Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους - Gkourou.com Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους


Διαφήμιση - Advertisement

 


Κάποια γνωρίσματα του χαρακτήρα μας και ορισμένα μοτίβα της συμπεριφοράς μας, είναι ριζωμένα στην παιδική μας ηλικία και τον τρόπο ανατροφής μας.

Οι συναισθηματικά ώριμοι γονείς, είναι άγκυρες, σταθερά σημεία αναφοράς που βοηθούν τον άνθρωπο να ωριμάσει  και να εξερευνήσει με αυτοπεποίθηση της ζωή.

Τι συμβαίνει στην αντίθετη περίπτωση; Τότε τα πράγματα, περιπλέκονται. Η ανατροφή από συναισθηματικά ανώριμους γονείς είναι μια εμπειρίες με μακροπρόθεσμη επίδραση.

Τα παιδιά που μεγαλώνουν από μη συναισθηματικά ώριμους γονείς, έχουν την τάση να αναπτύσσουν 9 συγκεκριμένα γνωρίσματα. Δεν είναι όλα αρνητικά, όμως είναι μηχανισμοί επιβίωσης που τους βοήθησαν να διαχειριστούν τη δυσκολία του να μεγαλώνεις με γονείς που δεν είχαν το απαιτούμενο επίπεδο συναισθηματικής και πνευματικής ωριμότητας.

Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με συναισθηματικά ανώριμους γονείς, συνήθως εμφανίζουν αυτά τα 9 χαρακτηριστικά αργότερα στη ζωή τους

  • Αναζητούν εξωτερική επιβεβαίωση
  • Δυσκολεύονται να βάλουν όρια
  • Κουβαλούν περιοριστικές πεποιθήσεις
  • Καταπιέζουν τα συναισθήματά τους
  • Έμφυτη συμπόνοια
  • Έχουν την τάση να είναι τελειομανείς
  • Έχουν ισχυρή ανθεκτικότητα
  • Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν
  • Λαχταρούν αυθεντικές σχέσεις

Αναζητούν εξωτερική επιβεβαίωση

Όταν ανατρέφεστε από συναισθηματικά ανώριμους γονείς, μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να αναζητά συνεχώς έγκριση από εξωτερικές πηγές.

Αυτό προέρχεται από μια κατάσταση όπου τα συναισθήματά σας απορρίπτονταν ή ακυρώνονταν, οδηγώντας σας να αμφισβητήσετε την κρίση σας.

Αυτή η συνεχής αναζήτηση για επικύρωση μπορεί να είναι εξαντλητική και ανεκπλήρωτη.

Αλλά δεν είναι κάτι που είστε καταδικασμένοι να συνεχίσετε. Αναγνωρίζοντας αυτό το χαρακτηριστικό, έχετε την ευκαιρία να στραφείτε προς τα μέσα και να αρχίσετε να επικυρώνετε τον εαυτό σας.

Δεν είναι εύκολο ταξίδι, αλλά αξίζει τον κόπο.

Αντί να βασίζεστε σε άλλους για επιβεβαίωση, μπορείτε να αρχίσετε να εμπιστεύεστε τα ένστικτά σας.

Αυτή η αλλαγή απαιτεί θάρρος, αυτογνωσία και υπομονή με τον εαυτό σας.

Δυσκολεύονται να βάλουν όρια

Η ανατροφή από συναισθηματικά ανώριμους γονείς συχνά οδηγεί σε δυσκολία με τον καθορισμό υγιών ορίων.

Μπορεί να έχετε μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου ο προσωπικός σας χώρος δεν ήταν σεβαστός, και ως εκ τούτου, μπορεί να δυσκολευτείτε να διεκδικήσετε τις δικές σας ανάγκες και να θέσετε περιορισμούς.

Αυτή η έλλειψη ορίων μπορεί να περάσει στις προσωπικές και επαγγελματικές σας σχέσεις, καθιστώντας δύσκολο για εσάς να πείτε όχι, ακόμα και όταν δυσφορείτε ή νιώθετε άβολα.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά των συναισθηματικά ανώριμων γονέων είναι πιο πιθανό να αγωνιστούν με τον καθορισμό ορίων στην ενηλικίωση, καθώς συχνά δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες των άλλων από τις δικές τους για να αποφύγουν τη σύγκρουση.

Η αναγνώριση αυτού του χαρακτηριστικού είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

Ξεκινήστε με την κατανόηση ότι είναι εντάξει να ιεραρχήσετε τις ανάγκες σας και να θέσετε όρια με άλλους.

Μπορεί αρχικά  να νιώσετε άβολα, αλλά να θυμάστε ότι ο καθορισμός ορίων είναι ένα σημάδι αυτοσεβασμού και ωριμότητας.

