Οι άνδρες που δεν είχαν την αποδοχή του πατέρα τους μεγαλώνοντας, συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους - Gkourou.com Οι άνδρες που δεν είχαν την αποδοχή του πατέρα τους μεγαλώνοντας, συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Οι άνδρες που δεν είχαν την αποδοχή του πατέρα τους μεγαλώνοντας, συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους


Διαφήμιση - Advertisement

 


Πολλοί είναι οι άνδρες που, μεγαλώνοντας, λαχταρούσαν την επιβεβαίωση από τον πατέρα τους: Ένα καταφατικό νεύμα του, ένα άγγιγμα συμπαράστασης, μια κουβέντα ενθάρρυνσης.

Τι συμβαίνει όταν όλα τα παραπάνω λείπουν; Τι γίνεται όταν η αναγνώριση και η αποδοχή από τον πατέρα τους ήταν μια φευγαλέα ψευδαίσθηση;

Σύμφωνα με ψυχολογικές μελέτες, οι άνδρες που μεγάλωσαν επιθυμώντας την αποδοχή του πατέρα τους, κατά κανόνα αποκτούν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Δεν είναι όλα τα χαρακτηριστικά αρνητικά. Κάποια από αυτά, κάνουν τους άνδρες πιο δυνατούς, πιο ανεξάρτητους, ακόμη και πιο ευαίσθητους.

Στο άρθρο αυτό, αναλύονται τα 9 γνωρίσματα των ανδρών που έχουν μεγαλώσει χωρίς την πολυπόθητη αποδοχή από το πρόσωπο του πατέρα.

Οι άνδρες που δεν είχαν την αποδοχή του πατέρα τους μεγαλώνοντας, συνήθως αναπτύσσουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

  • Αναζητούν την αποδοχή των άλλων
  • Αναπτύσσουν έντονη ανθεκτικότητα
  • Δεν θέλουν να δείχνουν ευαλωτότητα
  • Υπερβάλλουν όταν γίνονται οι ίδιοι γονείς
  • Θέλουν να είναι ανεξάρτητοι σε υπερβολικό βαθμό
  • Έχουν μεγάλη ευαισθησία στην κριτική
  • Είναι υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό τους
  • Δεν είναι διεκδικητικοί
  • Συχνά αναπτύσσουν μια αυξημένη αίσθηση ενσυναίσθησης

Αναζητούν την αποδοχή των άλλων

Όταν η επικύρωση που λαχταράτε δεν έρχεται από το σπίτι, πού την αναζητάτε;

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες που σπάνια είχαν την επιβεβαίωση από τον πατέρα τους, συχνά την αναζητούσαν αλλού καθώς μεγάλωναν.

Μπορεί να επιδίδονται σε συμπεριφορές που έχουν να κάνουν με την συνεχή αναζήτηση επιβεβαίωσης.

Αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι κακό. Μπορεί να τους οδηγεί να διαπρέπουν στην καριέρα, τα χόμπι ή τις σχέσεις τους, καθώς προσπαθούν να αποδείξουν την αξία τους μέσα από τα επιτεύγματά τους.

Αλλά η άλλη πλευρά μπορεί να είναι μια συνεχής ανάγκη για επιβεβαίωση και αποδοχή από τους άλλους.

Μια ανάγκη που μπορεί μερικές φορές να επισκιάσει τη δική τους προσωπική ικανοποίηση ή ευτυχία.

Το κλειδί εδώ είναι η ισορροπία. Η επιτυχία και τα επιτεύγματα είναι σημαντικά, ναι αλλά πρέπει να είστε περήφανος για τα κατορθώματά σας, επειδή έχουν σημασία για εσάς και όχι μόνο επειδή μπορεί να εντυπωσιάσουν κάποιον άλλο.

Η κατανόηση αυτού του χαρακτηριστικού μπορεί να βοηθήσει στη συνειδητοποίηση ότι το αίσθημα της αυταξίας, πρέπει να προέρχεται από τον ίδιο τον άνθρωπο, και όχι να εξαρτάται αποκλειστικά από την εξωτερική έγκριση και αποδοχή.

Αναπτύσσουν έντονη ανθεκτικότητα

Η ανθεκτικότητα είναι ένας όρος που χρησιμοποιούν συχνά οι ψυχολόγοι για να περιγράψουν την ικανότητά τους να ξεπερνούν τις αντιξοότητες, το άγχος ή οποιαδήποτε μορφή αρνητικών γεγονότων της ζωής.

Οι άνδρες που στερήθηκαν την πατρική επιβεβαίωση στα πρώιμα διαμορφωτικά χρόνια της ζωής τους, συχνά αναπτύσσουν ένα υψηλό επίπεδο αυτού του χαρακτηριστικού.

