Διαφήμιση - Advertisement
Η απόφαση να διαλύσεις έναν γάμο 30 ετών, μπορεί να είναι οδυνηρή και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Ένα από τα πιο βασανιστικά ερωτήματα που ανακύπτουν είναι το “για ποιον λόγο;”. Τι είναι ικανό να κάνει έναν άνδρα να αφήσει τη γυναίκα με την οποία έχει μοιραστεί σχεδόν μια ολόκληρη ζωή; Πόσο συχνό φαινόμενο είναι ένας χωρισμός, ένα διαζύγιο έπειτα από 30 χρόνια γάμου;
Ενώ τα περισσότερα διαζύγια συμβαίνουν νωρίς (ύστερα από περίπου 4 χρόνια γάμου), το να πάρει διαζύγιο κάποιος αργότερα στη ζωή γίνεται όλο και πιο συχνή. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη του 2017 από το ερευνητικού κέντρου Pew, δείχνει ότι τα διαζύγια σε ζευγάρια άνω των 50 ετών, έχουν διπλασιαστεί από το 1990.
Εν τω μεταξύ, ακόμη πιο ασαφής είναι η εικόνα για τα άτομα άνω των 65 ετών, με το ποσοστό διαζυγίων για αυτήν την ηλικιακή ομάδα να τριπλασιάζεται από το 1990. Ενώ είναι πιο κοινό για τους ανθρώπους που έχουν ξαναπαντρευτεί να πάρουν άλλο ένα διαζύγιο, μεταξύ αυτών των στοιχείων είναι επίσης αυτά που μερικές φορές αναφέρονται ως “γκρίζα διαζύγια”. Πρόκειται για διαζύγια μεγαλύτερων ζευγαριών, σε μακροχρόνιους γάμους, που μπορεί να ήταν μαζί για 25, 30 ή ακόμα και 40 χρόνια.
Από τους ενήλικες 50 ετών και άνω που παίρνουν διαζύγιο κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, το ένα τρίτο από αυτούς ήταν στον προηγούμενο γάμο τους για 30 χρόνια ή και περισσότερο. Ένας στους οκτώ ήταν παντρεμένος για πάνω από 40 χρόνια.
Σύμφωνα με μια σειρά από νέες έρευνες, ο χωρισμός μετά την ηλικία των 50 ετών μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιος τόσο για την οικονομική όσο και για τη συναισθηματική σας ευημερία, πολύ περισσότερο από το χωρισμό σε νεαρότερη ηλικία.
Γιατί λοιπόν χωρίζουν τα ζευγάρια μετά από 30 χρόνια γάμου;
Οι 12 λόγοι για τους οποίους οι άνδρες χωρίζουν έπειτα από 30 χρόνια γάμου
- Κρίση μέσης ηλικίας
- Γάμος χωρίς σεξ
- Περνάει ο έρωτας
- Έλλειψη εκτίμησης
- Απομάκρυνση
- Απουσία συναισθηματικής σύνδεσης
- Εξωσυζυγική σχέση
- Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι
- Θεωρούν ότι θα βρουν καλύτερο / -η σύντροφο
- Επιθυμία για ελευθερία
- Συνταξιοδότηση
- Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Κρίση μέσης ηλικίας
Μπορεί ν’ ακούγεται κλισέ αλλά το ποσοστό των ανθρώπων που βιώνουν κρίση μέσης ηλικίας, ολοένα και αυξάνεται. Οι άνθρωποι που αναφέρουν δραματική πτώση στο αίσθημα της ικανοποίησης είναι σίγουρα πολλοί. Σχετικές μελέτες εξηγούν ότι, η περίοδος από τα 45 έως τα 54, είναι η πιο ζοφερή.
Τι σημαίνει όμως «κρίση μέσης ηλικίας»; Το στερεότυπο του πενηντάρι που αγοράζει ένα γρήγορο, ακριβό αυτοκίνητο και τρέχει πίσω από γυναίκες πολύ νεότερης ηλικίας;
Ο όρος «κρίση μέσης ηλικίας» εφευρέθηκε από τον ψυχαναλυτή Elliot Jaques, ο οποίος παρατήρησε ότι, η συγκεκριμένη περίοδος της ζωής, είναι μια φάση αναστοχασμού και συνειδητοποίησης της θνητότητάς μας.