Όπως λέει και η γνωστή συγγραφέας Μπρενέ Μπράουν, «Το να τολμάμε να θέτουμε όρια σημαίνει να έχουμε το θάρρος να αγαπάμε τον εαυτό μας, ακόμα και όταν κινδυνεύουμε να απογοητεύσουμε τους άλλους».

Κουβαλούν περιοριστικές πεποιθήσεις 

Το να μεγαλώνουμε με συναισθηματικά ανήλικους γονείς συχνά έχει ως αποτέλεσμα να τρέφουμε περιοριστικές πεποιθήσεις και κοινωνικές προσδοκίες που καταπνίγουν την αυθεντικότητα και την ελευθερία μας.

Αυτά τα βαθιά ριζωμένα μοτίβα μπορούν να επηρεάσουν βαθιά το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας και τον κόσμο.

Τα καλά νέα είναι ότι αυτές οι περιοριστικές πεποιθήσεις μπορούν να ξεπεραστούν.

Καταπιέζουν τα συναισθήματά τους

Αν μεγαλώσατε από συναισθηματικά ανώριμους γονείς, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μάθατε να καταστέλλετε τα συναισθήματά σας από νεαρή ηλικία.

Μπορεί να έχετε διδαχθεί, άμεσα ή έμμεσα, ότι η έκφραση συναισθημάτων είναι ένα σημάδι αδυναμίας ή ότι ορισμένα συναισθήματα είναι απαράδεκτα.

Αυτή η καταστολή μπορεί να συνεχιστεί και στην ενήλικη ζωή, οδηγώντας σε δυσκολία στην αναγνώριση και επεξεργασία των συναισθημάτων σας.

Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναισθηματική αποσύνδεση από τους άλλους και τον εαυτό σας.

Αλλά η καταστολή των συναισθημάτων δεν είναι ο δρόμος προς την προσωπική ελευθερία.

Μέσα από την ειλικρινή αναγνώριση των συναισθημάτων και την πλήρη τους βίωση, μπορείτε να εξελιχθείτε και να θεραπευτείτε.

Έμφυτη συμπόνοια

Είναι ενδιαφέρον ότι η ανατροφή από συναισθηματικά ανώριμους γονείς συχνά οδηγεί σε αυξημένη ενσυναίσθηση.

Το γνώρισμα αυτό, το έχετε αναπτύξει ως αμυντικό μηχανισμό, μαθαίνοντας να διαβάζετε τα συναισθήματα των άλλων για να πλοηγηθείτε στο περιβάλλον σας πιο αποτελεσματικά.

Η έρευνα δείχνει ότι τα παιδιά που εκτίθενται σε συναισθηματικά ασταθείς γονείς μπορεί να αναπτύξουν αυξημένες συναισθηματικές δεξιότητες ως μέσο επιβίωσης και συναισθηματικής προσαρμογής.

Ωστόσο, αυτή η αυξημένη ενσυναίσθηση μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε εξουθένωση του εαυτού σας, θέτοντας τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές σας.

Είναι απαραίτητο να εξισορροπήσετε αυτήν την ενσυναισθητική φύση με την αυτοφροντίδα και τον καθορισμό ορίων.

Μην βλέπετε την ενσυναίσθησή σας ως αδυναμία. Αντ ‘αυτού, δείτε το ως μια δύναμη, μια απόδειξη για την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά σας.

Αποδεχτείτε το, αλλά θυμηθείτε να προστατέψετε και τη δική σας συναισθηματική ευεξία. Η ικανότητά σας να συναισθάνεστε είναι ένα δώρο.

Ας γίνει μια γέφυρα που θα σας συνδέει με τους άλλους, όχι ένα βάρος που θα σας κρατάει πίσω.

Έχουν την τάση να είναι τελειομανείς

Τα παιδιά των συναισθηματικά ανώριμων γονέων συχνά μεγαλώνουν προσπαθώντας για την τελειότητα.

Αυτό το χαρακτηριστικό προέρχεται συνήθως από την επιθυμία να αποκτήσουν την έγκριση ή την αγάπη από τους γονείς τους.

Ως ενήλικες, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε μια αμείλικτη επιδίωξη της τελειότητας σε διάφορες πτυχές της ζωής.

Ενώ η προσπάθεια για αριστεία μπορεί να είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό, η ψυχαναγκαστική ανάγκη για τελειότητα μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, επαγγελματική εξουθένωση και αυτοκριτική.

Η αναγνώριση αυτής της τάσης είναι το πρώτο βήμα προς την εξεύρεση μιας υγιέστερης ισορροπίας.

Σημασία έχει να καταλάβεις ότι είναι εντάξει να κάνεις λάθη και ότι η αξία σου δεν καθορίζεται από τα επιτεύγματά σου. Η ζωή δεν είναι να είσαι τέλειος.

Έχει να κάνει με το να είσαι αληθινός, να είσαι εσύ. Αγκαλιάστε λοιπόν τις ατέλειές σας. Είναι αυτό που σας κάνει να είστε μοναδικοί.

