Διαφήμιση - Advertisement
Καθηλωτική η Ζιζέλ: Η κατάθεση της για τους 90 βιασμούς - Gkourou.com Καθηλωτική η Ζιζέλ: Η κατάθεση της για τους 90 βιασμούς

Καθηλωτική η Ζιζέλ: Η κατάθεση της για τους 90 βιασμούς


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Η κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό στο δικαστήριο της Αβινιόν όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με τον σύζυγό της και τους 50 κατηγορούμενους βιαστές της ήταν, με μια λέξη, καθηλωτική. Παίρνοντας τον λόγο για πρώτη φορά από την έναρξη της δίκης που ξεκίνησε τη Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η 70χρονη μητέρα και γιαγιά μίλησε χωρίς περιστροφές για "την ημέρα που "κατέρρευσε ο κόσμος" της.



Πριν όμως μιλήσει για εκείνη τη μέρα, θέλησε να ξεκινήσει από την 19η Σεπτεμβρίου 2020 όταν ο σύζυγός της επέστρεψε στο σπίτι και της είπε "έκανα μια ηλιθιότητα".

"Θα ήθελα πρώτα να περιγράψω τα γεγονότα που για μένα ξεκίνησαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2020". Εκείνη την ημέρα, ο σύζυγός της είπε ότι "τον έπιασαν να τραβά βίντεο κάτω από τη φούστα τριών γυναικών σε ένα σούπερ μάρκετ".

Η Ζιζέλ Πελικό σοκαρίστηκε, όπως είπε στο δικαστήριο. "Είχα μείνει κατάπληκτη" είπε.

"Σε 50 χρόνια ζωής, δεν είχα αντιληφθεί ποτέ να κάνει άσεμνες χειρονομίες. Του είπα, "θα σε συγχωρήσω, αλλά δεν θα υπάρξει επόμενη φορά" και επίσης ότι έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τις γυναίκες".

Πριν περάσει στη στιγμή της αποκάλυψης της φρίκης, η Ζιζέλ Πελικό είπε στο δικαστήριο: "Δεν μπορώ να φανταστώ το μέγεθος αυτού που επρόκειτο να ανακαλύψω μετά".
"Ποια γυναίκα μπορεί να ζήσει κάτι τέτοιο; Ένα τσουνάμι"

Κάποια στιγμή, ξεχειλίζοντας από οργή, θα πει: "Ποια γυναίκα μπορεί να ζήσει κάτι τέτοιο;" αλλά και ότι "μέσα μου, είμαι ένα ερείπιο".

Ήταν 2 Νοεμβρίου 2020, όταν η Ζιζέλ και ο Ντομινίκ Πελικό κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της πόλης Καρπαντράς, πολύ κοντά στη μικρότερη κοινότητα του Μαζάν όπου κατοικούσαν. Εκείνη τη μέρα, όπως είπε σήμερα, έζησε "ένα τσουνάμι".

"Εδώ και 50 χρόνια πάντα στήριζα τον σύντροφό μου, τον φίλο μου. Επί 50 χρόνια δεν είχαμε μια γραμμική ζωή, αλλά ήμασταν πάντα ενωμένοι. Οικονομικά προβλήματα, προβλήματα σχέσεων, προβλήματα υγείας, πάντα στήριζα τον άντρα μου" είπε ξεκινώντας την κατάθεσή της. Και πρόσθεσε ότι πηγαίνοντας στο αστυνομικό τμήμα έπειτα από την κλήση των αστυνομικών, στο μυαλό της είχε ότι επρόκειτο για κάποιο "τυπικό" πρόβλημα που έπρεπε να διευθετηθεί.

