Διαφήμιση - Advertisement
Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες όταν είναι θυμωμένοι, αλλά δεν θέλουν να το δείξουν - Gkourou.com Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες όταν είναι θυμωμένοι, αλλά δεν θέλουν να το δείξουν

Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες όταν είναι θυμωμένοι, αλλά δεν θέλουν να το δείξουν


Διαφήμιση - Advertisement

 


Όλοι λέμε πως  άνδρες και γυναίκες είναι από διαφορετικό πλανήτη. Ειδικά στην έκφραση των συναισθημάτων, τα δύο φύλα έχουν πολύ διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας.

Οι άνδρες μαθαίνουν να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους, ειδικά τον θυμό. Προσπαθούν να είναι συγκρατημένοι, ωστόσο ο θυμός εξακολουθεί να υπάρχει και φαίνεται μέσα από διακριτικά σημάδια και έμμεσες ενδείξεις.

Στο άρθρο αυτό, μαθαίνουμε πως να αποκωδικοποιούμε τον κρυφό θυμό που νιώθει ένας άνδρας.

Ορισμένες φράσεις δείχνουν πως ένας άνδρας αισθάνεται θυμό, παρότι μπορεί να προσπαθεί να το κρύψει.

Οι 10 φράσεις που χρησιμοποιούν οι άνδρες όταν είναι θυμωμένοι, αλλά δεν θέλουν να το δείξουν

  • «Καλά είμαι»
  • «Δεν με νοιάζει»
  • «Ό,τι θες»
  • «Δεν θέλω να το συζητήσω»
  • «Ξέχνα το»
  • «Μην αγχώνεσαι»
  • «Ας είναι»
  • «Δεν είναι τίποτα»
  • «Ας το αφήσουμε»
  • «Μπράβο, κέρδισες»

Πώς αυτές οι 10 φράσεις μαρτυρούν ότι ένας άνδρας νιώθει θυμό

«Καλά είμαι»

Μια σύντομη και επιφανειακά αθώα έκφραση, το «καλά είμαι» είναι η χαρακτηριστική φράση που λένε οι άνδρες όταν δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι νιώθουν θυμό.

Μπορεί στην επιφάνεια να μοιάζει κάτι απλό, στην πραγματικότητα, αυτό που νιώθουν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που λένε.

Ο επιφανής ψυχολόγος Δρ. Καρλ Γιούνγκ, είχε διαπιστώσει πως «Σε ό,τι αντιστέκεσαι, αυτό επιμένει».

Οι άνδρες που λένε ότι είναι καλά ενώ αισθάνονται θυμό, είναι σε άρνηση. Ο Γιούνγκ εξηγεί ότι, η αντίσταση κάνει τα δυσάρεστα συναισθήματα πιο έντονα.

«Δεν με νοιάζει»

Τα προσωπικά ζητήματα που ταλαιπωρούν έναν άνδρα, μπορούν να τον κάνουν να μοιάζει αδιάφορος σε όσα συμβαίνουν γύρω του.

Μπορεί πάλι, προσπαθώντας ν’ αποφύγει τη σύγκρουση να υποχωρεί και να δείχνει ότι συμφωνεί με σχέδια που δεν θέλει ν’ ακολουθήσει. Ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, είχε πει πως «Τα ανέκφραστα συναισθήματα δεν πεθαίνουν ποτέ.

Θάβονται ζωντανά και επανέρχονται με πιο ενοχλητικούς τρόπους». Αυτό το αδιάφορο «δεν με νοιάζει» κρύβει κάτι βαθύτερο.  Είναι μια αμυντική έκφραση που λέγεται όταν ο άνδρας αισθάνεται θυμό.

«Ό,τι θες»

Η έκφραση αυτή περιχαρακώνει έναν άνδρα, ο οποίος θέλει να κρατήσει τους άλλους σε απόσταση και να μην εκφράσει τον θυμό του. Όταν ένας άνδρας λέει ότι «δεν τον νοιάζει», «δεν θέλει να συζητήσει» ένα θέμα, υποδηλώνει ότι κάτω από την επιφάνεια, ο θυμός του βράζει.

Έχει ανάγκη από περιθώριο και χρόνο να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.

Η επιφανής ψυχολόγος Δρ. Brené Brown έχει πει πως «Η ευαλωτότητα δεν είναι αγώνας, κερδίζω ή χάνω. Είναι το θάρρος να εκδηλώσεις τα συναισθήματά σου, γνωρίζοντας ότι δεν μπορείς να προβλέψεις ή να επηρεάσεις την έκβαση». Ως εκ τούτου, η έκφραση αυτή δείχνει ότι ο άνθρωπος δεν θέλει να δείξει ευάλωτος.

Μαρτυρά ότι ένας άνδρας αισθάνεται θυμό και προσπαθεί να τον διαχειριστεί μόνος του.

«Δεν θέλω να το συζητήσω»

Όταν ένας άνδρας λέει πως «δεν θέλει να το κουβεντιάσει», επιφανειακά θέλει να αφήσει το ζήτημα που τον απασχολεί.

Στην πραγματικότητα, η φράση αυτή υποδηλώνει την ύπαρξη θυμού ή απογοήτευσης που, για κάποιον λόγο δεν εκφράζεται άμεσα.

Η φράση αυτή ορθώνει ένα εμπόδιο που αποτρέπει τη βαθύτερη ανάλυση και την έκφραση του θυμού που βράζει κάτω από την επιφάνεια.

