«Στα 33 διαγνώστηκα με καρκίνο του στόματος και αυτό είναι το Νο1 σημάδι που αγνόησα» – Τι αποκαλύπτει γυναίκα για τη σοβαρή νόσο - Gkourou.com «Στα 33 διαγνώστηκα με καρκίνο του στόματος και αυτό είναι το Νο1 σημάδι που αγνόησα» – Τι αποκαλύπτει γυναίκα για τη σοβαρή νόσο

«Στα 33 διαγνώστηκα με καρκίνο του στόματος και αυτό είναι το Νο1 σημάδι που αγνόησα» – Τι αποκαλύπτει γυναίκα για τη σοβαρή νόσο


 


Βεβαιωθείτε ότι ο οδοντίατρός σας κάνει λεπτομερή έλεγχο. Σίγουρα έχετε ακούσει τον οδοντίατρό σας να σας λέει ότι πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα ή να σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί κάποιο σφράγισμα, ώστε να αντικατασταθεί το χαμένο τμήμα ενός δοντιού. Ωστόσο, αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν, είναι ότι οι οδοντίατροι πρέπει να κάνουν έλεγχο και για καρκίνο του στόματος.

Το απρόσμενο σύμπτωμα και η διάγνωση με καρκίνο του στόματος

Η Eva Grayzel, σήμερα 59 ετών και ζει στο Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, διαγνώστηκε με καρκίνο του στόματος τετάρτου σταδίου σε ηλικία 33 ετών—δύο χρόνια αφότου παρατήρησε μια πληγή στο πλάι της γλώσσας της που δεν επουλωνόταν.

Μόλις έλαβε τη διάγνωση ένιωσε «σοκαρισμένη» και δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι είχε καρκίνο στο στόμα της. «Τρεφόμουν υγιεινά, γυμναζόμουν, δεν υπήρχαν παράγοντες κινδύνου (δεν κάπνιζα ποτέ και σπάνια έπινα)», λέει η ίδια. «Όταν έμαθα τα νέα, “πάγωσα”. Δεν θυμάμαι τίποτα για τις επόμενες 24 ώρες».

Σχεδόν 58.500 Αμερικανοί διαγιγνώσκονται με καρκίνο του στόματος ή του στοματοφαρυγγικού καρκίνου κάθε χρόνο, στον οποίο περισσότεροι από 12.250 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους. Η πιθανότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου αυξάνεται επίσης με την ηλικία. Η γνώση των προειδοποιητικών σημαδιών και η εξέταση στο οδοντιατρείο είναι τα πιο βασικά μέτρα προστασίας.

Το Νο1 σημάδι που η Grazyel εύχεται να είχε προσέξει πριν διαγνωστεί με καρκίνο του στόματος

Εκείνη η πληγή στη γλώσσα της Grazyel ήταν το σύμπτωμα, στο οποίο θα ήθελε να είχε δώσει περισσότερη προσοχή. Ωστόσο, μια πληγή δεν σημαίνει “πάντα” καρκίνο, γι’ αυτό ίσως μερικοί άνθρωποι λαμβάνουν καθυστερημένη διάγνωση.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 στο Malaysian Family Physician, οι στοματικές βλάβες που δεν υποχωρούν μετά από τρεις εβδομάδες θα πρέπει να διερευνηθούν από έναν ειδικό, καθώς είναι πιο ανησυχητικές. Στη συνέχεια, εάν υπάρχει καρκίνος του στόματος, θα διαγνωστεί με βιοψία.

Άλλα σημαντικά συμπτώματα που βίωσε η Grazyel ήταν μονόπλευρος πόνος στο αυτί και τη γλώσσα της. Κάποια στιγμή, ο γιατρός της είπε ότι ο πόνος στη γλώσσα της ήταν μάλλον από το δάγκωμα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν έτσι. Είναι σημαντικό πάντα να ακούτε το ένστικτό σας.

Η Grayzel προειδοποιεί ότι ο πρώιμος καρκίνος του στόματος είναι συχνά ασυμπτωματικός, επομένως οι προληπτικοί έλεγχοι είναι ζωτικής σημασίας. «Αν το εντοπίσεις νωρίς, μπορείς να επιβιώσεις», πρόσθεσε σε ένα βίντεο στο YouTube που μοιράζεται την ιστορία της, η οποία έχει φτάσει τις 33.000 προβολές μέχρι στιγμής.

