Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις όταν συνομιλεί μαζί σας, κατά βάθος δεν σας αντέχει - Gkourou.com Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις όταν συνομιλεί μαζί σας, κατά βάθος δεν σας αντέχει

Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις όταν συνομιλεί μαζί σας, κατά βάθος δεν σας αντέχει


Διαφήμιση - Advertisement

 


Ας είμαστε ειλικρινείς, δεν πρόκειται να σας συμπαθήσουν όλοι. Και μερικές φορές, αυτό δεν είναι τόσο προφανές όσο ελπίζετε.

Η λεπτότητα είναι μια τέχνη που κατακτάται, και οι λέξεις είναι πολύτιμο εργαλείο.

Υπάρχουν 8 συγκεκριμένες φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που δεν είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές σας.

Η αποκάλυψη αυτών μπορεί να σας βοηθήσει να προηγηθείτε σε κοινωνικές καταστάσεις με περισσότερη δεξιοσύνη.

Ας αναλύσουμε αυτές τις περίεργες δέκα φράσεις. Αν τις ακούσετε σε μία συζήτηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μην σας συμπαθούν.

Να θυμάστε ότι, έχει σημασία και η περίσταση και οι συνθήκες που λέγεται κάτι.

Αν κάποιος χρησιμοποιεί αυτές τις 10 φράσεις όταν συνομιλεί μαζί σας, κατά βάθος δεν σας αντέχει

  • «Ενδιαφέρον αυτό που λες»
  • «Απλά το λέω»
  • «Ό,τι νομίζεις»
  • «Χωρίς προσβολή»
  • «Εγώ στη θέση σου»
  • «Εσύ πάντα…»
  • «Άστο, δεν πρόκειται να καταλάβεις»
  • «Είσαι πολύ καλός γι’ αυτό»
  • «Από σένα εξαρτάται»
  • «Καλά, ό,τι πεις»

«Ενδιαφέρον αυτό που λες»

Αχ, η παραπλανητική απλότητα του “Αυτό είναι ενδιαφέρον”. Αρκετά αθώο μοιάζει, σωστά;

Αλλά η πραγματικότητα είναι λίγο πιο λεπτή. Αυτή η φράση συχνά χρησιμοποιείται όταν κάποιος δεν μπορεί να δείξει γνήσιο ενθουσιασμό για αυτά που λέτε.

Είναι σαν ένα λεκτικό σήμα που μαρτυρά  την έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος.

Σίγουρα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειλικρινά κατά καιρούς. Αλλά όταν συνδυάζεται με την απουσία ερωτήσεων, ενδιαφέροντος, ή από ένα απρόθυμο νεύμα, είναι συνήθως ένα σαφές μήνυμα ότι θα προτιμούσαν να μιλούν για κάτι άλλο.

Θυμηθείτε, το «Αυτό είναι ενδιαφέρον» δεν είναι πάντα σημάδι αντιπάθειας.

Όλα έχουν να κάνουν με το πλαίσιο και τη συνολική στάση του ατόμου στη συνομιλία.

Αν μαθαίνουν και κάνουν ερωτήσεις, μάλλον σας βρίσκουν ενδιαφέροντες. Αλλά αν κοιτάζουν το ρολόι τους και πετούν ένα περιστασιακό “μμμ-ε”, λοιπόν… ξέρετε τι σημαίνει αυτό. 

«Απλά το λέω»

Αρχικά, ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί τη φράση αυτή, προσπαθεί να μετριάσει την ένταση του λόγου. Όμως αυτή είναι μια φράση που, κατά κανόνα πάει χέρι με χέρι με ένα επικριτικό σχόλιο.

«Έτσι απλά στο λέω, μήπως την επόμενη φορά να δεις και δεύτερη φορά τη δουλειά σου», ή «Έτσι απλά στο λέω, μήπως κάθισες πολλή ώρα στο διάλειμμα;».

Για αυτού του είδους τα σχόλια μιλάμε.

Είναι μια φράση που κρύβει εχθρικότητα, κάτω από την επίφαση της απλής παρατήρησης.

