Διαφήμιση - Advertisement
Αν θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί σας όταν μεγαλώσει, πείτε αντίο σε αυτές τις 8 συνήθειες - Gkourou.com Αν θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί σας όταν μεγαλώσει, πείτε αντίο σε αυτές τις 8 συνήθειες

Αν θέλετε το παιδί σας να απολαμβάνει να περνά χρόνο μαζί σας όταν μεγαλώσει, πείτε αντίο σε αυτές τις 8 συνήθειες


Διαφήμιση - Advertisement

 


Η δημιουργία μιας επιτυχημένης σχέσης με το ενήλικο παιδί σας μπορεί να μοιάζει με ακροβασία. Το κλειδί είναι η ισορροπία.  Ο γονέας πρέπει να είναι παρών, αλλά όχι φορτικός. Να στηρίζει και να συμβουλεύει, όχι να πατρονάρει.

Ορισμένες συνήθειες των γονέων, διαταράσσουν την ομαλή και ευχάριστη σχέση των παιδιών με τα ενήλικα παιδιά τους. Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε 8 συνήθειες που πρέπει να ξεχάσετε αν θέλετε το παιδί σας να χαίρεται τον χρόνο που περνάτε μαζί.

Πρόκειται για συμβουλές απλές, πρακτικές, που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για μια υγιέστερη σχέση με τα ενήλικα παιδιά σας.

Οι 8 συνήθειες που πρέπει να ξεχάσετε αν θέλετε το παιδί σας ν’ απολαμβάνει την παρέα σας

  • Να δίνετε συμβουλές χωρίς να τις έχουν ζητήσει
  • Να συγκρίνετε τη δική τους ζωή με τη δική σας
  • Να παραβιάζετε τα όριά τους
  • Να επικρίνετε τις επιλογές τους
  • Να μην αναγνωρίζετε την αξία τους
  • Να μην νοιάζεστε για τα ενδιαφέροντά τους
  • Να μονοπωλείτε τη συζήτηση
  • Να μην τους αντιμετωπίζετε ως ενήλικες

Να δίνετε συμβουλές χωρίς να τις έχουν ζητήσει

Η διάκριση της γραμμής ανάμεσα στη στήριξη και την κριτική, είναι δύσκολη για έναν γονέα που θέλει να βοηθήσει το παιδί του, αλλά μπορεί να οδηγείται στο αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι συμβουλές είναι ένα προβληματικό σημείο στη σχέση γονέων και παιδιών. Οι αυθαίρετες συμβουλές μοιάζουν με κριτική στο ενήλικο παιδί σας. Δίνοντας συμβουλές χωρίς να σας ζητηθούν, υπονοείτε ότι δεν μπορούν να χειριστούν καταστάσεις από μόνα τους.

Θυμηθείτε, είναι πλέον ενήλικες και ικανοί να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις. Αν θέλουν την καθοδήγησή σας, θα την ζητήσουν. Πρέπει να σέβεστε την ανεξαρτησία τους. Έτσι, αν θέλετε το ενήλικο παιδί σας να απολαμβάνει τον χρόνο που περνά μαζί σας, πρέπει να σταματήσετε να προσφέρετε αυτόκλητα τις συμβουλές σας.

Αφήστε τα να προστρέξουν σε σας όταν χρειάζονται βοήθεια ή στήριξη. Με αυτόν τον τρόπο, δείχνετε εμπιστοσύνη στην κρίση τους και την ικανότητά τους να χειρίζονται ανεξάρτητα τις υποθέσεις τους.

Να συγκρίνετε τη δική τους ζωή με τη δική σας

«Εγώ στην ηλικία σου….». «Εμείς στην εποχή μας….», Οι παραπάνω φράσεις είναι από τις αγαπημένες των γονέων όταν μιλούν με τα ενήλικα παιδιά τους. Η  σύγκριση της ζωής τους με τη δική σας, μπορεί να κάνει τα παιδιά να νιώθουν ότι θέλετε να τα επισκιάσετε.

Αν λοιπόν θέλετε το ενήλικο παιδί σας να απολαμβάνει τον χρόνο που περνά μαζί σας, σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με εκείνο. Αντ’ αυτού, ακούστε τις ιστορίες και τις εμπειρίες του, κρατώντας το μυαλό και την καρδιά σας, ανοιχτά.

Να παραβιάζετε τα όριά τους

Τα όρια αποτελούν αναπόσπαστο μέρος κάθε υγιούς σχέσης. Σε μια μελέτη, διαπιστώθηκε ότι ο καθορισμός και ο σεβασμός των ορίων μπορεί να βελτιώσει δραστικά την ποιότητα των σχέσεων.

Αυτό ισχύει και για τη σχέση σας με το ενήλικο παιδί σας. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα παιδιά σας, είναι ενήλικες με τη δική τους ζωή, τις ευθύνες τους και τις αποφάσεις που πρέπει να πάρουν. Ο σεβασμός των ορίων του ενήλικου παιδιού σας τους δείχνει ότι αναγνωρίζετε και σέβεστε την αυτονομία του. Αυτό μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του χρόνου που περνάτε μαζί και να εμβαθύνει τη σχέση σας.