 

Η θεραπεία μετά τη διάγνωση του καρκίνου και οι ψυχολογικές μεταπτώσεις

Μετά τη διάγνωση, το επόμενο βήμα ήταν η θεραπεία του καρκίνου του στόματος που σήμαινε χειρουργική επέμβαση. Η Grayzel λέει ότι ήταν μια πρόκληση, αλλά είχε ελπίδες. «Το ένα τρίτο της γλώσσας μου ανακατασκευάστηκε από το χέρι και το πόδι μου και αφαιρέθηκαν 40 λεμφαδένες από το λαιμό μου», θυμάται. «Αλλά με τη χειρουργική επέμβαση, κάθε μέρα ένιωθα καλύτερα και όταν αισθάνεσαι καλύτερα, υπάρχει ελπίδα».

Όμως, η ακτινοβολία μετά την έκανε να νιώθει το αντίθετο. «Κάθε μέρα ένιωθα χειρότερα», λέει. Σκεφτόμουν ότι «δεν μπορεί να γίνει χειρότερο από αυτό» και έγινε.

Μετά την τέταρτη εβδομάδα, μετά βίας μπορούσε να φάει ή να μιλήσει. «Έπιασα πάτο, σχεδίασα την κηδεία μου, έγραψα ένα γράμμα στον σύζυγό μου σχετικά με το πού ήθελα να ταφώ και τι ήθελα να γραφτεί στην ταφόπλακά μου και στα παιδιά μου έγραψα για τα όνειρά μου και τις επιθυμίες μου για εκείνα», λέει.

Ευτυχώς, είναι ακόμα μαζί μας σήμερα, και αν ρωτήσετε τι την έσωσε, θα πει τα δύο της παιδιά. Τα παιδιά της έδωσαν ελπίδα και την ενθάρρυναν να προχωρήσει. «Έζησα γιατί απέκτησα δύναμη που δεν ήξερα ότι είχα», συνεχίζει. «Έζησα γιατί έπρεπε να κάνω περισσότερα σε αυτόν τον κόσμο – να ενισχύσω την ευαισθητοποίηση και να βεβαιωθώ ότι αυτό που συνέβη σε εμένα (μια καθυστερημένη διάγνωση) δεν θα συμβεί σε άλλους».

Τι θέλει η Grayzel να γνωρίζουν οι άνθρωποι για τον καρκίνο του στόματος

Πρώτα απ’ όλα, η πρόληψη είναι το κλειδί. «Δεν είναι καλό εάν δεν κάνετε προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του στόματος κατά τον οδοντιατρικό σας έλεγχο», λέει η Grayzel, διευκρινίζοντας μια ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση, όπως σημειώνεται στις οδηγίες της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας (ADA).

«Λίγα οδοντιατρεία το παίρνουν στα σοβαρά. Αυτή η εξέταση είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και διαρκεί λιγότερο από τρία λεπτά». Πρόκειται για μια διαδικασία έξι βημάτων, για την οποία εκπαιδεύει το κοινό μέσω του SixStepScreening.org.

Τώρα, η Grayzel αφιερώνει χρόνο στην ευαισθητοποίηση, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση. «Νιώθω υποχρεωμένη πως πρέπει να βοηθήσω να αποτραπεί μια καθυστερημένη διάγνωση για άλλους ανθρώπους», λέει. Πριν από τον καρκίνο, ήταν μια διαδραστική αφηγήτρια. Αφού επέζησε από τον καρκίνο, αφηγήθηκε τη δική της ιστορία, αποκαλώντας τον εαυτό της Master Storyteller και Visionary Survivor .

Η Grayzel έχει ακόμα το γράμμα που έγραψε στα παιδιά της όταν νόμιζε ότι θα πέθαινε—και το ενημερώνει κάθε 10 χρόνια—αλλά δεν νιώθει απελπισία. Μετά από όλα, πάλεψε με τον καρκίνο του στόματος, βγήκε νικήτρια και ξέρει ότι ένας απλός έλεγχος μπορεί να εμποδίσει πολλούς ανθρώπους να έχουν την ίδια εμπειρία με την δική της. Πηγή: enikos