Οι άνθρωποι που παλεύουν με την τελειομανία, εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές χωρίς να το συνειδητοποιούν

Έχουν ισχυρή ανθεκτικότητα

Μπορεί κάποιος να θεωρήσει ότι, η ανατροφή από συναισθηματικά ανώριμους γονείς, κάνει τα παιδιά εύθραυστα ή αδύναμα.

Αλλά στην πραγματικότητα, οδηγεί συχνά σε απίστευτη ανθεκτικότητα.

Σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που αντιμετώπισαν συναισθηματική παραμέληση στην παιδική ηλικία συχνά αναπτύσσουν υψηλότερα επίπεδα ανθεκτικότητας ως έναν μηχανισμό αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων στο περιβάλλον τους.

Οι αγώνες που αντιμετωπίζουν στην παιδική τους ηλικία δημιουργούν ένα είδος δύναμης και προσαρμοστικότητας που μπορεί να αποβεί  χρήσιμη στην ενηλικίωση.

Αυτή η ανθεκτικότητα, ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να υπομείνετε νοσηρές καταστάσεις ή σχέσεις.

Αντίθετα, είναι ένα εργαλείο που μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις της ζωής και να συνεχίσετε να αναπτύσσεστε.

Η ανθεκτικότητά σας είναι μια απόδειξη της ικανότητάς σας να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες.

Αλλά να θυμάστε, έχετε επίσης το δικαίωμα να αναζητήσετε την ευτυχία και την ειρήνη, όχι μόνο την επιβίωση.

Δυσκολεύονται να εμπιστευτούν

Τα θέματα εμπιστοσύνης είναι κοινά μεταξύ εκείνων που έχουν ανατραφεί από συναισθηματικά ανώριμους γονείς.

Αν οι γονείς σας ήταν αναξιόπιστοι ή ασυνεπείς, είναι φυσικό να αναπτύξετε άμυνες για να προστατευθείτε από μελλοντική απογοήτευση.

Αυτό μπορεί να το κάνει δύσκολο να σχηματιστούν βαθιές συνδέσεις με άλλους, αλλά δεν είναι ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο.

Το να μάθεις να εμπιστεύεσαι ξανά συχνά περιλαμβάνει την επούλωση τραυμάτων του παρελθόντος και την αναγνώριση ότι όλοι δεν είναι σαν τους γονείς σου.

Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης απαιτεί χρόνο και υπομονή – τόσο με τους άλλους όσο και με τον εαυτό σας.

Αλλά αξίζει τον κόπο. Διότι στην εμπιστοσύνη, βρίσκουμε σύνδεση, και σε σχέση, βρίσκουμε χαρά.

Λαχταρούν αυθεντικές σχέσεις

Παρά τα εμπόδια και τις προκλήσεις που έχουν αντιμετωπίσει, οι άνθρωποι που μεγάλωσαν από συναισθηματικά ανώριμους γονείς, λαχταρούν αυθεντική σύνδεση.

Αυτό πηγάζει από μια βαθιά ριζωμένη επιθυμία να βιώσουν την αγάπη και τη σύνδεση που μπορεί να έχουν χάσει στα διαμορφωτικά τους χρόνια.

Αυτή η επιθυμία μπορεί να οδηγήσει σε ένα ταξίδι αυτο-ανακάλυψης και προσωπικής ανάπτυξης, όπου κάποιος μαθαίνει να καλλιεργεί πιο υγιείς σχέσεις με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση.

Η επιθυμία σας για γνήσιες συνδέσεις είναι ένα ισχυρό κίνητρο.

Μπορεί να σας οδηγήσει να σπάσετε κύκλους δυσλειτουργίας και να οικοδομήσετε σχέσεις που είναι θεραπευτικές, υποστηρικτικές και ουσιαστικές.

Tip

Μέσα από αυτήν την εξερεύνηση των χαρακτηριστικών που συνήθως παρατηρούνται σε άτομα που ανατρέφονται από συναισθηματικά ανώριμους γονείς, έχουμε αποκαλύψει βαθιές ιδέες για την ανθεκτικότητα του ανθρώπινου πνεύματος.

Κάθε χαρακτηριστικό, από την αυξημένη ενσυναίσθηση έως την ισχυρή ανθεκτικότητα, είναι μια απόδειξη της ικανότητάς μας να προσαρμοζόμαστε και να αναπτυσσόμαστε, ακόμη και σε δύσκολες συνθήκες.

Αυτά τα χαρακτηριστικά δεν είναι αδυναμίες. Είναι υπενθυμίσεις του ταξιδιού σας και της δύναμής σας. Και αναγνωρίζοντάς τα, μπορείτε να αρχίσετε να θεραπεύετε, να αναπτύσσεστε και να δημιουργείτε πιο αυθεντικές σχέσεις.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