Όταν κάποιος «λέει κάτι έτσι απλά», μπορεί στην πραγματικότητα να σας “λέει” πως σας αντιπαθεί.

«Ό,τι νομίζεις»

«Ό,τι πεις», ή «ό,τι νομίζεις»,  μπορεί να μοιάζει με δήλωση συμφωνίας ή σεβασμού, επιφανειακά. Ωστόσο, συχνά υπαινίσσεται ένα κρυφό επίπεδο ενόχλησης ή παθητικής επιθετικότητας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Language and Social Psychology διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά απαξιωτικές φράσεις όπως “ό,τι” ή “ας “, θεωρούνται λιγότερο συμπαθείς.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί «ό,τι κι αν πιστεύετε», συχνά υποδηλώνει έλλειψη ενδιαφέροντος για τη γνώμη ή την απόφασή σας.

Είναι σαν να υψώνουν λευκή σημαία που σηματοδοτεί την παράδοση στη συζήτηση, ενώ διακριτικά υπαινίσσονται ότι δεν συμφωνούν πραγματικά με εσάς.

«Χωρίς προσβολή»

Κατά κανόνα, η αποποιητική φράση «χωρίς προσβολή», ακολουθείται από μια προσβολή.

Χρησιμοποιείται ως αποποίηση ευθυνών πριν από μια δυνητικά επιζήμια παρατήρηση, δίνοντας στον ομιλητή μια βολική δικαιολογία. Αν αντιδράσετε αρνητικά, σας επισημαίνουν ότι είπαν “χωρίς παρεξήγηση” πρώτα.

Ωστόσο, γεγονός παραμένει ότι η πρόθεση πίσω από τη φράση αυτή είναι συχνά να επικρίνει ή να εκφράσει αποδοκιμασία. Αν κάποιος χρησιμοποιεί συχνά το “χωρίς παρεξήγηση, αλλά…” στις συνομιλίες του μαζί σας, θα μπορούσε κάλλιστα να σημαίνει ότι δεν είναι ο μεγαλύτερος θαυμαστής σας.

Μπορεί απλά ένας τρόπος κρύβονται πίσω από αυτήν τη φράση για να αποφύγουν την απευθείας αντιπαράθεση.

«Εγώ στη θέση σου»

Τώρα, αυτό είναι δύσκολο.  Το «Αν ήμουν στη θέση σου…» μπορεί να είναι ένα σημάδι ενσυναίσθησης και φιλικής διάθεσης. Αλλά μερικές φορές, είναι απλά ένας ευγενικός τρόπος να πεις, «Το κάνεις λάθος.»

Συχνά, το άτομο που χρησιμοποιεί αυτήν τη φράση υπονοεί ότι γνωρίζει καλύτερα ή ότι ο τρόπος χειρισμού τους είναι ανώτερος. Είναι ένας διακριτικός τρόπος να επικρίνεις τις επιλογές ή τις ενέργειές κάποιου, χωρίς να το λες απευθείας.

Αν κάποιος σας λέει συχνά τι θα έκαναν αν ήταν στη θέση σας, μπορεί να μην έχουν μια πολύ καλή γνώμη σχετικά με τις  ικανότητες λήψης αποφάσεών σας. Θα μπορούσε να είναι ο τρόπος τους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους,  κάτω από το πρόσχημα της χρήσιμης συμβουλής.

«Εσύ πάντα…»

Το «εσύ πάντα…» μπορεί να είναι μια επώδυνη  φράση για αυτόν που την ακούει, ειδικά όταν ακολουθείται από ένα αρνητικό σχόλιο. Είναι μια απόλυτη δήλωση που σε χαρακτηρίζει τελεσίδικα, χωρίς να αφήνει χώρο για αλλαγή ή ανάπτυξη.

Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το «εσύ πάντα…» συχνά όταν μιλά μαζί σας, δείχνει διακριτικά ένα μοτίβο που βρίσκουν ενοχλητικό ή εκνευριστικό. Μπορεί να είναι απαξιωτικό και επικριτικό, κάνοντας το άτομο που το ακούει να αισθάνεται μικρός, ή παρεξηγημένος.