Οι άνδρες αυτοί, είχαν να αντιμετωπίσουν προκλήσεις από νωρίς στη ζωή τους. Έπρεπε να στέκονται στα πόδια τους, να καταλαβαίνουν τα συναισθήματά τους, και να χειρίζονται μόνοι διάφορες καταστάσεις της ζωής τους, χωρίς ένα χέρι να τους καθοδηγεί.

Αυτή η πρώιμη έκθεση στις συναισθηματικές αντιξοότητες, συχνά διαμορφώνει άτομα που είναι πιο ανθεκτικά απέναντι στις προκλήσεις.

Μαθαίνουν να προσαρμόζονται, να επιμένουν και να ξεπερνούν. Είναι σαν να έχουν περάσει μέσα από τη φωτιά και να έχουν βγει πιο δυνατοί.

Και παρόλο που αυτό επιβεβαιώνεται μέσα; από μία δύσκολη εμπειρία, η ανθεκτικότητα είναι πράγματι ένα ισχυρό χαρακτηριστικό.

Εφοδιάζει τα άτομα με την ικανότητα να χειρίζονται τα εμπόδια της ζωής,  με χάρη και αποφασιστικότητα.

Δεν θέλουν να δείχνουν ευαλωτότητα

Η ανθεκτικότητα και η ψυχική δύναμη, έχουν και τη σκοτεινή τους πλευρά.  Ένα από αυτά είναι η δυσκολία να ανοιχτούν.

Σκεφτείτε το. Αυτοί οι άνδρες έχουν διαμορφωθεί από νεαρή ηλικία μαθαίνοντας να στέκονται δυνατοί, να αντιμετωπίζουν τα συναισθήματά τους ανεξάρτητα, να μην δείχνουν αδυναμία.

Αυτό μπορεί τους κάνει να μην θέλουν να δείχνουν την ευάλωτη πλευρά τους.  Μπορεί να τους είναι δύσκολο να ανοιχτούν να μιλήσουν για τα συναισθήματα, τους φόβους ή τις ανασφάλειες τους. Ακόμα και στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους.

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι η ευπάθεια είναι ένα σημάδι αδυναμίας, αλλά στην πραγματικότητα, είναι ακριβώς το αντίθετο.

Η ευπάθεια απαιτεί θάρρος. Θέλει θάρρος να αποκαλύπτουμε τον εαυτό με τα ελαττώματα και τις ατέλειες.  Απαιτεί συναισθηματική ειλικρίνεια και βαθιά σύνδεση – πράγματα που εμπλουτίζουν τις σχέσεις μας και την προσωπική ανάπτυξη.

Έτσι, ενώ η ανθεκτικότητα είναι δύναμη, είναι εξίσου σημαντικό να αποδεχτούμε την τρωτότητα.

Είναι αποδεκτό να βασιζόμαστε στους άλλους και να μοιράζονται τα μύχια συναισθήματα και τους φόβους μας.

Εξάλλου, είμαστε άνθρωποι, και η ευαλωτότητα, είναι κομμάτι της κοινής μας ανθρώπινης εμπειρίας.

Υπερβάλλουν όταν γίνονται οι ίδιοι γονείς

Έχετε προσπαθήσει ποτέ να γεμίσετε ένα κενό από το παρελθόν σας προσπαθώντας υπερβολικά για κάτι στο παρόν;

Οι άνδρες που δεν είχαν την επικύρωση από τον πατέρα τους συχνά αισθάνονται μια βαθιά ριζωμένη ανάγκη για να εξασφαλίσουν ότι τα παιδιά τους δεν περνούν την ίδια εμπειρία.

Μπορεί να καταβάλλουν υπερβολικές προσπάθειές για παροχή επικύρωσης, υποστήριξης και ενθάρρυνσης. Αυτό μπορεί να σημαίνει:

  • Συνεχώς επαινούν τα παιδιά τους
  • Μπλέκονται στη ζωή τους σε υπερβολικό βαθμό
  • Θέτουν μη ρεαλιστικά υψηλά πρότυπα για τον εαυτό τους ως γονείς

Ενώ οι προθέσεις τους είναι καλές, αυτή η υπεραντιστάθμιση μπορεί μερικές φορές να δημιουργήσει πίεση και μη ρεαλιστικές προσδοκίες.

Η επιθυμία να είναι ο «τέλειος» πατέρας μπορεί να οδηγήσει σε ένταση και το άγχος.

Και ο συνεχής έπαινος μπορεί να στερήσει ακούσια από τα παιδιά τους την ευκαιρία να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και την αυτοεκτίμηση.

