Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια για την 1η θέση στο Nations League και το «μαξιλαράκι» για το Μουντιάλ - Gkourou.com Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια για την 1η θέση στο Nations League και το «μαξιλαράκι» για το Μουντιάλ

Εθνική Ελλάδας: Τα σενάρια για την 1η θέση στο Nations League και το «μαξιλαράκι» για το Μουντιάλ


Διαφήμιση - Advertisement

 


H Eθνική Ελλάδας βρίσκεται μόνη 1η στον όμιλο της στο Nations League με την «γαλανόλευκη» έχοντας 2 ακόμα παιχνίδια, να κρατά την κατάσταση στα χέρια της. Τα σενάρια και το «παραθυράκι» για το Μουντιάλ.

Το τρένο της Εθνικής Ελλάδας στο φετινό Nations League δεν κάνει στάσεις πουθενά! Η «γαλανόλευκη» μετά την Αγγλία κέρδισε και την Ιρλανδία και πλέον το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μετρά το απόλυτο στον όμιλο με 12 πόντους και 4/4 νίκες.

Πρόκειται φυσικά για μια ιστορική επίδοση για την ιστορία της Εθνικής, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς να έχει φέρει ένα αέρα αλλαγής, δίνοντας τη στόφα νικητή που έλειπε εδώ και χρόνια από την «γαλανόλευκη».

Πλέον η Ελλάδα έχει μπροστά της 2 παιχνίδια από τα οποία θα κριθεί εάν τερματίσει 1η ή 2η στον όμιλο της στο Nations League, καθορίζοντας ένα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για τα πλέι οφ του Μουντιάλ του 2026.

Σε περίπτωση μάλιστα που η Ελλάδα τερματίσει στην 1η θέση, τότε θα ανέβει αυτόματα κατάταξη και θα βρεθεί στο League A της διοργάνωσης (τώρα είναι στο Β), ενώ εάν τερματίσει 2η, θα παίξει παιχνίδια πλέι οφ, με τους 2ους των άλλων group για να το καταφέρει.

Τι σημαίνει η άνοδος στην κατάταξη

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην League Β του Νations League, δηλαδή στην 2η κατηγορία της διοργάνωσης και σε περίπτωση ανόδου στην League A, τότε θα είναι ανάμεσα στις ομάδες της ευρωπαϊκής elite. Μάλιστα θα παίξει με τα υπόλοιπα «μεγαθήρια» για το τρόπαιο του θεσμού, το οποίο στο παρελθόν έχουν πάρει Πορτογαλία, Γαλλία και Ισπανία.

Εκτός από αυτό, το σημαντικότερο για την Εθνική εάν καταφέρει και ανέβει στην League A, θα έχει ένα «μαξιλαράκι» για το Μουντιάλ του 2026, εκεί που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει στόχο να βρεθεί.

Και αυτό διότι από τα προκριματικά που δίνουν οι ομάδες στην UEFA, την απευθείας πρόκριση για τα τελικά του τουρνουά παίρνουν οι πρωτοπόροι από τους κάθε ομίλους.

Συνεπώς 12 εισιτήρια καταλήγουν στους επικεφαλής των 12 ομίλων, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις καλύβονται από μπαράζ που δίνουν οι Εθνικές που τερμάτισαν 2ες, όπως και οι 4 νικητές των Group στο Nations League.

Από τις 16 ομάδες που προκύπτουν, θα γίνει μια σειρά αγώνων, για τα 4 τελευταία εισιτήρια που οδηγούν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει 1η, τότε θα έχει μια δεύτερη ευκαιρία για να βρεθεί στο επόμενο Μουντιάλ, εάν δεν τα καταφέρει μέσα από τα προκριματικά.

Κάτι παρόμοιο που συνέβη και με το Euro, στο οποίο η Εθνική μας μπορεί να τερμάτισε πίσω από Γαλλία, Ολλανδία, ωστόσο είχε την ευκαιρία να παίξει 2 νοκ-άουτ με Καζακστάν και Γεωργία.

Τα σενάρια για την 1η θέση

Εάν η Ελλάδα ηττηθεί 1-0 από την Αγγλία, τότε θα έχει την ισοβαθμία με τα “τρία λιοντάρια”. Αυτό σημαίνει πως με νίκη κόντρα στη Φινλανδία είναι πρώτη, ενώ με ισοπαλία θέλει έστω ισοπαλία των Άγγλων κόντρα στους Ιρλανδούς. Με ήττα της Ελλάδας από τη Φινλανδία, θα θέλει και ήττα των “τριών λιονταριών” από την Ιρλανδία.

Εάν η Ελλάδα ηττηθεί 2-1 από την Αγγλία, θα έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων στα συνολικά παιχνίδια (+7 Ελλάδα, +6 Αγγλία). Αυτό σημαίνει πως με νίκη κόντρα στη Φινλανδία και διατήρηση της διαφοράς (ανάλογα και το σκορ της Αγγλίας) θα είναι πρώτη.

Με ισοπαλία κόντρα στους Φινλανδούς, η Ελλάδα μένει πρώτη έστω με ισοπαλία των Άγγλων. Με ήττα της Ελλάδας στην τελευταία αγωνιστική, έχει τη δυνατότητα να μείνει πρώτη, αρκεί να ηττηθεί και η Αγγλία, με τέτοιο σκορ που να διατηρείται η υπέρ διαφορά της Εθνικής. Εάν η διαφορά των γκολ στο τέλος του ομίλου είναι ίδια ανάμεσα σε Ελλάδα και Αγγλία, τότε το επόμενο κριτήριο ισοβαθμίας είναι ο αριθμός των γκολ κατά σε όλα τα ματς των ομίλων.

Με οποιαδήποτε άλλο σκορ σε ήττα της Εθνικής από την Αγγλία, τότε τα τρία λιοντάρια παίρνουν την πρώτη θέση και το προβάδισμα. Η Ελλάδα για να προσπεράσει πάλι, τότε στην τελευταία αγωνιστική θα θέλει νίκη επί της Φινλανδίας και ήττα ή ισοπαλία των Άγγλων κόντρα στην Ιρλανδία. Θα μπορεί επίσης να πάρει την πρωτιά με ισοπαλία με τη Φινλανδία και ήττα Αγγλίας.

Τα κριτήρια σε ισοβαθμία

Περισσότεροι βαθμοί στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.

Καλύτερη διαφορά τερμάτων στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.

Καλύτερη επίθεση στα παιχνίδια μεταξύ των ισοβαθμούντων ομάδων.

Επανεφαρμογή κριτηρίων 1-3 μεταξύ των ομάδων που εξακολουθούν να ισοβαθμούν.

Καλύτερη διαφορά τερμάτων σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Καλύτερη επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Καλύτερη εκτός έδρας επίθεση σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Περισσότερες νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Περισσότερες εκτός έδρας νίκες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου.

Πόντοι fair play (1 πόντος για κίτρινη κάρτα, 3 πόντοι για κόκκινη κάρτα με δύο κίτρινες, 3 πόντοι για απευθείας κόκκινη κάρτα, 4 πόντοι για κίτρινη κάρτα και κατόπιν απευθείας κόκκινη).

Θέση στο ranking του Nations League.

Περισσότερα Βίντεο