Η κρίση μέσης ηλικίας χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση ανάμεσα στην αυτό – αντίληψη και την ιδανική ζωή που θα ήθελε.
Παρατηρείται έντονη επιθυμία αλλαγών στην ταυτότητα.
Ένας άνδρας που βιώνει κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να νιώθει:
- Αίσθημα του ανικανοποίητου
- Αίσθηση νοσταλγίας
- Ζήλεια για άλλους που πιστεύουν ότι περνούν καλύτερα
- Αίσθημα ανίας και έλλειψη σκοπού
- Παρορμητικότητα ή βιαστικές κινήσεις
- Δραματισμοί στη συμπεριφορά ή υπερβολές στην εμφάνιση
- Ανάπτυξη εξωσυζυγικής σχέσης
Η ευτυχία πηγάζει από μέσα μας. Όπως έχει πει εύστοχα ο επιβιώσας του Ολοκαυτώματος Viktor Frankl «Η ύστατη ανθρώπινη ελευθερία είναι η επιλογή».
Στην κρίση μέσης ηλικίας, οι άνθρωποι μπορεί να θεωρήσουν ότι, η ευτυχία τους εξαρτάται από εξωτερικά γεγονότα και ότι πρέπει ν’ ανακαλύψουν μια νέα ζωή, εκτός του γάμου.
Γι’ αυτό τόσοι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, βιώνουν την κρίση της μέσης ηλικίας, με αποτέλεσμα να θέλουν να διαλύσουν τον γάμο τους, ακόμη και μετά από τριάντα χρόνια.
Γάμος χωρίς σεξ
Οι διαφορές στη λίμπιντο μπορούν να δημιουργήσουν προκλήσεις σε κάθε στάδιο του γάμου, με πολλά ζευγάρια που έχουν διαφορετική σεξουαλική επιθυμία.
Αν και μέσα στον γάμο, η συχνότητα και η ποιότητα του σεξ, υπόκειται σε αλλαγές, οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν σεξουαλικές ανάγκες σε όλες τις ηλικίες. Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί επίσης να αλλάξει με διαφορετικό ρυθμό μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Μελέτες αναφέρουν ότι η μείωση της σεξουαλικής επαφής, είναι πιο συχνή καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν σε σύγκριση με τους άνδρες.
Γι’ αυτό μπορεί να ευθύνεται η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων και κατά συνέπεια της λίμπιντο.
Αν ο ένας σύντροφος εξακολουθεί να έχει ισχυρή σεξουαλική επιθυμία, ενώ ο άλλος όχι, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα.
Ενώ το σεξ σε μια σχέση σίγουρα δεν είναι τα πάντα, η έλλειψη σεξ σε ορισμένους γάμους μπορεί να περιορίσει πολύ την οικειότητα και την εγγύτητα.
Μπορεί επίσης να δημιουργήσει αισθήματα δυσαρέσκειας που σιγοβράζουν κάτω από την επιφάνεια.
Σύμφωνα με μια έρευνα, πάνω από το ένα τέταρτο των σχέσεων είναι χωρίς σεξ , και το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 36% για τους άνω των 50, ενώ φτάνει στο 47% των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω.
Ενώ δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το πόσοι γάμοι τελειώνουν λόγω έλλειψης σεξ, για ορισμένες σχέσεις, μπορεί σίγουρα να είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη διάλυσή τους.
Περνάει ο έρωτας
Ακόμη και τα πιο παθιασμένα ζευγάρια, κάποια στιγμή νιώθουν τον έρωτα να φεύγει.
Η Marisa T. Cohen, Ph.D., συνιδρύτρια ενός εργαστηρίου κοινωνικής ψυχολογίας και ανθρωπίνων σχέσεων, εξηγεί πως, τα ζευγάρια που είναι μακροχρόνιες σχέσεις, βιώνουν διαφορετικά τον έρωτα.
Σύμφωνα με σχετικές μελέτες, είναι γνωστό ότι, τα ζευγάρια σε σταθερές σχέσεις, έχουν την τάση να πιστεύουν ότι, η αγάπη τους ενισχύεται με το πέρασμα του χρόνου. Οι σύντροφοι που βιώνουν συγκρούσεις, προβλήματα, χωρισμούς, νιώθουν το αντίθετο ότι δηλαδή, η αγάπη τους εξασθενεί.
