Εάν θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, αρχίστε να λέτε «όχι» σε αυτά τα 8 πράγματα - Gkourou.com Εάν θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, αρχίστε να λέτε «όχι» σε αυτά τα 8 πράγματα

Εάν θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, αρχίστε να λέτε «όχι» σε αυτά τα 8 πράγματα


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

 Όταν τα παιδιά παθαίνουν κρίση θυμού, είναι σαφές ότι έχουν ανάγκη από κάτι. Το ίδιο και όταν «κατσουφιάζουν». Δύσκολο να είστε γονείς, σωστά; Ας είμαστε ειλικρινείς: η ανατροφή ενός παιδιού με σκοπό να εξελιχθεί σε πετυχημένο ενήλικα, είναι πολύ πιο περίπλοκη από την αναγνώριση των βασικών του συναισθημάτων.

Αντίθετα, είναι ένα ταξίδι περίπλοκο και γεμάτο με απαγορεύσεις και υποχρεώσεις.

Κάποιοι γονείς καταφέρνουν να διαχειριστούν τις προκλήσεις αυτές με αξιοθαύμαστη δεξιοσύνη, με ένα κοινό, αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό: δεν φοβούνται να πούνε «όχι» σε οκτώ συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Εάν θέλετε πραγματικά τα παιδιά σας να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες, αρχίστε να λέτε «όχι» σε αυτά τα 8 πράγματα

  • Άμεση ικανοποίηση
  • Υπερβολική επιείκεια
  • Υπερβολικός χρόνος σε οθόνες
  • Ανθυγιεινές συνήθειες
  • Ασέβεια
  • Περνάει πάντα το δικό τους
  • Αποφυγή δυσκολιών
  • Ανευθυνότητα

Άμεση ικανοποίηση

Τα παιδιά είναι από τη φύση τους παρορμητικά.

Τα παιδιά νιώθουν επιτακτική την ανάγκη ν’ αποκτήσουν οτιδήποτε τους αρέσει, θέλουν να ικανοποιούνται άμεσα. Αυτό είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης τους.

Στη ζωή, δεν έχουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Για την ακρίβεια, η επιτυχία απαιτεί υπομονή, σκληρή δουλειά και την ικανότητα να αναβάλλεις την ικανοποίηση.

Οι γονείς που υποκύπτουν διαρκώς στις απαιτήσεις των παιδιών τους, τα οδηγούν άθελά τους, σ’ ένα μέλλον γεμάτο απογοητεύσεις και απωθημένες επιθυμίες.

Λέγοντας όχι στην επιθυμία τους για άμεση ικανοποίηση, τους διδάσκετε την αξία της υπομονής και την προσήλωσης στην προσπάθειά τους να πετύχουν τους στόχους τους. Τα εξοπλίζετε με μια αναγκαία δεξιότητα ώστε να τα καταφέρουν στη ζωή τους.

Υπερβολική επιείκεια

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε ρέπει προς τον υλισμό και είναι εύκολο για τα παιδιά να παρασυρθούν.

Η ανάγκη να έχουν τα τελευταία παιχνίδια, κινητά ή gadgets μπορεί να γίνει μια ανθυγιεινή εμμονή που τους στερεί τις πραγματικές χαρές της ζωής.

Αν αρνηθείτε κάτι, μπορεί το παιδί αρχικά, να δυσανασχετήσει, όμως μακροπρόθεσμα θα σας ευχαριστεί. Κάποιες φορές, μία άρνηση μπορεί να είναι πολύ πιο ωφέλιμη από την υποχώρηση.

Υπερβολικός χρόνος σε οθόνες

Στην σημερινή ψηφιακή κοινωνία, οι οθόνες είναι πανταχού παρούσες – στην τσέπη, στο γραφείο μας, στον καρπό μας. Ενώ μας χαρίζουν αμέτρητα οφέλη και απεριόριστες δυνατότητας, έχουν και τα σοβαρά τους μειονεκτήματα, ειδικά για τα παιδιά.

Σχετικές έρευνες, συμπεραίνουν ότι η υπερβολική χρήση οθόνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα φάσμα προβλημάτων, από διαταραχές του ύπνου μέχρι τις κακές κοινωνικές συνήθειες. Πρόκειται για μια σιωπηρή πανδημία πλήττει τον παιδικό πληθυσμό σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Περιορίζοντας τον χρόνο έκθεσης στις οθόνες και θέτοντας όρια, δεν προστατεύετε μόνο την υγεία του παιδιού σας αλλά παράλληλα, το ενθαρρύνετε να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του με ουσιαστικό και ωφέλιμο τρόπο.

Ανθυγιεινές συνήθειες

Η ζωή είναι γεμάτη πειρασμούς και είναι εύκολο για τα παιδιά να αναπτύξουν ανθυγιεινές συνήθειες.

Είτε είναι η υπερβολική κατανάλωση “πρόχειρου φαγητού”, η καθιστική ζωή ή τα βιντεοπαιχνίδια, αυτά τα μικρά πράγματα μπορούν να συσσωρευτούν και να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική ευημερία τους.

Οι γονείς έχουν την ευθύνη να κατευθύνουν τα παιδιά τους σε υγιείς επιλογές.