Αλλά, επί 1 ώρα και 15 λεπτά ο αστυνομικός που είχε αναλάβει την έρευνα για την υπόθεσή τους, είχε μια σειρά από ερωτήσεις να τους κάνει. Η Ζιζέλ άρχισε να προβληματίζεται καθώς καταλάβαινε ότι ο τρόπος που προχωρούσαν οι ερωτήσεις την έκαναν να μην καταλαβαίνει πού το πήγαινε ο αστυνομικός. Η γυναίκα συνέχιζε να περιγράφει τον σύζυγό της ως "προσεκτικό, πολύ καλό άνθρωπο, με λεπτούς τρόπους, έναν εξαιρετικό τύπο".
Καθηλωτική η Ζιζέλ: "Είμαι ερείπιο, θυσιάστηκα στον βωμό της διαστροφής" - Η κατάθεση της 70χρονης για τους 90 βιασμούς

Τότε ο αστυνομικός της είπε τη φράση που της άλλαζε τη ζωή: "Θα σου δείξω πράγματα που δεν θα σε κάνουν ευτυχισμένη". Κι εκείνη του απάντησε: "Με τρομάζετε, δεν ξέρω καθόλου τι θα μου δείξετε".

Η ένταση της Ζιζέλ ήταν απερίγραπτη. "Αυτός ο κύριος μου έδειξε τότε μια φωτογραφία. Δεν είχα τα γυαλιά μου. Δεν αναγνώριζα τη γυναίκα στο κρεβάτι. Και τότε, ο αστυνομικός μου λέει: "Κυρία Πελικό, κοιτάξτε προσεκτικά". Εγώ, δυσκολευόμουν να αναγνωρίσω τον εαυτό μου. Το πρόσωπο που έβλεπα ήταν ντυμένο "κάπως".

Και συνεχίζει, πλησιάζοντας στη στιγμή της αδιανόητης αποκάλυψης: "Κατά κάποιον τρόπο στην τρίτη φωτογραφία, του λέω "ας σταματήσουμε, αυτές είναι σκηνές βιασμού, είμαι σε κώμα, κοιμάμαι και με βιάζουν. Όχι, ο βιασμός δεν είναι η σωστή λέξη. Αυτό είναι βαρβαρότητα". Η Ζιζέλ καταλήγει ότι η πρώτη της αντίδραση ήταν ότι ήθελε να φύγει από το αστυνομικό τμήμα και να βρει καταφύγιο στο σπίτι της.

Ενώπιον του δικαστηρίου, μπροστά στον κατηγορούμενο πρώην σύζυγό της, μπροστά τους 50 βιαστές της, τους δικηγόρους και το κοινό και τους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τη δημόσια δίκη, η Ζιζέλ λέει: "Εκείνη τη στιγμή, ο κόσμος μου καταρρέει. Ό,τι έχτισα με τον κύριο Πελικό καταρρέει. Τρία παιδιά, επτά εγγόνια, ένα δεμένο ζευγάρι. Ακόμη και οι φίλοι μας μας έλεγαν ότι ήμασταν το ιδανικό ζευγάρι".
Οι πρώτες σκέψεις: "Σκέφτηκα να εξαφανιστώ, να βάλω ένα τέλος"

Η Ζιζέλ περιέγραψε τις πρώτες της σκέψεις: "Εκείνη τη στιγμή, είχα μόνο μία επιθυμία: να εξαφανιστώ. Σκέφτηκα να πάρω το αυτοκίνητό μου και τον σκύλο μου, και να βάλω ένα τέλος...". Τελικά, σε κατάσταση απόλυτου σοκ, καλεί στο τηλέφωνο τον σύζυγο της κόρης της, Καρολίν. Του τα λέει όλα. Λίγο αργότερα, βρίσκει το θάρρος να μιλήσει και στην ίδια την κόρη της. "Την ρώτησα αν ήταν μαζί της ο άντρας της, αν ήταν καθισμένη" είπε περιγράφοντας το δραματικό τηλεφώνημα προς το παιδί της και την αντίδραση που είχε. "Άκουσα ένα πληγωμένο ζώο να ουρλιάζει" είπε στο δικαστήριο με φωνή σταθερή και σίγουρη. "Αυτή η κραυγή θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη μου".