Ο γάμος περνά από διαφορετικά στάδια. Τα ζευγάρια συναντούν διάφορα εμπόδια, καθώς η αγάπη αναδιαμορφώνεται μέσα στο πέρασμα του χρόνου.
Οι γάμοι που ξεπερνούν τα 30 χρόνια ζωής, μπορεί να πάρουν την μορφή συγγενικής ή φιλικής σχέσης. Η συμβατική αυτή σχέση, μπορεί να βολεύει ενίοτε τους ανθρώπους, αλλά όχι όλους.
Όταν σβήσει η σπίθα – ειδικά από τη στιγμή που έχει αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής, πολλοί άνδρες συνειδητοποιούν ότι δεν αισθάνονται ερωτική έλξη για τη σύντροφό τους.
Ενώ, υπάρχει η δυνατότητα αναζωπύρωσης του έρωτα, για να γίνει αυτό πρέπει να το θέλουν και οι δύο σύντροφοι.
Έλλειψη εκτίμησης
Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε μακροχρόνια σχέση, οι σύζυγοι να ξεχνούν ή να παραμελούν να δείξουν ο ένας στον άλλο την εκτίμηση τους.
Στους μακροχρόνιους γάμους, οι σύντροφοι θεωρούν ο ένας τον άλλον δεδομένο.
Σύμφωνα με την έρευνα, γάμοι όπου οι σύζυγοι που δεν αισθάνονται ότι τους εκτιμούν, είναι δύο φορές πιο πιθανό να καταρρεύσουν. Το ίδιο αποτέλεσμα δεν ισχύει για τις γυναίκες.
Οι ερευνητές υποδηλώνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να λάβουν την επιβεβαίωση από άλλους — μια αγκαλιά από έναν φίλο ή μια φιλοφρόνηση από έναν ξένο.
Εν τω μεταξύ, «Οι άνδρες δεν νιώθουν την εκτίμηση από τους άλλους ανθρώπους στη ζωή τους, ιδιαίτερα από τις συντρόφους ή τις συζύγους τους».
Αυτό δείχνει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν αν αισθάνονται ότι είναι υποτιμημένοι ή δεν τους εκτιμούν οι σύζυγοι ή τα παιδιά τους.
Απομάκρυνση
Πολλά ζευγάρια που ήταν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, πόσω μάλλον 30 χρόνια γάμου, μπορεί να διαπιστώσουν ότι έχουν αλλάξει ουσιαστικά.
Μετά από δεκαετίες γάμου, αναγκαστικά έχετε αλλάξει ως άνθρωποι.
Μερικές φορές τα ζευγάρια μπορούν να μεγαλώσουν μαζί, αλλά μερικές φορές αναπόφευκτα μεγαλώνουν χωριστά.
Ιδιαίτερα αν παντρευτήκατε σε νεαρή ηλικία, μπορεί να έχετε ανακαλύψει ότι πλέον, όσα κοινά σας συνδέουν, είναι ελάχιστα.
Ακόμα κι αν είχατε πάντοτε διαφορετικά ενδιαφέροντα, τα πράγματα που σας συνέδεαν κάποτε, μετά από 30 χρόνια γάμου, μπορεί να μην είναι πλέον τα ίδια.
Οι αξίες και οι στόχοι σας θα αλλάξουν καθώς μεγαλώνετε, και τα πράγματα που θέλατε πριν 30 χρόνια, μπορεί να μην είναι τα ίδια που θέλετε τώρα.
Μπορεί να είχατε ένα κοινό όραμα για τη ζωή όταν παντρευτήκατε, αλλά για τον έναν ή και τους δύο σας, αυτό το όραμα ίσως να έχει αλλάξει πλέον να επιζητάτε διαφορετικά πράγματα.
Ξοδεύοντας λιγότερο χρόνο μαζί, η έλλειψη οποιασδήποτε φυσικής επαφής, η αίσθηση μοναχικότητας, και οι τσακωμοί για μικρά πράγματα, καθώς και η αποφυγή δύσκολων συνομιλιών, είναι μερικά από τα σημάδια που μπορεί να είναι αρκετά συχνά.
