Διαφήμιση - Advertisement
Βαρύ πρόστιμο 300 ευρώ για τις μάσκες του κορωνοϊού -Ποιοι τις χρησιμοποιούν για τον λάθος λόγο - Gkourou.com Βαρύ πρόστιμο 300 ευρώ για τις μάσκες του κορωνοϊού -Ποιοι τις χρησιμοποιούν για τον λάθος λόγο

Βαρύ πρόστιμο 300 ευρώ για τις μάσκες του κορωνοϊού -Ποιοι τις χρησιμοποιούν για τον λάθος λόγο


Διαφήμιση - Advertisement

 


Έναν νέο τρόπο αξιοποίησης των… παροπλισμένων μασκών του κορωνοϊού έχουν βρει οι οδηγοί αυτοκινήτων και μοτοσικλετών κρύβοντας τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους.

Εξαιρετικά χρήσιμες αποδεικνύονται για κάποιους οι γνωστές, από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού, μάσκες προσώπου, λανσάροντας μια νέα, άκρως… ριψοκίνδυνη μόδα.

Το περίσσευμα των χειρουργικών μασκών αξιοποιούνται στα οχήματα εκείνων που θέλουν να κρύψουν τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων τους, είτε για να γίνουν «αόρατοι» στα ραντάρ ταχύτητας, είτε για να αποφύγουν τις κάμερες και τα βαριά πρόστιμα που επιβάλλονται σε ορισμένες πόλεις, στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί περιορισμοί στην κυκλοφορία παλαιότερων, ρυπογόνων οχημάτων.


 

Η νέα χρήση των χειρουργικών μασκών είναι απλή, καθώς «πιάνοντας» τους ελαστικούς συνδέσμους στο πίσω τμήμα της πινακίδας κυκλοφορίας, τότε αυτομάτως η μάσκα καλύπτει τους περισσότερους αριθμούς ή ακόμα και τα γράμματα, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναγνώρισή τους.

Έχουμε δει στο παρελθόν να ακολουθούνται ανάλογες πρακτικές, όπως η χρήση μονωτικής ταινίας ή ακόμα και η αφαίρεση της ίδιας της πινακίδας κυκλοφορίας, ωστόσο το πλεονέκτημα με τη χρήση της χειρουργικής μάσκας είναι η ευκολία τόσο στην τοποθέτηση όσο και στην αφαίρεσή της.

Φυσικά μόνο αθώα δεν θα μπορούσε να είναι η συγκεκριμένη μεθοδολογία, καθώς μια τέτοια κίνηση αποτελεί παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, η οποία μάλιστα τιμωρείται αρκετά αυστηρά.

Στο άρθρο 90 ο ΚΟΚ αναφέρει ότι κανένα μηχανοκίνητο όχημα, ρυμουλκούμενο, μοτοποδήλατο ή ζωήλατο όχημα δεν επιτρέπεται να κυκλοφορεί στην ελληνική επικράτεια χωρίς να φέρει τις πινακίδες κυκλοφορίας που έχουν χορηγηθεί νόμιμα σε αυτό από το κράτος.

Οι εν λόγω πινακίδες θα πρέπει παράλληλα να τηρούν τις εκάστοτε ισχύουσες προδιαγραφές που ορίζονται από τον σχετικό νόμο και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να φροντίζουν ώστε αυτές να βρίσκονται σε καλή κατάσταση, να μπορούν να αναγνωριστούν εύκολα και άμεσα από τις αρχές ή από τεχνικά μέσα αλλά και να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάστασή τους, σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής, ακόμη και μερικής, τροποποιώντας παράλληλα και τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

Οι οδηγοί και οι ιδιοκτήτες ενός οχήματος δεν έχουν δικαίωμα να αλλάζουν τα στοιχεία που αναγράφονται πάνω στις πινακίδες κατά βούληση, να αντικαθιστούν τις πινακίδες για οποιονδήποτε λόγο ή να αλλάζουν το σχήμα, το χρώμα, τη γραμματοσειρά και το μέγεθός τους.

Το πρόστιμο που θα κληθούν να πληρώσουν οι οδηγοί αν οι πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους δεν είναι ευκρινώς ορατές ή αναγνωρίσιμες από τεχνικά μέσα βεβαίωσης ή έχει τοποθετηθεί πάνω τους μη αντανακλαστικό υλικό ανέρχεται σε 300 ευρώ.

Πηγή: carandmotor

Περισσότερα Βίντεο