Τα ζευγάρια που «μαραζώνουν» μετά τη συγκατοίκηση, συνήθως υιοθετούν αυτές τις 7 συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουν - Gkourou.com Τα ζευγάρια που «μαραζώνουν» μετά τη συγκατοίκηση, συνήθως υιοθετούν αυτές τις 7 συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουν

Τα ζευγάρια που «μαραζώνουν» μετά τη συγκατοίκηση, συνήθως υιοθετούν αυτές τις 7 συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουν


 


Η συγκατοίκηση είναι ένα μεγάλο βήμα στη ζωή ενός ζευγαριού. Οι σύντροφοι περιμένουν αυτή την αλλαγή με ανυπομονησία, ενθουσιασμό και αισιοδοξία και, πριν από την μεγάλη αυτή στιγμή, όλα φαντάζουν ονειρεμένα.

Έξαφνα, μετά από λίγο καιρό συγκατοίκησης, η σπίθα αρχίζει και χάνεται.

Τι φταίει; Τις περισσότερες φορές, δεν συμβαίνει κάτι το συνταρακτικό ή εμφανές. Οι συνήθειες που διαβρώνουν μια συντροφική σχέση είναι μικρές, ανεπαίσθητες, ωστόσο καθημερινές και ισχυρές.

Οι ειδικοί των σχέσεων έχουν παρατηρήσει ότι, τα ζευγάρια που «μαραζώνουν» μετά τη συγκατοίκηση, παρουσιάζουν επτά συμπεριφορές που υπονομεύουν τη ζωντάνια της σχέσης.

Η κατανόηση και η αναγνώρισή τους, είναι το πρώτο καθοριστικό βήμα για τη διατήρηση της σπίθας του έρωτα και της αγάπης στη σχέση.

Τα ζευγάρια που «μαραζώνουν» μετά τη συγκατοίκηση, συνήθως υιοθετούν αυτές τις 7 συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνουν

  • Παραμελούν τις λεπτομέρειες
  • Υπερβολική επικοινωνία
  • Συνεξάρτηση
  • Δεν βγαίνουν πλέον ραντεβού
  • Θεωρούν τον/ τη σύντροφο δεδομένο / -η
  • Η αρνητικότητα «μολύνει» τη σχέση
  • Αποφεύγουν τις σοβαρές συζητήσεις

Παραμελούν τις λεπτομέρειες

Στην αρχή της συγκατοίκησης, όλα φαίνονται ιδανικά και ονειρεμένα.

Οι σύντροφοι είναι ερωτευμένοι και γεμάτοι ενθουσιασμό και οι λεπτομέρειες δεν φαίνεται να έχουν καμία σημασία. Τίποτα δεν μοιάζει ικανό να χαλάσει την ευτυχία σας. Με την πάροδο του χρόνου, οι λεπτομέρειες και τα μικροπράγματα, αρχίζουν να παίρνουν άλλες διαστάσεις.

Τα πιάτα που «περιμένουν» άπλυτα στον νεροχύτη, οι κάλτσες στο πάτωμα, το καπάκι της οδοντόκρεμας που είναι πάντα ανοιχτό – όλα αρχίζουν να γίνονται ενοχλητικά.

Η συνήθεια που σκοτώνει τη σπίθα, είναι η απώθηση των μικρών αυτών πραγμάτων της καθημερινότητας. Αντί να αντιμετωπίζονται έγκαιρα με συζήτηση και ξεκαθάρισμα, παραμελούνται και χρονίζουν.

Εκφράστε τις σκέψεις σας και τα παράπονά σας και μην καταπνίγετε τα συναισθήματά σας.

Υπερβολική επικοινωνία

Μπορεί ν’ ακούγεται αντιφατικό. Και όμως, υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ υγιούς επικοινωνίας και υπερβολικής επικοινωνίας.

Όταν τα ζευγάρια μένουν μαζί, ασυναίσθητα αρχίζουν να μοιράζονται τα πάντα. Από τις λεπτομέρειες της ημέρας σας έως την κάθε σκέψη που σας περνάει από το μυαλό.

Η υπερβολική επικοινωνία μπορεί να σβήσει τη σπίθα.

Η διαρκής επαφή με τον άλλον, δημιουργεί κλίμα ανίας και προβλεψιμότητας.

Χρειάζεται και το στοιχείο του μυστηρίου στη συντροφική σχέση.

Έτσι διατηρείται το ενδιαφέρον στη σχέση.

Συνεξάρτηση

Στο πλαίσιο της συγκατοίκησης, οι σύντροφοι αρχίζουν να μοιράζονται τα πάντα, με αποτέλεσμα συχνά να συγχέονται τα όρια της προσωπικότητας του καθενός.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια μορφή συνεξάρτησης, όπου οι σύντροφοι χάνουν την ατομικότητά τους.