Ο γαμπρός της Ζιζέλ είναι ο άνθρωπος που στη συνέχεια βοήθησε ώστε να γίνουν και οι υπόλοιπες επικοινωνίες με τους δύο γιους της Ζιζέλ, τα αδέλφια της γυναίκας του. Η περιγραφή της σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά από τα γεγονότα είναι απόλυτα διαυγής: "Πιστεύω ότι ντράπηκαν με όσα άκουσαν ότι είχε υποστεί η μητέρα τους".

Μέσα στη δικαστική αίθουσα, τα τρία παιδιά της Ζιζέλ Πελικό την ακούνε δακρυσμένα, πιασμένα χέρι χέρι.

Στην επόμενη φάση της κατάθεσής της, η Ζιζέλ μιλά για τα βίντεο της φρίκης. "Έχω δει όλα τα βίντεο, όλα τα βίντεο, κύριε πρόεδρε" ξεκαθαρίζει καθώς πρόκειται για αποδεικτικό υλικό που στις επόμενες συνεδριάσεις θα παρουσιαστεί στη δικαστική αίθουσα. Είναι ξεκάθαρη: "Δεν πρόκειται για σκηνές σεξ, είναι σκηνές βιασμού. Βλέπουμε δύο ή και τρεις άντρες πάνω μου. Δεν έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου τρίο, δεν έχω κάνει ποτέ ανταλλαγή συντρόφων. Ό,τι κι αν πουν για μένα, πάνω σε αυτό είμαι απόλυτα σίγουρη για το τι έχω κάνει". Κάποια στιγμή, λέει για τη σεξουαλική της ζωή ότι είχε "μόνο δύο άνδρες, τον κύριο Πελικό και έναν άλλο άνδρα".

Η Ζιζέλ Πελικό θέλει να προλάβει τα όσα πρόκειται να υποστηρίξουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων. Σχεδιάζουν να πουν ότι οι πελάτες τους αποδέχονται ότι συνευρέθηκαν σεξουαλικά με την 70χρονη σήμερα γυναίκα, αλλά υποστηρίζουν ότι νόμιζαν ότι είχαν τη συναίνεσή της μέσω του συζύγου της, και ότι θεωρούσαν ότι συμμετείχαν σε ένα σενάριο σεξουαλικού παιχνιδιού.

Επί πάνω από 40 λεπτά, η Ζιζέλ Πελικό δεν χάνει την ψυχραμία της. Εκφράζει την οργή της χωρίς εξάρσεις και καλεί τους κατηγορούμενους να αναλάβουν την "ευθύνη για τις πράξεις τους".

Οι προκλητικές ερωτήσεις της δικαστικής έδρας

Το δικαστήριο ήθελε όμως να διερευνήσει την πιθανή "συνενοχή" της Ζιζέλ. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου την προειδοποιεί ότι η ερώτησή του μπορεί να σοκάρει. Στη συνέχεια τη ρωτά αν θα μπορούσε να θεωρηθεί "συνεργός" του πρώην συζύγου της.

"Δεν είμαι σε καμία απολύτως περίπτωση συνένοχη ή συνεργός. Ποτέ δεν προσποιήθηκα την κοιμισμένη, ποτέ. Και μπορώ να σας το ορκιστώ, αν χρειαστεί" είναι η απάντησή της. Η γυναίκα έδωσε με αυτόν τον τρόπο απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσαν ορισμένοι συνήγοροι των κατηγορουμένων που στη χθεσινή συνεδρίαση όταν αμφισβήτησαν την κατάσταση της λιποθυμίας, στην οποία βρισκόταν κατά τις πράξεις για τις οποίες κατηγορούνται οι 51 άνδρες.

Ο δικαστής Ροζέ Αρατά, τη ρώτησε αν αντιμετώπιζε ιατρικά προβλήματα μετά από τόση κακομεταχείριση επί δέκα χρόνια, στην οποία απάντησε ότι έκανε τεστ για HIV, και πρόσθεσε: "Διαγνώστηκα με τέσσερα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα στην ιατροδικαστική μονάδα των Βερσαλλιών".