Είναι μια λεπτή ισορροπία – η αποδοχή και η ενίσχυση της αυτοεκτίμησης και της εμπιστοσύνης, ωστόσο όχι σε σημείο που να γίνεται ασφυκτική.

Θέλουν να είναι ανεξάρτητοι σε υπερβολικό βαθμό

Η έλλειψη αποδοχής, μπορεί να οδηγήσει σε έντονη ανεξαρτησία από μικρή ηλικία.

Αυτή η πρώιμη ανεξαρτησία μπορεί να διαμορφώσει αυτούς τους άνδρες σε αυτοδύναμα άτομα. Μπορεί να:

  • Προτιμούν να χειρίζονται τα πράγματα από μόνοι τους
  • Δυσκολεύονται να ζητήσουν βοήθεια
  • Δίνουν μεγάλη αξία στην αυτονομία τους

Ενώ αυτή η ανεξαρτησία μπορεί να είναι ενδυναμωτική, μπορεί επίσης να δημιουργήσει ένα εμπόδιο στο σχηματισμό βαθιών δεσμών με τους άλλους.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι το να χρειάζεσαι άλλους δεν σε κάνει αδύναμη. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα,. Η οικοδόμηση ισχυρών, υποστηρικτικών σχέσεων είναι ένα κρίσιμο μέρος της ευημερίας μας.

Έτσι, ενώ αγκαλιάζουμε αυτήν την ανεξαρτησία, είναι εξίσου σημαντικό να ανοιγόμαστε  στους άλλους και να μοιραζόμαστε μαζί τους το συναισθηματικό μας φορτίο. Η ζωή είναι δούναι και λαβείν.

Έχουν μεγάλη ευαισθησία στην κριτική

Έχετε αντιδράσει ποτέ έντονα στην κριτική, ανεξάρτητα από το πόσο εποικοδομητική ήταν η πρόθεσή της;

Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ένα αποτέλεσμα της ανατροφής σας, αν δεν έχετε λάβει ακριβώς την επικύρωση που χρειάζεστε από τον πατέρα σας.

Βασικά, οδηγεί σε έναν ριζωμένο φόβο ότι δεν θα είναι αρκετά καλός.

Έτσι, κάθε κομμάτι κριτικής, όσο καλοπροαίρετη και αν είναι, μοιάζει με επιβεβαίωση αυτού του φόβου.

Αλλά εδώ είναι το θέμα. Όλοι κάνουμε λάθη. Όλοι είμαστε επιρρεπείς σε λάθη. Είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης.

Η εποικοδομητική κριτική μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη αν επιλέξουμε να τη δούμε έτσι. Μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε τα τυφλά σημεία μας και να βελτιώσουμε τους εαυτούς μας.

Ας μην αφήσουμε λοιπόν το παρελθόν μας να διαμορφώσει το παρόν μας με τρόπο που εμποδίζει την ανάπτυξή μας.

Ας αποδεχτούμε αυτήν την κριτική, να μάθουμε από αυτή και να τη χρησιμοποιήσουμε για να εξελιχθούμε στην καλύτερη έκδοση του εαυτού μας.

Είναι υπερβολικά επικριτικοί με τον εαυτό τους

Μιλώντας για κριτική, φανταστείτε να στέκεστε μπροστά από έναν καθρέφτη, επισημαίνοντας κάθε ελάττωμα, κάθε ατέλεια. Πώς θα νιώθατε;

Η υπερβολική αυτοκριτική είναι ένα άλλο ζήτημα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνδρες που δεν έλαβαν πολλή επικύρωση από τους πατεράδες τους.

Εσωτερικεύουν αυτήν την έλλειψη επιβεβαίωσης και την έχουν μετατρέψει σε μια φωνή που ελέγχει συνεχώς και αμφιβάλλει για τις ικανότητές τους. Πόσο συχνά «μαστιγώνετε» τον εαυτό σας για τα λάθη του;

Έχεις μια σκληρή εσωτερική, επικριτική φωνή που δεν λέει να σιγάσει;

Αυτό το  χαρακτηριστικό, ενώ μπορεί να οδηγήσει κάποιον προς τη βελτίωση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε θέματα όπως η χαμηλή αυτοεκτίμηση, το άγχος και η κατάθλιψη, αν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Είναι αναγκαίο  να καλλιεργείτε την αυτο-συμπόνια και την ευγένεια προς τον εαυτό σας.

Να καταλάβετε ότι ο καθένας έχει ελαττώματα και κάνει λάθη.

Πρέπει να αγωνιστείτε για την ανάπτυξη και τη βελτίωση, ναι. Αλλά δεν πρέπει ποτέ αυτό να γίνεται εις βάρος της ψυχικής μας ευημερίας

Δεν είναι διεκδικητικοί

Ένα παιδί που μεγαλώνει με έναν πατέρα που τον μειώνει ή δεν τον αποδέχεται, μεγαλώνοντας, γίνεται ένας ενήλικας που δυσκολεύεται να επιβληθεί.