Η διαφύλαξη της προσωπικότητάς σας είναι ζωτικής σημασίας και για τη διατήρηση της σπίθας ανάμεσα στο ζευγάρι. Προάγει την προσωπική ανάπτυξη και ανανεώνει τη σχέση.

Η συνεξάρτηση, μεταξύ των άλλων προβλημάτων, σβήνει τη σπίθα του έρωτα. Καλλιεργήστε την προσωπικότητά σας, διατηρήστε τα ενδιαφέροντά σας και τον κοινωνικό σας κύκλο κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης.

Δεν βγαίνουν πλέον ραντεβού

Η συγκατοίκηση δεν θα πρέπει να σηματοδοτεί το τέλος των ραντεβού.

Για την ακρίβεια, είναι ακόμη πιο σημαντικό να βγαίνετε ραντεβού κατά τη συγκατοίκηση.

Στη διάρκεια της συγκατοίκησης, η σχέση μπορεί εύκολα να μπει σε μια ρουτίνα, η οποία σταδιακά θα σβήσει τη σπίθα του έρωτα.

Κάντε την αφιέρωση κοινού, ευχάριστού χρόνου, συνήθεια:

  • Βγείτε για φαγητό
  • Κάντε τους μικρές εκπλήξεις
  • Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο μαζί χωρίς περισπασμούς

Στις συντροφικές σχέσεις, οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Θεωρούν τον/ τη σύντροφο δεδομένο / -η

Ενώ στην αρχή της σχέσης, κάθε στοιχείο του συντρόφου μπορεί να φαντάζει αξιαγάπητο, στη διάρκεια της συγκατοίκησης, αυτό αρχίζει ν’ αλλάζει.

Συμβαίνει κατά κόρον. Οι σύντροφοι σταδιακά αρχίζουν να θεωρούν δεδομένη κάθε κίνησης καλής θέλησης και κάθε ένδειξη φροντίδας ή ενδιαφέροντος.

Ωστόσο, αυτές οι κινήσεις είναι η πεμπτουσία της αγάπης και της συντροφικής σχέσης. Μην ξεχνάτε να ευχαριστείτε τον σύντροφό σας και να του εκφράζετε την εκτίμησή σας.

Μην χάσετε την εκτίμησή σας για τα θετικά και τα δυνατά στοιχεία του συντρόφου σας και μην θεωρήσετε αυτονόητη την παρουσία του.

Η αρνητικότητα «μολύνει» τη σχέση

Στο πλαίσιο της συγκατοίκησης, οι συγκρούσεις και οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες.  Ωστόσο, μέσα από αυτές, οι σύντροφοι κατανοούν και ανακαλύπτουν περισσότερο ο ένας τον άλλον.

Όταν τα ζευγάρια εστιάζουν μόνο στα αρνητικά της σχέσης τους, ο δεσμός τους εξασθενεί.

Έτσι, ακόμη και όταν τα πράγματα δυσκολέψουν, προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά της σχέσης σας.

Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας μπορεί να είναι πολύτιμη όταν η σχέση έχει κατακλυστεί από αρνητικότητα. Μια διαφορετική προοπτική μπορεί να ενισχύσει τον δεσμό σας.

Αποφεύγουν τις σοβαρές συζητήσεις

Κάποιες συζητήσεις είναι δύσκολες. Συζητήσεις για τα οικονομικά, τα μελλοντικά σχέδια, η αποκάλυψη προσωπικών ανασφαλειών,  μπορεί πράγματι να είναι δυσάρεστες ή αμήχανες.

Η αποφυγή όμως αυτών των δύσκολων συζητήσεων, μακροπρόθεσμα τροφοδοτεί παρεξηγήσεις και δυσαρέσκεια.

Οι σύντροφοι που συγκατοικούν, μοιράζονται τη ζωή τους, τα καλά και τα άσχημα.  Η επικοινωνία είναι απαραίτητη, ακόμη και όταν είναι δύσκολη.

Σίγουρα, αυτές οι συζητήσεις μπορεί να είναι άβολες. Μπορεί να οδηγήσουν και σε συγκρούσεις. Την ίδια στιγμή, προάγουν την κατανόηση, συμβιβασμό και ανάπτυξη.

Tip

Η αναγνώριση των καταστροφικών για τη σχέση συνηθειών είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ζωντάνιας στη σχέση σας.  Μπορεί οι παραπάνω συμπεριφορές να μοιάζουν αθώες, όμως αποτελούν πλήγμα για τη σχέση και τον συντροφικό δεσμό.