Ο πόνος που προκαλεί μια ερωτική απογοήτευση, μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά μιας γυναίκας.
Όταν μια γυναίκα έχει πληγωθεί βαθιά από κάποιον άνδρα, η επίδραση του πόνου μπορεί να φαίνεται μέσα από τη συμπεριφορά της ακόμη και με ασυνείδητους τρόπους.
Η αναγνώριση αυτών των διακριτικών, αλλά χαρακτηριστικών ενδείξεων, μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα προς την αναγνώριση, την αποδοχή και την υπέρβαση του πόνου.
Ας ανακαλύψουμε τα σημάδια του ερωτικού πόνου και της σιωπηρής δύναμης των γυναικών
- Συναισθηματική αποσύνδεση
- Υπερβολική επαγρύπνηση
- Δυσκολία να εμπιστευτούν
- Φόβος εγγύτητας
- Ανεξαρτησία ως μηχανισμός αναπλήρωσης
- Απώλεια χαράς
- Υπερανάλυση
- Έντονη ευαισθησία
- Μεταμόρφωση του εαυτού
Πώς εκδηλώνονται οι 9 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι μια γυναίκα έχει πληγωθεί πολύ από έναν άνδρα
Συναισθηματική αποσύνδεση
Ο πόνος μιας γυναίκας από μια ερωτική απογοήτευση μπορεί να είναι τόσο βαθύς που να της στερεί τη δυνατότητα να επικοινωνεί συναισθηματικά με τους άλλους.
Η συναισθηματική αποσύνδεση είναι μια μορφή αυτοσυντήρησης, ένας μηχανισμός προστασίας από μεγαλύτερο πόνο.
Η γυναίκα που έχει πληγωθεί ορθώνει τείχη για να μην πονέσει ξανά.
Μπορεί δηλαδή να μην εκδηλώνει τα συναισθήματα της και να μην επιδιώκει τη συναισθηματική σύνδεση.
Κρατά τους άλλους σε απόσταση, επειδή φοβάται ότι θα πονέσει ξανά. Απαιτείται χρόνος, υπομονή και κατανόηση για να μάθει ν’ ανοίγεται και να εκφράζεται ξανά.
Υπερβολική επαγρύπνηση
Μετά από μια ερωτική απογοήτευση ή προδοσία, το νευρικό σύστημα είναι σε επιφυλακή. Η κατάσταση της επαγρύπνησης είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού. Είναι μια αίσθηση διαρκούς ανησυχίας και φόβου, όπου ο άνθρωπος περιμένει πάντα κάτι κακό να συμβεί.
Δημιουργείται από τις εμπειρίες του παρελθόντος, όπου προδόθηκε η εμπιστοσύνη.
Μπορεί να δίνουν στις ενέργειες των άλλων νοήματα που δεν υπάρχουν. Υπεραναλύουν μέχρι τελικής πτώσης κάθε μήνυμα. Κάθε καθυστερημένη απάντηση γίνεται ένδειξη προδοσίας.
Είναι εξουθενωτικό, όμως μαρτυρά κάτι βαθύτερο.
Η υπερβολική επαγρύπνηση είναι μια φυσιολογική απόκριση στον πόνο.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι πηγή της είναι το τραύμα και ν’ αναζητηθεί βοήθεια, αν αυτό είναι αναγκαίο.
Δυσκολία να εμπιστευτούν
Η προδοσία κάνει μια γυναίκα δύσπιστη.
Μια γυναίκα που έχει πληγωθεί, διστάζει να εμπιστευτεί ξανά.
Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι, η δυσκολία εμπιστοσύνης αποδίδεται σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος.
Μια γυναίκα που έχει προδοθεί, γίνεται καχύποπτη, αμφισβητεί τα κίνητρα των άλλων ακόμη και όταν δεν υπάρχει λόγος.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί εμπόδιο στη διαμόρφωση στενών σχέσεων, επιδρώντας συνολικά στην ποιότητα της ζωής.
Φόβος εγγύτητας
Η εγγύτητα δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική επαφή.
Εγγύτητα σημαίνει συναισθηματική ευαλωτότητα, έκφραση και μοίρασμα. Η στενές σχέσεις και η εγγύτητα είναι ένα τρομακτικό ενδεχόμενο για μια γυναίκα που έχει πληγωθεί. Μπορεί να διώχνει από δίπλα τους άλλους, όχι επειδή δεν θέλει ν’ αγαπηθεί, αλλά από φόβο.
Μια χαρακτηριστική συμπεριφορά είναι ότι αποφεύγει να κάνει σοβαρές σχέσεις ή σαμποτάρει το ενδεχόμενο να δεσμευτεί.
Ανεξαρτησία ως μηχανισμός αναπλήρωσης
Η ανεξαρτησία είναι ένα θετικό χαρακτηριστικό.
