Η αγάπη και η εκδήλωσή της, είναι καθοριστικής σημασίας στις συντροφικές σχέσεις. Τι συμβαίνει όταν κάποιος δεν μπορεί να εκφράσει την αγάπη του;
Τότε παρατηρούνται 9 συμπεριφορές που μαρτυρούν ότι η σχέση χρειάζεται περισσότερη προσοχή.
Αν έτυχε ποτέ να είστε με κάποιον που δεν μπορούσε να εκφράσει την αγάπη του, το πιο πιθανό είναι ότι οι 9 παρακάτω συμπεριφορές, σας είναι γνώριμες.
Οι άνθρωποι που δεν ξέρουν πώς να αγαπούν, συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 9 συμπεριφορές σε μια σχέση
- Δεν εκφράζουν την ευαλωτότητά τους
- Δυσκολία στη σωματική τρυφερότητα
- Αποφυγή ουσιαστικών συζητήσεων
- Αποφυγή δέσμευσης
- Δυσκολεύονται να πουν «σ’ αγαπώ»
- Παρανόηση της έννοιας της αγάπης
- Φόβος ότι θα πληγωθούν
- Αδυναμία να νιώσουν τα συναισθήματα του συντρόφου
- Τελειομανία
Πώς εκδηλώνονται οι 9 συμπεριφορές των ανθρώπων που δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους
Δεν εκφράζουν την ευαλωτότητά τους
Η συναισθηματική ευαλωτότητα είναι αναγκαία προϋπόθεση όλων των σχέσεων. Ευαλωτότητα σημαίνει προθυμία να ρίξεις τις άμυνές σου και να εκφράσεις ανοιχτά τα πιο βαθιά σου συναισθήματα.
Όμως, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκφράσουν την αγάπη τους, δεν μπορούν εύκολα να δείξουν τις ευάλωτες πτυχές τους. Έτσι, μοιάζουν απόμακροι, ψυχροί ή επιφυλακτικοί.
Η έλλειψη συναισθηματικού βάθους δημιουργεί σύγχυση ή και απογοήτευση στον σύντροφο, ο οποίος μπορεί να την ερμηνεύσει ως έλλειψη ενδιαφέροντος ή αγάπης.
Στην πραγματικότητα ωστόσο, αυτό που σημαίνει είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του σε μια συντροφική σχέση.
Δυσκολία στη σωματική τρυφερότητα
Η σωματική τρυφερότητα είναι μια βασική εκδήλωση της συντροφικής αγάπης. Μια αγκαλιά, ένα άγγιγμα, μαρτυρούν πολλά για τα συναισθήματα του συντρόφου. Η σωματική επαφή δεν είναι για όλους το ίδιο εύκολη.
Νιώθουν άβολα ή δυσφορία με τη σωματική έκφραση της αγάπης.
Πρόκειται για μια δύσκολη κατάσταση, αφού ενδέχεται ο άλλος σύντροφος να την εκλάβει ως απόρριψη ή άρνηση.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει κατανόηση, υπομονή και ανοιχτή επικοινωνία, με τους συντρόφους να μιλούν ελεύθερα για τα συναισθήματά τους.
Αποφυγή ουσιαστικών συζητήσεων
Οι ουσιαστικές συζητήσεις ανάμεσα στους συντρόφους είναι μια μορφή έκφρασης αγάπης. Οι ουσιαστικές κουβέντες εμβαθύνουν, προχωρούν πέρα από τα επιφανειακά και , οι σύντροφοι μιλούν για τα όνειρα, τους στόχους, τις εμπειρίες τους.
Οι άνθρωποι που δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους, αποφεύγουν αυτού του είδους τις συζητήσεις.
Για παράδειγμα, μπορεί ν’ αποφεύγουν να κουβεντιάσουν θέματα που συγκινούν ή απαιτούν συναισθηματική νοημοσύνη.
Σχετικές έρευνες δείχνουν ότι οι ουσιαστικές, σοβαρές συζητήσεις ανάμεσα στους συντρόφους ενισχύουν τη συναισθηματική εγγύτητα και τη σύνδεση.
Αυτό το συμπέρασμα τονίζει πόσο σημαντικό είναι, τα ζευγάρια να επιδιώκουν τον ανοιχτό διάλογο, ακόμη και αν προκαλεί δυσφορία σε κάποιον από τους δύο.
Αποφυγή δέσμευσης
Η δέσμευση είναι ο θεμέλιος λίθος κάθε συντροφικής σχέσης.
Όμως, όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να εκδηλώσει την αγάπη του, μπορεί ν’ αντιδρά στην ιδέα της δέσμευσης.
Ίσως να μην θέλει να κάνει σχέδια για το μέλλον ή να μην θέλει να προσδιορίσει τη σχέση του ή να συστήσει επίσημα της σύντροφό του, αποφεύγοντας γενικά κάθε ένδειξη που δείχνει τη σταθερή δέσμευση.