Απουσία συναισθηματικής σύνδεσης
Ο γάμος στηρίζεται στη συναισθηματική εγγύτητα, τη σιωπηρή συμφωνία που υποβαστάζει τη βαθύτερη σύνδεση των δύο συντρόφων.
Ενδέχεται, αν ένας άνδρας έχει ήδη αποστασιοποιηθεί μέσα στον γάμο του, να ζητήσει διαζύγιο ακόμη και μετά από 30 χρόνια συντροφικής ζωής.
Αυτό εξηγεί τη συνηθισμένη εμπειρία πολλών γυναικών που βλέπουν ξαφνικά, από το πουθενά, τον σύντροφό τους να ζητά διαζύγιο.
Ως αποτέλεσμα, σοκάρονται, αφού η «φούσκα» που κρυβόταν κάτω από την επιφάνεια, ξαφνικά, σκάει.
Το χάσμα και η απώλεια συναισθηματικής εγγύτητας μπορεί, σταδιακά να κλιμακώνεται λόγω παραγόντων όπως είναι το στρες, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απόρριψη, η πίκρα ή η απουσία συναισθηματικής εγγύτητας.
Όταν η συναισθηματική σύνδεση εξασθενήσει, ο άνδρας μπορεί ν’ αποστασιοποιηθεί. Ή μπορεί να οι δύο σύντροφοι να αισθάνονται ανασφάλεια ή ψυχρότητα.
Ως συνέπεια, οι σύντροφοι επικοινωνούν ολοένα και λιγότερο.
Μπορεί να μην υπάρχει πλέον εμπιστοσύνη, οι σύντροφοι να κρατούν μυστικά ή να κρύβουν τα αληθινά τους συναισθήματα.
Αν οι σύντροφοι δεν μοιράζονται πλέον τα συναισθήματά τους, αυτό αποτελεί ένδειξη ότι, η συναισθηματική τους σύνδεση έχει πληγεί.
Εξωσυζυγική σχέση
Υπάρχουν δύο είδη απιστίας, και τα δύο εξίσου επιζήμια για έναν γάμο.
Η απιστία δεν είναι ανάγκη να περιλαμβάνει τη σεξουαλική επαφή. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα συμβάν που κλονίζει τη σχέση. Η απιστία δεν γίνεται ποτέ «τυχαία». Πάντα, μια αλληλουχία ενεργειών – ή παραλείψεων, οδηγεί σε αυτή.
Τι κάνει έναν άντρα να αφήνει τη γυναίκα του για μια άλλη γυναίκα; Υπάρχουν φυσικά πολλοί λόγοι που οδηγούν στην απιστία.
Μερικοί άνθρωποι το κάνουν επειδή βαριούνται, νιώθουν μόνοι ή δυσαρεστημένοι στην τρέχουσα σχέση τους.
Μερικοί άνδρες απατούν επειδή ψάχνουν να καλύψουν τις ανεκπλήρωτες σεξουαλικές ανάγκες. Ενώ άλλοι μπορεί απλά να απατήσουν επειδή η ευκαιρία παρουσιάζεται και αποφασίζουν να την αξιοποιήσουν.
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία η απιστία ευθύνεται για το 20-40% των διαζυγίων.
Ενώ είναι μεγάλος ο αριθμός των ανδρών που απιστούν, οι παντρεμένοι άνδρες είναι πιο πιθανό να έχουν παράλληλες σχέσεις (20% των ανδρών σε σύγκριση με 13% των γυναικών).
Τα στατιστικά δείχνουν επίσης ότι αυτό το χάσμα διευρύνεται, καθώς οι άνδρες και οι γυναίκες γερνούν.
Το ποσοστό απιστίας μεταξύ των ανδρών στα 70 τους είναι το υψηλότερο (26%) και παραμένει υψηλό μεταξύ των ανδρών ηλικίας 80 και άνω (24%).
Η πραγματικότητα είναι ότι μετά από 30 χρόνια γάμου η «νεότητα» έχει φύγει για τα καλά.
Μετά από τόσο καιρό κοινής ζωής, είναι φυσικό ο ενθουσιασμός να εξασθενίζει.
Τα παιδιά φεύγουν από το σπίτι
Το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» επηρεάζει άνδρες και γυναίκες σε έναν γάμο. Σχετικές μελέτες πληροφορούν ότι η ικανοποίηση του ζευγαριού μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά μετά την αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι πάντα αυτή.
