Διαφήμιση - Advertisement
Αν αναγνωρίζετε αυτά τα 9 σημάδια, έχετε αρχίσει να βαριέστε - Gkourou.com Αν αναγνωρίζετε αυτά τα 9 σημάδια, έχετε αρχίσει να βαριέστε

Αν αναγνωρίζετε αυτά τα 9 σημάδια, έχετε αρχίσει να βαριέστε


Διαφήμιση - Advertisement

 

Έτυχε ποτέ να νιώσετε ότι είστε παρατηρητής της ίδιας σας της ζωής; Στον κόσμο των άπειρων επιλογών για ψυχαγωγία και των άπειρων ερεθισμάτων, το συναίσθημα της ανίας, μπορεί να μαρτυρά ότι σταδιακά χάνεται η ευχαρίστηση από την καθημερινότητα.

Τα σημάδια που δείχνουν την απώλεια της ικανοποίησης απ’ τη ζωή δεν παρατηρούνται αμέσως, ούτε είναι ολοφάνερα και αναγνωρίσιμα απ’ όλους.

Τα 9 σημάδια που δείχνουν ότι το ενδιαφέρον σας για τη ζωή χάνεται

  • Απώλεια ενδιαφέροντος για ασχολίες που άλλοτε ήταν πηγή ικανοποίησης
  • Αίσθημα ανυπομονησίας ή κενού
  • Διαρκής αναζήτηση περισπασμών ως μέσο απόδρασης
  • Διάχυτο αίσθημα δυσαρέσκειας
  • Αίσθημα στασιμότητας σε διάφορους τομείς της ζωής
  • Επιθυμία για κάτι παραπάνω
  • Αίσθημα αποσύνδεσης από τους άλλους
  • Αποστασιοποίηση απ’ τους ανθρώπους
  • Ονειροπόληση

Απώλεια ενδιαφέροντος για ασχολίες που άλλοτε ήταν πηγή ικανοποίησης

Νιώθετε ότι η ζωή περνά και εσείς δεν την προλαβαίνετε;

Μπορεί ο κόσμος που ζούμε να προσφέρει αμέτρητες επιλογές για διασκέδαση όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να εξαφανίσει το αίσθημα της αδιαφορίας όταν η ζωή γίνεται ανιαρή.

Η ανία μπορεί να μοιάζει ως κάτι αθώο, αν όμως δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να οδηγήσει σε γενικευμένη δυσαρέσκεια απ’ τη ζωή.

Αίσθημα ανυπομονησίας ή κενού

Μήπως σας διακατέχει ένα διαρκές αίσθημα ανυπομονησίας; Μήπως μέσα σας έχετε ένα αίσθημα ανικανοποίητου που δεν μπορείτε να προσδιορίσετε τι είναι ακριβώς;

Νιώθετε ένα κενό το οποίο λαχταράτε να γεμίσει. Μπορεί να έχετε ακόμη και διαταραχές στον ύπνο ή να ένα αίσθημα ανησυχίας.

Αυτό είναι μια σαφής ένδειξη ότι αρχίζετε να βαριέστε με τη ζωή σας.

Διαρκής αναζήτηση περισπασμών ως μέσο απόδρασης

Όταν η καθημερινότητα γίνεται αδιάφορη ή δυσάρεστη, ο άνθρωπος αναζητά νέους τρόπους για να ξυπνήσει το ενδιαφέρον του για τη ζωή. Ως αποτέλεσμα μπορεί να συμμετέχει σε συλλόγους, να πηγαίνει σε νέα μέρη, να αρχίσει να ταξιδεύει, στην προσπάθειά του να νιώσει κάτι.

Όλα τα παραπάνω είναι καλοί τρόποι για ν’ αποφεύγετε την μονοτονία και ν’ αλλάζετε παραστάσεις γενικά.

Αν όμως τίποτα από αυτά δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει το δυσφορικό συναίσθημα της ανίας, αυτό σημαίνει ότι δεν αποτελούν εμπειρίες  τις οποίες θέλετε να βιώσετε, αλλά είναι τρόποι περισπασμού ή μέσα διαφυγής.

Διάχυτο αίσθημα δυσαρέσκειας

Μπορεί να νιώθετε δυσαρεστημένοι με όλα. Ο καφές σας δεν έχει γεύση, τα αστεία του συντρόφου σας δεν σας κάνουν να γελάτε, και οι έξοδοι με τους φίλους, είναι πλέον αδιάφορες.

Αυτό το αίσθημα είναι η συμβολή που σας δείχνει ότι η ζωή σας γίνεται ανιαρή και σας κατακλύζει η δυσφορία και  η δυσαρέσκεια.