Δυσκολεύονται να πουν «σ’ αγαπώ»
Ενώ για πολλούς το «σ’ αγαπώ» στον σύντροφό τους, έρχεται αυθόρμητα, για άλλους είναι σχεδόν ακατόρθωτο να το αρθρώσουν.
Μπορεί ν’ αποφεύγουν να το πουν ή, αν σπάνια το κάνουν, θα νιώσουν δυσφορία.
Παρανόηση της έννοιας της αγάπης
Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκδηλώσουν την αγάπη τους, δεν έχουν αντιληφθεί σωστά την έννοια της αγάπης.
Μπορεί να πιστεύουν ότι η αγάπη έχει συναλλαγματικό χαρακτήρα, ή ότι είναι μια μάχη που ο ένας κερδίζει και ο άλλος χάνει.
Μπορεί να πιστεύουν ότι η αγάπη βρίσκεται σε μεγάλες κινήσεις εντυπωσιασμού ή στο έντονο πάθος.
Η αγάπη ωστόσο, φαίνεται μέσα από τις μικρές καθημερινές πράξεις που δείχνουν ευγένεια, υπομονή, κατανόηση και συμπαράσταση στον σύντροφο.
Η παρανόηση της έννοιας της αγάπης οδηγεί σε πόνο και σύγχυση. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή για να απαλλαγεί κάποιος από τα δυσλειτουργικά αυτά μοτίβα.
Φόβος ότι θα πληγωθούν
Η αγάπη έρχεται μέσα απ’ την ευαλωτότητα η οποία, μαζί με την αγάπη, ανοίγει την πόρτα και στο ενδεχόμενο του πόνου. Αυτό για ορισμένους είναι ένα ενδεχόμενο τρομακτικό.
Δεν θέλουν να εκτεθούν στην πιθανότητα του πόνου. Ο φόβος αυτός ερμηνεύεται ως άρνηση να συνδεθούν σ’ ένα βαθύτερο επίπεδο ή ως συναισθηματική απόσταση.
Πρόκειται για έναν μηχανισμό επιβίωσης, ένας τοίχος που έχει υψωθεί προκειμένου να προστατευτούν από τον πόνο και το τραύμα.
Αδυναμία να νιώσουν τα συναισθήματα του συντρόφου
Συμπόνοια είναι η ικανότητα του συντρόφου να συμμερίζεται τον άλλον και αποτελεί μια αναγκαία πτυχή της αγάπης και της σύνδεσης. Όσοι δυσκολεύονται να εκφράσουν την αγάπη τους, δεν μπορούν ούτε να συμπονούν.
Δεν αναγνωρίζουν τα συναισθήματα του συντρόφου, με αποτέλεσμα να προκύπτουν παρανοήσεις και μια αίσθηση συναισθηματικής αποσύνδεσης.
Τελειομανία
Μπορεί η ιδέα της τέλειας αγάπης και της τέλειας σχέσης να είναι μύθος, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να ζουν σε πλάνη.
Μπορεί να περιμένουν να έχουν την τέλεια σχέση ή έναν άψογο σύντροφο, να έχουν μη ρεαλιστικά πρότυπα για τη σχέση τους.
Η τελειομανία τους κάνει να σαμποτάρουν την ικανότητά τους ν’ αγαπήσουν και ν’ αγαπηθούν. Είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι αγάπη σημαίνει αποδοχή μαζί με τα ελαττώματα, τόσο του ίδιου του εαυτού όσο και του συντρόφου.
Tip
Η αγάπη είναι ένα ταξίδι – όχι προορισμός. Απαιτεί διαρκή προσπάθεια, εξέλιξη, προσαρμογές, εξέλιξη, ευαλωτότητα και συμπόνοια. Κυρίως απαιτεί απαλλαγή από τον φόβο.
Η ικανότητα ν’ αγαπήσουμε και να εκδηλώσουμε την τρυφερότητά μας, είναι έμφυτη στον άνθρωπο. Μπορεί να είναι κρυμμένη πίσω από τον φόβο, τα τραύματα του παρελθόντος ή τις παρανοήσεις, ωστόσο υπάρχει.
Ο Αμερικανός ψυχολόγος Abraham Maslow είχε πει πως «σε κάθε στιγμή της ζωής μας έχουμε δύο επιλογές: να προχωρήσουμε μπροστά και να εξελιχθούμε, ή να κάνουμε πίσω και να μείνουμε ασφαλείς».
Για όσους δυσκολεύονται να εκδηλώσουν την αγάπη τους, η πρόκληση είναι να τολμήσουν.
Να προχωρήσουν με θάρρος και θέληση για αλλαγή. Είναι ένα ταξίδι που αξίζει να κάνουν καθώς θα φέρει πληρότητα και χαρά στη ζωή τους.
Δεν είναι ποτέ αργά να μάθει κάποιος πώς ν’ αγαπάει.
Πηγή: enikos