Δεν μπορεί να εκφράσει τις ανάγκες του ή να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, φοβούμενος ότι μπορεί να αναστατώσει τους άλλους ή θα φανεί εγωιστής.

Αυτό δεν είναι σπάνιο για τους άνδρες που έχουν παρόμοιες παιδικές εμπειρίες. Η έλλειψη πατρικής επικύρωσης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε αγώνες με δυναμισμό στην ενήλικη ζωή.

Μπορεί να δυσκολεύονται να πουν όχι, ακόμα και όταν το θέλουν.

Μπορεί να υποβαθμίσουν τα επιτεύγματά τους ή να διστάσουν να εκφράσουν την άποψή τους.

Αυτή η δυσκολία με την δυναμικότητα μπορεί να επηρεάσει διάφορες πτυχές της ζωής – προσωπικές σχέσεις, επαγγελματική ανάπτυξη, ακόμη και ψυχική υγεία.

Ο δυναμισμός είναι μια ικανότητα που μπορεί να μαθευτεί. Είναι θέμα σεβασμού στην επικοινωνία και την κατανόηση ότι οι ανάγκες και τα συναισθήματά σας είναι εξίσου σημαντικά με εκείνες των άλλων.

Με την πρακτική και την αυτογνωσία, μπορείτε να μάθετε να εκφράζεστε δυναμικά, ενισχύοντας έτσι τις σχέσεις σας και τη συνολική ποιότητα ζωής.

Συχνά αναπτύσσουν μια αυξημένη αίσθηση ενσυναίσθησης

Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, οι άνδρες που δεν λάμβαναν επικύρωση συχνά από τους πατέρες τους, αναπτύσσουν μια αυξημένη αίσθηση ενσυναίσθησης.

Οι δικές τους εμπειρίες με τον συναισθηματικό πόνο μπορούν να τους κάνουν να συντονίζονται καλύτερα  με τα συναισθήματα και τις ανάγκες των άλλων. Μπορεί να δείχνουν περισσότερη κατανόηση, περισσότερη συμπόνια, πιο ευαίσθητα στα συναισθήματα των άλλων.

Η ενσυναίσθηση μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κεφάλαιο. Μπορεί να ενισχύσει τις σχέσεις τους, να τους κάνει εξαιρετικούς ηγέτες, ακόμη και να τους οδηγήσει προς λαμπρές σταδιοδρομίες, όπου μπορούν να βοηθήσουν τους άλλους.

Αλλά είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι η ενσυναίσθηση πρέπει να αντισταθμίζεται με την αυτοφροντίδα. Είναι εξίσου σημαντικό να είσαι ευγενικός και να κατανοείς τον εαυτό σου.

Αυτή η αυξημένη αίσθηση ενσυναίσθησης είναι μια απόδειξη της ανθεκτικότητάς τους.

Είναι η απόδειξη ότι αν και είχαν μια δύσκολη αρχή, έχουν μετατρέψει τις εμπειρίες τους σε κάτι θετικό.

Tip

Οι εμπειρίες που έχουμε στα πρώτα χρόνια μας διαμορφώνουν με τρόπους πιο ουσιαστικούς από ό,τι συχνά συνειδητοποιούμε.

Για τους άνδρες που μεγάλωσαν χωρίς συχνή επικύρωση από τους πατέρες τους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν είστε μόνοι.

Πολλοί άλλοι μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες και συναισθήματα.

Και παρόλο που μπορεί να ήταν ένα δύσκολο ταξίδι, σας έχει επίσης διαμορφώσει ως το πρόσωπο που είστε σήμερα.

Ακολουθούν ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

Είναι καλό να επιδιώκουμε την επικύρωση και την επιβεβαίωση, αλλά να θυμόμαστε ότι η επικύρωση από τον εαυτό σας, είναι εξίσου σημαντική.

Η ανθεκτικότητα είναι μια δύναμη, αλλά το ίδιο και η ευπάθεια.

Η αυτοκριτική μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση, όμως και η αυτοσυμπόνια είναι επίσης ζωτική. Ενώ η ενσυναίσθηση είναι ένα όμορφο χαρακτηριστικό, μην ξεχάσετε να την εφαρμόζετε και  στον εαυτό σας.

Οι παραπάνω συμβουλές, μπορούν να παρέχουν μια αίσθηση κατανόησης και ίσως, κάποια ανακούφιση. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι μπορούν να βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για την επούλωση και την προσωπική ανάπτυξη.