Ο δικαστής ρώτησε επίσης τη Ζιζέλ Πελικό εάν ο σύζυγός είχε εκφράσει "σεξουαλικές επιθυμίες" στις οποίες εκείνη δεν ήθελε να συμμετάσχει.

"Μια φορά πήγαμε σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης με ένα άλλο ζευγάρι, όπου υπήρχε ένα δωμάτιο για "swingers". Αλλά δεν ήθελα να εμπλακώ σε αυτό, οπότε δεν μπήκαμε σε αυτό το δωμάτιο και απλώς μείναμε στην κυρίως αίθουσα του νυχτερινού κέντρου", απάντησε η μητέρα τριών παιδιών.

Ένας άλλος δικαστής τη ρώτησε αν εκείνη και ο σύζυγός της συζήτησαν ποτέ να κινηματογραφήσουν τη σεξουαλική τους επαφή.

Η απάντησή της δεν χωρά παρερμηνεία: "Ποτέ δεν συμφώνησα να μας κινηματογραφήσει ο κ.Πελικό ενώ κάναμε σεξ. Όχι, η μόνη φορά που μιλήσαμε για κάτι τέτοιο ήταν στο νυχτερινό κέντρο με το δωμάτιο των swingers. Κατάλαβα ότι θα ήθελε να το κάνει. Αλλά για μένα ήταν αδύνατο".

Σήμερα στο δικαστήριο, ένας ειδικός σε θέματα φαρμακολογίας ρώτησε τη Ζιζέλ σχετικά με τα φάρμακά της και συγκεκριμένα το Temesta που χρησιμοποιούσε ο Ντομινίκ Πελικό για να τη ναρκώνει. Η 70χρονη είπε ότι το έπαιρνε για ένα μήνα "με τη θέλησή της", αλλά το σταμάτησε γρήγορα.

Όταν ο πρόεδρος του δικαστηρίου τη ρωτά τι πιστεύει για τις δηλώσεις των 51 κατηγορουμένων, 35 εκ των οποίων αρνούνται οποιαδήποτε πρόθεση βιασμού, απαντά: "Θεωρώ αποδεκτό ότι αναγνωρίζουν τα γεγονότα, το αντίθετο θα ήταν αφόρητο. Υπάρχει όμως ένα αίσθημα αηδίας".

Καθόλη τη διάρκεια της κατάθεσής της, ο Ντομινίκ Πελικό έχει τα μάτια καρφωμένα στο πάτωμα. Κάποια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ακούγοντάς την πρώην γυναίκα του, δάκρυσε. Οι συγκατηγορούμενοί του ακούνε με προσοχή, κάποιοι επίσης με χαμηλωμένο βλέμμα.

Η Ζιζέλ Πελικό ολοκληρώνει την κατάθεσή της με μια συγκλονιστική φράση: "Θυσιάστηκα στον βωμό της διαστροφής. Βλέπουμε μια γυναίκα ναρκωμένη, κακοποιημένη, ημιθανή σε ένα κρεβάτι αν και το σώμα της δεν είναι παγωμένο, είναι ζεστό. Κι όμως, είμαι σαν νεκρή".

Πριν ολοκληρώσει τονίζει ότι κατέθεσε για "όλες τις γυναίκες θύματα χημικής υποταγής και υποδούλωσης" και επανέλαβε ότι ήθελε η μαρτυρία της να είναι δημόσια, ώστε "καμία γυναίκα να μην υποστεί αυτή τη χημική υποταγή".

"Θα αντέξω αυτή τη δίκη. Για μένα, το κακό έχει γίνει. Αυτός είναι ο λόγος που ήθελα να μην έχουμε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών. Το κάνω στο όνομα όλων αυτών των γυναικών που ίσως ποτέ δεν θα αναγνωριστούν ως θύματα."

Καταλήγοντας είπε με τον πιο αφοπλιστικό τρόπο: "Νομίζω ότι τα είπα όλα".

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ


Διαφήμιση - Advertisement