη μέτρηση της ούρησης και τη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων από τον οικογενειακό σας γιατρό.
Σημείωσε ότι μια ενήλικη ουροδόχος κύστη συνήθως στέλνει τα πρώτα ήπια σήματα ότι χρειάζεται άδειασμα στα 150-250ml, με πιο επείγοντα σήματα πάνω από τα 400ml. «Δεν θα οφείλονται όλες οι περιπτώσεις στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, αλλά εάν η εξέταση αποκαλύψει ότι ο αδένας σας είναι σημαντικά διευρυμένος, τότε πιθανότατα είναι ένας παράγοντας κινδύνου».
Ποιες είναι οι επιλογές θεραπείας
Οι επιλογές θεραπείας μπορούν να περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη χαλάρωση της εξόδου της ουροδόχου κύστης, όπως η ταμσουλοσίνη ή αναστολείς ορμονών όπως η φιναστερίδη για τη μείωση του μεγέθους του αδένα.
Η «εκπαίδευση» της ουροδόχου κύστης, η οποία περιλαμβάνει την αύξηση της χωρητικότητας της ουροδόχου κύστης καθυστερώντας τις επισκέψεις στην τουαλέτα και αποφεύγοντας τις επισκέψεις «για κάθε ενδεχόμενο», μπορεί επίσης να είναι επωφελής για ορισμένους ανθρώπους.
Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα για τη χαλάρωση του μυϊκού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής σε χειρουργική επέμβαση για τη διεύρυνση της στενωμένης ουρήθρας.