Όταν τα παιδιά μένουν μαζί με τους γονείς, αποτελούν τον κοινό στόχο των συντρόφων. Όταν έρχεται η στιγμή τα παιδιά να φύγουν από το σπίτι, αλλάζουν οι δυναμικές του ζευγαριού, αφήνοντας ένα κενό.
Σε κάποιους γάμους, ο μόνος συνεκτικός κρίκος για το ζευγάρι, είναι τα παιδιά. Όλες οι δραστηριότητες και το ενδιαφέρον της καθημερινότητας, περιστρέφεται δηλαδή γύρω από αυτά.
Όταν τα παιδιά φύγουν από το πατρικό, ορισμένοι άνδρες συνειδητοποιούν ότι ο γάμος τους έχει αλλάξει και πλέον δεν θέλουν να είναι σ’ αυτόν.
Ή ενδέχεται, ο άνδρας να έμενε στον γάμο για χάρη των παιδιών, ένας λόγος που παύει και επίσημα να υπάρχει με την αποχώρησή τους από το σπίτι.
Θεωρούν ότι θα βρουν καλύτερο / -η σύντροφο
Όλοι μπορεί περιστασιακά να φαντάζονται πως μπορεί να ήταν η ζωή τους υπό διαφορετικές συνθήκες. Οι σκέψεις αυτές ωστόσο, δεν είναι παρά προϊόν της φαντασίας.
Όταν ένας σύντροφος αρχίζει ν’ αναρωτιέται πως θα ήταν αλλιώς η ζωή του, χάνει αυτό που έχει ήδη κατακτήσει και θεωρεί πως, τα οφέλη της μακροχρόνιας και αφοσιωμένης σχέσης τους, είναι δεδομένα και αυτονόητα.
Οι άνδρες που αποφασίζουν να φύγουν από έναν γάμο 30 χρόνων, είναι πρόθυμοι να δοκιμάσουν την τύχη τους ως ελεύθεροι.
Ασφαλώς, ορισμένοι βρίσκουν την ευτυχία που ήθελαν μετά τη διάλυση του γάμου τους. Σχετικές όμως έρευνες αναφέρουν το πλήθος των αρνητικών επιπτώσεων του διαζυγίου μετά από πολλά χρόνια γάμου.
Ζοφερές είναι οι στατιστικές που αναφέρονται στις επιπτώσεις του διαζυγίου άνδρες της ηλικίας των 50 ετών, σε άρθρο των LA Times.
Σε μια σχετική μελέτη του 2009, εξηγείται ότι, οι χωρισμένοι ή διαζευγμένοι ενήλικες, έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση. Εν τω μεταξύ, μια άλλη μελέτη αναφέρει ότι: «Το διαζύγιο οδηγεί σε αισθητή αύξηση βάρους, ειδικά στους άνδρες».
Οι παράμετροι της υγείας, τόσο της σωματικής όσο και της ψυχολογικής, διαφοροποιούνται στις περιπτώσεις των διαζυγίων σε μεγάλη ηλικία. Είναι πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα οι άνθρωποι που περνούν ένα διαζύγιο σε μεγαλύτερη ηλικία, ενώ ενδέχεται το υψηλότερο ποσοστό αυτών να πεθάνουν.
Τέλος, ιδιαίτερα σκληρή είναι η οικονομική επίπτωση ενός διαζυγίου, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών μεγαλύτερης ηλικίας, των οποίων το βιοτικό επίπεδο θα σημειώσει πτώση έως και 21% σε σύγκριση με το αντίστοιχο των νεότερων, των οποίων το εισόδημα, σχεδόν δεν πλήττεται.
Επιθυμία για ελευθερία
Ένας από τους πιο συχνούς λόγους διάλυσης ενός γάμου είναι η ανάγκη για ελευθερία.
Η ελευθερία αυτή μπορεί να είναι η επιδίωξη των δικών του ενδιαφερόντων ή η εμπειρία ενός νέου τύπου ανεξαρτησίας για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους.
Μπορεί να έρθει ένα σημείο όπου ένας άνθρωπος κουραστεί να σκέφτεται ως «εμείς» και θέλει να ενεργεί ως «εγώ» και πάλι.