Αν αυτή η φράση εμφανίζεται συχνά στις αλληλεπιδράσεις σας με κάποιον, μπορεί να είναι σημάδι ότι τρέφει κάποια αρνητικά συναισθήματα προς εσάς.

Αλλά θυμηθείτε, είναι επίσης μια ευκαιρία για ανοιχτή συζήτηση και κατανόηση — ίσως υπάρχει περιθώριο για βελτίωση και από τις δύο πλευρές.

«Άστο, δεν πρόκειται να καταλάβεις»

Αυτή η φράση είναι υποτιμητική.

Το «δεν θα καταλάβεις» είναι ένας γρήγορος τρόπος να κλείσεις μία συζήτηση, ξεκαθαρίζοντας ότι το άτομο δε σε θεωρεί ικανό να συλλάβει την οπτική ή τις εμπειρίες του.

Είναι μια φράση που δημιουργεί απόσταση και μπορεί να γίνει απαξιωτική. Αυτό σημαίνει ότι θεωρούν την προοπτική ή τις εμπειρίες σας ανεπαρκείς, ή ότι δεν σας εμπιστεύονται αρκετά για να μοιραστούν τις σκέψεις ή τα συναισθήματά τους.

Αν κάποιος σας λέει συχνά ότι «δεν θα καταλάβεις», θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δεν εκτιμούν την άποψή σας σας ή ότι δεν σας βλέπουν ως ίσο στη συζήτηση. Μπορεί να σημαίνει ότι δεν σας συμπαθούν πραγματικά.

«Είσαι πολύ καλός γι’ αυτό»

Ακούγεται σαν κομπλιμέντο, σωστά; Αλλά το “είσαι πολύ καλός για αυτό” μπορεί μερικές φορές να είναι ένας καλυμμένος τρόπος για να σας κάνουν στην άκρη.

Όταν κάποιος σου λέει ότι είσαι “πολύ καλός” για κάτι, στην πραγματικότητα μπορεί να προσπαθούν να σας αποκλείσουν από μια κατάσταση ή δραστηριότητα. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να δείξουν ότι νοιάζονται, αλλά στην πραγματικότητα ενδιαφέρονται μόνο για τον εαυτό τους.

Μπορεί να μαρτυρά ότι το άτομο αυτό, δεν σας εκτιμά.

«Από σένα εξαρτάται»

Επιφανειακά, το «Εξαρτάται από σένα» μοιάζει με μια φράση που δίνει ελευθερία και έλεγχο.

Αλλά μερικές φορές, είναι απλά ένας τρόπος για κάποιον να απαλλαγεί από την ευθύνη.

Όταν χρησιμοποιείται συχνά, μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη προσπάθειας ή ενδιαφέροντος για τη συνομιλία ή τη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Είναι ένας τρόπος να αφήσεις τον άλλον να σηκώσει το βάρος των αποτελεσμάτων.

«Καλά, ό,τι πεις»

Αν υπάρχει μια φράση που πρέπει να προσέχετε, αυτή είναι «Σίγουρα, ό,τι πεις».

Αυτή η φράση είναι ένα κλασικό σημάδι έλλειψης ενδιαφέροντος ή μέριμνας.

Είναι ουσιαστικά ένας τρόπος αποφυγής, που δείχνει ότι δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για το αποτέλεσμα ή την έκβαση που θα σας επηρεάσει.

Όταν κάποιος συχνά απαντά με “Σίγουρα, ας είναι”, δεν επενδύει στη συζήτηση ή στη σχέση σας. Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι θα προτιμούσαν να βρίσκονται κάπου αλλού, να κάνουν κάτι άλλο.

Αν ακούτε “Καλά, ό,τι πεις ” από κάποιον συχνά, να είστε προσεκτικοί. Πιθανότατα δεν είναι οι μεγαλύτεροι θαυμαστές σας. Πηγή: enikos