Αίσθημα στασιμότητας σε διάφορους τομείς της ζωής

Ένα συχνό σημάδι της ανίας είναι το αίσθημα της στασιμότητας. Η αίσθηση ότι δεν συμμετέχετε ενεργά σε όσα συμβαίνουν γύρω σας. Νιώθετε ότι η ζωή έχει γίνει μονότονη.

Η δουλειά σας δεν σας ξυπνά το ενδιαφέρον, η σπίθα μπορεί να έχει χαθεί απ’ τη σχέση σας και η ζωή ακολουθεί έναν καθημερινό κύκλο αδιάφορων δραστηριοτήτων.

Νιώθετε έντονη την ανάγκη της αλλαγής, της πρόκλησης που θα σας βγάλει από τη στασιμότητα.

Επιθυμία για κάτι παραπάνω

Μήπως νιώθετε ότι λείπει κάτι από τη ζωή σας; Συγκρίνετε τη ζωή σας με εκείνη άλλων ανθρώπων;

Αν αισθάνεστε ότι τίποτα δεν μπορεί πλέον να σας ικανοποιήσει, αυτό είναι ένα σημάδι ανίας. Μπορεί ν’ αναγνωρίζετε συνειδητά πως δεν λείπει ουσιαστικά κάτι από τη ζωή σας, ίσως και οι άλλοι  να σας το επισημαίνουν, ωστόσο εσείς βιώνετε ένα κενό και ένα αίσθημα ότι,  η ζωή που ζείτε δεν είναι αυτή που ελπίζατε.

Αίσθημα αποσύνδεσης από τους άλλους

Μήπως νιώθετε αποκομμένοι από την επικοινωνία με τους φίλους και την οικογένεια. Μήπως νιώθετε ότι είστε στο περιθώριο επειδή δεν συμμετέχετε ενεργά στις αλληλεπιδράσεις με τους δικούς σας;

Αν το μυαλό σας είναι διαρκώς αλλού, αν οι συζητήσεις σας φαίνονται χωρίς νόημα, έχετε αρχίσει να είστε αδιάφορος.  Η αποσύνδεση αυτή οφείλεται στην απώλεια του ενδιαφέροντός σας για τη ζωή.

Αποστασιοποίηση απ’ τους ανθρώπους

Ως αποτέλεσμα, απομακρύνεστε απ’ τους ανθρώπους γιατί, το να υποκρίνεστε διαρκώς, είναι εξουθενωτικό. Προσπαθείτε να δείχνετε χαρούμενοι, ενώ το μυαλό σας δεν είναι εκεί.

Σταδιακά, περιορίζετε τις κοινωνικές σας επαφές, απαντάτε στους φίλους σας όλο και πιο σπάνια και προτιμάτε να είστε μόνοι.

Το να μη  θέλετε να είστε μέρος του δικτύου των φίλων και της οικογένειας δείχνει ότι αρχίζετε να βαριέστε τη ζωή σας.

Ονειροπόληση

Μήπως νιώθετε πιο ικανοποιημένοι τις στιγμές που ονειροπολείτε και φαντάζεστε πως θα ήταν η ζωή που θα θέλατε;

Μήπως σκέφτεστε πόσο καλύτερα θα νιώθατε αν ξεκινούσατε μια νέα ζωή, σε μια διαφορετική πόλη, αν αλλάζατε δουλειά και τρόπο ζωής;

Ενώ οι σκέψεις αυτές είναι φυσιολογικές, αν είναι επίμονες, μπορεί να μαρτυρούν τη λαχτάρα σας για απόδραση από την τωρινή σας πραγματικότητα.

Πώς να καταπολεμήσετε την ανία

Για να καταπολεμήσετε το συναίσθημα της ανίας, δεν χρειάζονται ριζικές αλλαγές. Δεν θ’ αλλάξει κάτι σημαντικό αν μετακομίσετε ή αν αλλάξετε δουλειά.

Οι μικρές αλλαγές θα δώσουν «χρώμα» στην καθημερινότητά σας.

Αλλάξτε διαδρομή για να πάτε στη δουλειά, οργανώστε μια μικρή εξόρμηση, προσπαθήστε να κάνετε νέες γνωριμίες.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας. Μάθετε ν’ απολαμβάνετε τη συντροφιά του εαυτού σας, κάντε πράγματα που σας ευχαριστούν. Αφουγκραστείτε το συναίσθημα της ανίας και προσπαθήστε να καταλάβετε από που προέρχεται και τι είναι αυτό που το προκαλεί.

Η ζωή μπορεί να είναι γεμάτη και ικανοποιητική, ακόμη και όταν είναι ήρεμη.

Πολύ συχνά, αρκεί και μόνο να εντοπίσετε τι είναι αυτό που σας προκαλεί τη δυσφορία ώστε ν’ απαλλαγείτε από το συναίσθημα της ανίας και του κενού.

Πηγή: enikos


Διαφήμιση - Advertisement