Οι γάμοι απαιτούν συμβιβασμό, και σύμφωνα με τον συγγραφέα Jeremy Sherman, Ph.D., MPP, οι σχέσεις, σε ένα ορισμένο βαθμό, απαιτούν συμβιβασμό της ελευθερίας.
Οι σχέσεις είναι εγγενώς περιοριστικές. Μόνο στο φαντασιακό μας μπορούμε να έχουμε την τέλεια ισορροπία δέσμευσης και ελευθερίας σε μια συντροφική σχέση.
Κάθε σχέση συνεπάγεται και τους περιορισμούς της.
Σε κάθε στενή σχέση, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας και την ελευθερία του συντρόφου σας, και να του την προσφέρετε με κάθε ευκαιρία.
Όσο πιο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες σας για τις σχέσεις, τόσο περισσότερη ελευθερία θα μπορείτε να απολαμβάνετε στον γάμο σας.
Μετά από πολλά χρόνια γάμου, κάποιος από τους συντρόφους μπορεί να νιώθει την επιθυμία να κερδίσει ξανά την ελευθερία του.
Συνταξιοδότηση
Πολλοί άνθρωποι ανυπομονούν να έρθει η ώρα της συνταξιοδότησής τους. Θεωρούν ότι θα απολαμβάνουν ποιοτικό χρόνο και ότι θα διαμορφώσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με τις επιθυμίες και τα όνειρά τους.
Αλλά σίγουρα δεν είναι πάντα έτσι. Μερικά από τα μειονεκτήματα της συνταξιοδότησης μπορεί να είναι η απώλεια της ταυτότητας, και μια αλλαγή στη ρουτίνα που οδηγεί ακόμη και σε κατάθλιψη.
Η συνταξιοδότηση έχει συχνά απροσδόκητες επιπτώσεις και στις σχέσεις. Ενώ σκοπός της είναι η δημιουργία ενός νέου τρόπου ζωής, μπορεί να καταλήξει να γίνει πηγή προβλημάτων.
Εκεί που, κατά τα εργάσιμα χρόνια, οι σύντροφοι περνούσαν μαζί περιορισμένο χρόνο, όταν έρχεται η συνταξιοδότηση, καταλήγουν να είναι διαρκώς μαζί.
Η συνταξιοδότηση δεν αποβαίνει πάντα όπως την περιμέναμε, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μια ορισμένη απογοήτευση ή ακόμη και απογοήτευση που μπορεί να καταλήξει να στερηθεί έναν εταίρο.
Ακόμη και αν ένας μόνο σύντροφος συνταξιοδοτηθεί, μπορεί να προκύψουν προβλήματα, με την έρευνα να δείχνει ότι οι συνταξιούχοι σύζυγοι είναι λιγότερο ικανοποιημένοι αν οι σύζυγοι τους εξακολουθούν να εργάζονται και λάμβαναν περισσότερες αποφάσεις πριν από τη συνταξιοδότηση του συζύγου.
Εν ολίγοις, η συνταξιοδότηση μπορεί να αλλάξει την ισορροπία σε ένα μακροχρόνιο γάμο.
Μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής
Το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σημαντικά. Η γενιά των baby boomers (1946-1964), σήμερα απολαμβάνει καλύτερη υγεία και περισσότερα χρόνια ζωής απ’ ό,τι οι προηγούμενες γενιές.
Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν ν’ αλλάξουν τη ζωή τους στην ηλικία των 50 ή 60 ετών.
Μπορεί οι παππούδες σας να αποφάσιζαν να παραμείνουν μαζί, αλλά το προσδόκιμο ζωής για εκείνους ήταν πολύ συντομότερο.
Στατιστικές μας πληροφορούν ότι, ένας άνδρας 65 ετών σήμερα, αναμένεται να ζήσει μέχρι τα 84 έτη. Τα 19 αυτά χρόνια ζωής, είναι αρκετά σημαντικά.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι 65 ετών, πιθανότητα θα περάσουν τα 90 έτη ζωής.
Με την επίγνωση αυτή, και τη γενικότερη αποδοχή των διαζυγίων, ορισμένοι άνδρες παίρνουν πιο εύκολα την απόφαση του χωρισμού.