Να επικρίνετε τις επιλογές τους

Οι γονείς θέλουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Είναι όμως αναγκαίο να θυμούνται ότι αυτό που οι ίδιοι θεωρούν το καλύτερο, μπορεί να μην ταυτίζεται με αυτό που ταιριάζει στο ενήλικο παιδί τους.

Αν κριτικάρετε τις επιλογές τους – την καριέρα, τους συντρόφους, τον τρόπο ζωής τους – τα παιδιά θα νιώθουν ότι τα υποτιμάτε. Μπορεί, ως εκ τούτου, ν’ απομακρυνθούν από κοντά σας. Προσπαθήσετε, αντ’ αυτού να καταλάβετε πώς βλέπουν τα πράγματα και να τα στηρίξετε. Είναι ικανά να πάρουν σωστές αποφάσεις και να μάθουν απ’ τα λάθη τους.

Να μην αναγνωρίζετε την αξία τους

Τα παιδιά μεγαλώνουν τόσο γρήγορα. Την μια στιγμή εξαρτώνται από εσάς για την επιβίωσή τους και, μια μέρα, ξαφνικά, είναι ικανά να ζήσουν μόνα και ανεξάρτητα.

Η αναγνώριση του ενήλικου παιδιού είναι ένα συναισθηματικό ταξίδι. Καμιά φορά, οι γονείς εξακολουθούν ν’ αντιμετωπίζουν τα παιδιά λες και είναι ακόμη μικρά.

Αν δεν αναγνωρίζετε την αξία των ενήλικων παιδιών σας, αυτά πληγώνονται και η σχέση  σας διαβρώνεται. Εκτιμήστε τα παιδιά σας, αναγνωρίστε ότι έχουν γίνει αξιόλογα άτομα.

Δείτε τα κατορθώματά τους, νιώστε περήφανοι για τα χαρίσματά τους, την ωριμότητά τους. Δείξτε τους, ότι τα εκτιμάτε για την προσωπικότητά τους και τον χαρακτήρα τους όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.

Να μην νοιάζεστε για τα ενδιαφέροντά τους

Όταν οι γονείς δεν έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα με τα παιδιά τους, μπορεί ασυνείδητα, να δείχνουν αδιαφορία όταν εκείνα μιλούν για τις αγαπημένες τους ασχολίες.

Αυτή η αντιμετώπιση θα κάνει το παιδί σας να κλειστεί και να μην σας μιλάει για τα ενδιαφέροντά του. Χρειάστηκε λίγη ενδοσκόπηση από την πλευρά του γονιού, ώστε να καταλάβει ότι πρέπει να δίνει στο παιδί το θάρρος να μιλά άνετα για τα ενδιαφέροντά του.

Τα ενδιαφέροντα και οι αγαπημένες των παιδιών σας μπορεί να είναι διαφορετικά από τα δικά σας. Είναι σημαντικό οι γονείς να δείχνουν γνήσιο ενδιαφέρον για ό,τι τα παιδιά τους αγαπούν και εκτιμούν. Έτσι, μπορείτε να τα καταλάβετε καλύτερα αλλά και να τα κάνετε να νιώσουν ότι αξίζουν.

Έτσι αν θέλετε το ενήλικο παιδί σας να απολαμβάνει τον χρόνο που περνά μαζί σας, μάθετε ποια είναι τα ενδιαφέροντά του, ακόμα και αν είναι τελείως διαφορετικά από τα δικά σας.

Να μονοπωλείτε τη συζήτηση

Η επικοινωνία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος κάθε σχέσης και αυτή με το ενήλικο παιδί σας δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά να θυμάστε, η επικοινωνία βασίζεται στην αμοιβαιότητα. Αν είστε κυριαρχείτε σε κάθε συζήτηση – μιλώντας για τις εμπειρίες σας, τις απόψεις σας, δίνοντας άκριτα τις συμβουλές σας – να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ότι δεν αξίζει.

Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να ακούτε περισσότερο από όσο μιλάτε. Ενθαρρύνετέ τους να μοιράζονται τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις εμπειρίες τους. Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον σε αυτά που έχουν να πουν και δώστε προσοχή. Μην προσπαθείτε να κυριαρχείτε στις συζητήσεις σας. Φροντίστε οι αλληλεπιδράσεις σας, να είναι ισορροπημένες και ευχάριστες, να συσφίγγουν τον δεσμό σας με το ενήλικο παιδί σας.

Να μην τους αντιμετωπίζετε ως ενήλικες

Το  πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι το παιδί σας είναι ένας ενήλικας. Αυτό σημαίνει ότι έχει την αυτονομία να παίρνει τις δικές τους αποφάσεις, να μαθαίνει από τα λάθη του και να ορίζει τη ζωή του σύμφωνα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες του.

Αν αντιμετωπίζετε τα ενήλικα παιδιά σας σαν ανήλικα, βλάπτετε τη σχέση σας. Αντιμετωπίστε τα παιδιά σας ως ενήλικα. Εμπιστευτείτε  την ικανότητά τους να χειρίζονται αυτόνομα τις δικές τους υποθέσεις.

Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους, αλλά και θα ανοίξει το δρόμο για μια πιο ανοικτή, και ευχάριστη σχέση, η οποία θα βασίζεται στον σεβασμό.

Πηγή: enikos


Διαφήμιση - Advertisement