Μια γυναίκα που έχει πληγωθεί από έναν άνδρα, μπορεί να γίνει υπερβολικά ανεξάρτητη, να κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για ν’ αποδείξει ότι τα καταφέρνει μόνη της και δεν έχει την ανάγκη κανενός.
Αναλαμβάνει πολλές ευθύνες, αρνείται την προσφορά βοήθειας, επιμένει ότι μπορεί να χειριστεί τα πάντα μόνη της.
Ο μηχανισμός αυτός είναι μια προσπάθεια ανάκτησης του ελέγχου και αποφυγής κάθε ενδεχόμενου απογοήτευσης ή πόνου στο μέλλον.
Μπορεί η ανεξαρτησία να είναι αξιοθαύμαστο γνώρισμα, όμως οι δυνατές, υποστηρικτικές σχέσεις είναι αναγκαίες στη ζωή του ανθρώπου.
Απώλεια χαράς
Όταν έχεις πληγωθεί βαθιά από κάποιον που αγαπούσες, ο κόσμος χάνει το ενδιαφέρον του. Τα πράγματα που άλλοτε σου έδιναν χαρά μπορεί τώρα να μοιάζουν ανιαρά και αδιάφορα.
Η απώλεια της χαράς είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι του ερωτικού πόνου.
Μια γυναίκα μπορεί να χάσει το γέλιο της επειδή ο πόνος την εμποδίζει να νιώσει τη χαρά.
Η απώλεια της ευχαρίστησης είναι μια σιωπηρή κραυγή για βοήθειας και ευκαιρία να προσφέρουμε συμπαράσταση, κατανόηση και αγάπη.
Υπερανάλυση
Η γυναίκα που έχει πληγωθεί από ένα άνδρα, μπορεί να μένει ξάγρυπνη αναλύοντας ξανά και ξανά τις ίδιες συζητήσεις, αναθεωρώντας τις αποφάσεις της, αμφισβητώντας τις πράξεις της.
Το μυαλό μιας πληγωμένης γυναίκας κατακλύζεται από χιλιάδες σκέψεις. Η αναπαραγωγή των ίδιων καταστάσεων γίνεται ένας φαύλος κύκλος που οδηγεί σε εξουθένωση.
Η αναγνώριση αυτής της συμπεριφοράς είναι καθοριστικής σημασίας για την προσπάθεια της αποκατάστασης της ψυχικής ηρεμίας και της υπέρβασης του πόνου.
Έντονη ευαισθησία
Ο πόνος κάνει μια γυναίκα πολύ ευαίσθητη – στα λόγια, τις πράξεις ή τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει. Ενδέχεται και οι αντιδράσεις της να είναι υπερβολικές ή δυσανάλογες.
Μπορεί να παίρνει κατάκαρδα την παραμικρή κριτική – να την ερμηνεύει ως προσωπική επίθεση, ή να αφήνει μια μικρή απογοήτευση να την καταβάλλει.
Η έντονη ευαισθησία της αποδίδεται στις συναισθηματικές άμυνες που έχει ορθώσει, στην προσπάθειά της να προστατευθεί από τον πόνο.
Μεταμόρφωση του εαυτού
Όταν μια γυναίκα έχει πληγωθεί βαθιά από έναν άνδρα, αλλάζει.
Η αλλαγή αυτή μπορεί να αντανακλάται και στην εμφάνισή της, όμως είναι κυρίως εσωτερική. Ο πόνος κάνει μια γυναίκα να ξαναγεννηθεί, να βρει την ταυτότητά της, να πάρει τον έλεγχο της ζωής της στα χέρια της.
Μέσα από τον πόνο, βγαίνει πιο δυνατή.
Η μεταμόρφωσή της είναι απόδειξη δύναμης και θάρρους. Είναι μια ζωντανή υπενθύμιση πως πάντα υπάρχει ελπίδα, παρά τον πόνο.
Τελικές σκέψεις
Η διαδικασία της επούλωσης περνά από διάφορα στάδια.
Είναι ένας δρόμος που έχει πισωγυρίσματα, ανατροπές, καλές και άσχημες μέρες.
Η εμπειρία της κάθε γυναίκας, είναι διαφορετική. Κάθε μία διαχειρίζεται ξεχωριστά τον πόνο της, ακολουθώντας τους δικούς της ρυθμούς.
H Αμερικανίδα συγγραφέας C. JoyBell έχει πει σχετικά με τη διαχείριση του πόνου από μια γυναίκα: «Η δύναμη μιας γυναίκας δεν φαίνεται από το μέγεθος των δυσκολιών που έχει περάσει στη ζωή της αλλά από την άρνησή της να επιτρέψει σ’ αυτές να καθορίσουν τον χαρακτήρα της».
Πηγή: enikos