Διαφήμιση - Advertisement
Πέντε μήνες έχουν περάσει, από όταν ο δημοφιλής τραγουδιστής, Δημήτρης Κόκοτας, υπέστη έμφραγμα και ανακοπή. Έκτοτε νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Γεννηματάς. Η σύζυγός του, Κατερίνα, μίλησε για την κατάσταση της υγείας του, σημειώνοντας πως ο τραγουδιστής βρίσκεται σε «άγρυπνο κώμα».
«Ο σύζυγός μου δεν είναι ακριβώς σε καταστολή, είναι σε άγρυπνο κώμα. Έχει τραχειοστομία για να μην επιβαρύνεται η καρδιά και τα άλλα όργανα του, αλλά μπορεί να αναπνεύσει και μόνος του. Απλά είναι πολλούς μήνες στο νοσοκομείο κι όπως είναι φυσικό έχει εξασθενήσει ο οργανισμός του. Κάποιες φορές τον βγάζουν από την υποστήριξη κι αναπνέει κανονικά, αλλά ακόμα είμαστε σε αναμονή. Είμαστε όλοι δίπλα του κι ευχαριστώ τον κόσμο για την υποστήριξη και την αγάπη που δείχνει στον Δημήτρη. Είναι μαχητής και θα τα καταφέρει. Ελπίζουμε να τα καταφέρει... », είπε χαρακτηριστικά στην εκπομπή «Live news» του Mega.
Τι είναι το άγρυπνο κώμα
Ο Δημήτρης Κόκοτας έχει βγει από τη ΜΕΘ και η νοσηλεία του συνεχίζεται σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ). Όπως σημείωσε η σύζυγός του, ο τραγουδιστής ακόμη δεν έχει επαφή με το περιβάλλον και ούτε υπήρχε κάποια σημαντική αλλαγή στις κινήσεις του.
Το «άγρυπνο κώμα», στο οποίο βρίσκεται είναι το πρώτο στάδιο, από τα τέσσερα στο οποίο διακρίνεται το κώμα ανάλογα με το βάθος του. Σε αυτό το στάδιο, το κώμα διακρίνεται από απλή θόλωση της διάνοιας (βραδύτητα απαντήσεων, ονειρικά παραληρήματα).
Στο δεύτερο στάδιο (ελαφρύ κώμα) παρουσιάζεται η παραμονή των προστατευτικών αντιδράσεων στα επώδυνα ερεθίσματα.
Το τρίτο στάδιο (βαθύ κώμα ή κάρος) διακρίνεται από απουσία αντίδρασης σε επώδυνα ερεθίσματα, πλήρη χαλάρωση των μυών, διαταραχή της φυτικής ζωής (υπερθερμία, ανωμαλίες στον καρδιακό και αναπνευστικό ρυθμό) και κατάργηση των οστεοτενόντιων αντανακλαστικών, καθώς και αυτών του κερατοειδούς.
Στο τέταρτο στάδιο χαρακτηρίζεται από ολική απώλεια της φυτικής ζωής και της σχέσης του ατόμου με το περιβάλλον. Σ'αυτό το σημείο, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα είναι επίπεδο και ο ασθενής επιβιώνει μόνο με μηχανική υποστήριξη (αναπνευστική συσκευή) και τη χρήση αγγειοσυσταλτικών. Στο τέταρτο στάδιο το κώμα μπορεί να είναι αντιστρέψιμο (όπως σε περιπτώσεις τοξικού κώματος που διακρίνονται από παράλυση των φυτικών λειτουργιών και παροδική ηλεκτροεγκεφαλική σιγή) ή ανεπανόρθωτο.
Σημειώνεται ότι η ταξινόμηση του κώματος σε στάδια δεν καλύπτει όλες τις περιπτώσεις, όμως επιτρέπει την καλύτερη και ευκολότερη παρακολούθηση των ασθενών. Ωστόσο, δεν αφήνει σε καμία περίπτωση περιθώριο για τη συναγωγή προγνωστικών συμπερασμάτων.