Μπορεί να φαίνεται δύσκολο να πούμε “όχι” όταν το παιδί ζητά ένα ακόμη κομμάτι πίτσα ή μία ακόμη ώρα παιχνιδιού, αλλά έτσι μόνο θα του ενσταλάξετε τη σημασία της μετριοπάθειας και της ισορροπίας.

Ενθαρρύνοντας τις υγιεινές συνήθειες από μικρή ηλικία, προετοιμάζετε το παιδί σας για μια ζωή σωματικής και ψυχικής υγείας. Ειλικρινά, υπάρχει μεγαλύτερη επιτυχία από αυτό;

Ασέβεια

Οι γονείς δεν θα πρέπει ν’ ανέχονται την ασέβεια, σε οποιαδήποτε μορφή της – είτε με το ν’ αντιμιλούν, να είναι αγενή ή να μην δείχνουν σεβασμό στους άλλους ανθρώπους.

Ο σεβασμός είναι ο θεμέλιος λίθος όλων των ανθρώπινων αλληλεπιδράσεων και αναπόσπαστο κομμάτι των επιτυχημένων σχέσεων.

Αν δεν ανέχεστε την ασέβεια, διδάσκετε στο παιδί σας ότι πρέπει ν’ αντιμετωπίζει τους άλλους με ευγένεια και σεβασμό.

Περνάει πάντα το δικό τους

Μπορεί να σας κάνει εντύπωση, αλλά δεν πρέπει ν’ αφήνετε το παιδί σας να είναι πάντα νικητής. Σ’ ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ή στα αθλήματα, πολλοί είναι οι γονείς που αφήνουν επίτηδες τα παιδιά τους να νικούν.

Στη ζωή δεν παίρνουμε πάντα αυτό που θέλουμε. Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε την αποτυχία και να την κάνουμε κομμάτι της προσπάθειας προς την επιτυχία.

Όταν δεν περνά πάντα αυτό που θέλει το παιδί σας, παίρνει ένα πολύτιμο μάθημα: ότι η αποτυχία δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά αναπόσπαστο τμήμα της ζωής.

Διδάσκονται την αντοχή, την επιμονή, ότι πρέπει να ξαναπροσπαθούν – γνωρίσματα που, στην ενήλικη ζωή τους, θα τα βοηθήσουν να πετύχουν.

Αποφυγή δυσκολιών

Η ροπή μας ν’ αποφεύγουμε τις δύσκολες εργασίες – κάτι που όλοι κάνουμε – είναι κομμάτι της ανθρώπινης φύσης. Την ίδια στιγμή, οι προκλήσεις είναι που μας βοηθούν να εξελιχθούμε.

Μπορεί η εύκολη λύση να είναι ν’ αφήσετε το παιδί σας να εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Λέγοντας «όχι» και ενθαρρύνοντάς τα να συνεχίσουν να προσπαθούν, τους μαθαίνετε την αξία της επιμονής και της εργατικότητας.

Υπερβαίνοντας αυτές τις προκλήσεις, ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και η ανθεκτικότητά του, δύο καθοριστικής σημασίας γνωρίσματα για την μελλοντική του επιτυχία.

Μην διστάσετε να του αναθέσετε αυτά τα επίμοχθα καθήκοντα – δεν είναι παρά ευκαιρίες.

Ανευθυνότητα

Το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει ένας γονέας στο παιδί του, είναι να του καλλιεργήσει το αίσθημα της ευθύνης.

Είτε κάνοντάς το να τακτοποιεί το δωμάτιό του, να διαβάζει τα μαθήματά του, να φροντίζει το κατοικίδιό του, μαθαίνοντας στο παιδί σας την υπευθυνότητα, τις συνέπειες και την ικανοποίηση της εργασίας, είναι ανεκτίμητη δεξιότητα.

Αρνούμενοι να κάνετε εσείς τα πάντα για το παιδί σας, το ενθαρρύνεται να αναλάβει την ευθύνη της ζωής του και το προετοιμάζετε κατάλληλα για το μέλλον, όπου θα χρειάζεται να διεκπεραιώνει μόνο του τις ευθύνες της ζωής του.

Tips

Αν έχετε διαβάσει μέχρι αυτό το σημείο, καταλαβαίνετε ότι, ο γονέας δεν πρέπει να λέει σε όλα ναι. Ο γονέας πρέπει να ξέρει πότε να πει «όχι» και να διδάξει σημαντικά μαθήματα μέσα από τις στιγμές αυτές.

Για να είσαι γονέας, δεν αρκεί να καλύπτεις τις θεμελιώδεις ανάγκες ενός παιδιού. Πρέπει να έχεις την ικανότητα να καθοδηγείς και να προετοιμάζεις το παιδί για το μέλλον, εμφυσώντας του αξίες και δεξιότητες για την ενήλικη ζωή του.

Η απαλλαγή από τις παραπάνω οκτώ συμπεριφορές, δεν πρόκειται να δημιουργήσει στέρηση στο παιδί σας – αντίθετα, θα το εξοπλίσει με τα αναγκαία εργαλεία για να διαχειριστεί τις προκλήσεις της ζωής.

Ο συγγραφέας Frederick Douglass είχε πει εύστοχα ότι «είναι πιο εύκολο να αναθρέψεις δυνατά παιδιά, παρά να γιατρέψεις κατεστραμμένους ενήλικες».

Ένα «όχι» σήμερα, μπορεί να αποβεί θετικό για το μέλλον του παιδιού σας. Πηγή: enikos