Ο Lao Tzu είχε πει πως «Εκείνος που ελέγχει τους άλλους είναι ισχυρός αλλά εκείνος που ελέγχει τον εαυτό του είναι ακόμη ισχυρότερος».

Αν ένας άνδρας «δεν θέλει να συζητήσει κάτι», μπορεί να μην το εννοεί. Καμιά φορά αυτή η φράση δείχνει την ανάγκη του να τον ακούσουν και να τον καταλάβουν.

«Ξέχνα το»

Όταν ένας άνδρας σας λέει «ξέχνα το», προσπαθεί να μειώσει την ένταση των συναισθημάτων που τον ενοχλούν.

Όσο και αν ακούγεται σαν μια χαλαρή προτροπή, χρησιμοποιείται σαν επίφαση για να καλύψει τον θυμό που  βράζει κάτω από την επιφάνεια.

Ο επιφανής ψυχολόγος Abraham Maslow είχε παρατηρήσει πως «Εκείνο που πρέπει ν’ αλλάξει ένας άνθρωπος στον εαυτό του, είναι η αντίληψη που έχει για τον εαυτό του».

Η έκφραση αυτή υποδηλώνει την έλλειψη επίγνωσης και αναγνώρισης του υποκείμενου θυμού, ή αποφυγή της βίωσης του συναισθήματος.

«Μην αγχώνεσαι»

Μπορεί ένας άνδρας να μην βρίσκει τα κατάλληλα λόγια για να εκφράσει τον θυμό του. Αντί να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, αρκείται σ’ ένα «μην αγχώνεσαι».

Μπορεί έτσι να δείχνει ότι έχει ξεχάσει το ζήτημα.

Όμως, όχι: Το «μην αγχώνεσαι» είναι ένα αξιόπιστο σημάδι κρυμμένου θυμού. Από ψυχολογική άποψη, η φράση αυτή σημαίνει ότι ένας άνδρας νιώθει απογοητευμένος που ο άλλος δεν τον καταλαβαίνει ή δεν αναγνωρίζει το συναίσθημά του.

Πρόκειται για ένα διακριτικό σημάδι που μαρτυρά ότι κάτι τον έχει πειράξει.

Μπορεί να μην είναι άμεση έκφραση θυμού, όμως είναι μια αξιόπιστη ένδειξη.

«Ας είναι»

Το «ας είναι» αποτελεί μια χαρακτηριστική έκφραση που δείχνει πως ένας άνδρας θέλει να μετριάσει τη σημασία των συναισθημάτων του. Η φράση ερμηνεύεται συχνά ως «νιώθω θυμό, αλλά δεν θέλω να το κάνω ζήτημα».

Μπορεί μάλιστα να διακρίνετε την απογοήτευση στο πρόσωπό του τη στιγμή που λέει «ας είναι» ή «δεν είναι τίποτα».

Ο διακεκριμένος ψυχολόγος Δρ. Carl Rogers έχει συμπυκνώσει το νόημα της ζωής στη φράση «Η όμορφη ζωή είναι μια διαδικασία, δεν είναι μια μόνιμη κατάσταση.  Μια κατεύθυνση – όχι προορισμός».

Όταν ένας άνδρας λέει ότι αυτό που τον απασχολεί «δεν είναι τίποτα», δείχνει την προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σημασία του γεγονότος ή να διαχειριστεί τον θυμό του.

«Δεν είναι τίποτα»

Η φράση αυτή λέγεται όταν ένας άνδρας θέλει να βάλει τα όριά του.

Λέγεται όταν κάποιος αισθάνεται θυμό αλλά δεν θέλει να τον εκφράσει. Είναι ένας τρόπος να κλείσει το θέμα, ώστε να μην δημιουργήσει δυσάρεστα συναισθήματα.

Πρόκειται για μια απότομη και ξεκάθαρη αξίωση για χρόνος και χώρο, ώστε ο άνδρας να διαχειριστεί τον θυμό του.

Ο ψυχολόγος, Δρ.  Viktor Frankl εξηγεί πως «μεσολαβεί ένα διάστημα ανάμεσα στο ερέθισμα και την απόκριση και αυτό είναι το μεσοδιάστημα που έχουμε τη δύναμη να επιλέξουμε πως θ’ αποκριθούμε».

Όταν ένας άνδρας σας λέει πως αυτό που τον απασχολεί «δεν είναι τίποτα», διεκδικεί χρόνο για να επιλέξει πώς θ’ αποκριθεί.

«Ας το αφήσουμε»

«Είμαι κουρασμένος»: η  φράση αυτή μπορεί να αποτελεί μια δικαιολογία για να καλύψει τον θυμό που αισθάνεται.

Μπορεί να είναι μια αντιφατική έκφραση, αφού όταν ένας άνθρωπος είναι σωματικά κουρασμένος, θέλει να ξαπλώσει ή να ηρεμήσει – και δεν εμφανίζει συμπτώματα έντασης και ψυχικής αναστάτωσης.

Όταν ένας άνδρας λέει ότι είναι «απλώς κουρασμένος», ίσως αυτό που εννοεί είναι πως νιώθει να κατακλύζεται από συναισθήματα ή από θυμό, αλλά αποφεύγει να τ’ αντιμετωπίσει.

«Μπράβο, κέρδισες»

Η φράση αυτή λέγεται σαν ένδειξη εκχώρησης, σαν λευκή σημαία που υψώνει ένας άνδρας όταν πλέον θέλει ν’ αποφύγει τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η φράση αυτή μαρτυρά θυμό. Είναι ένας έμμεσος τρόπος έκφρασης της δυσαρέσκειας ή της απογοήτευσης που νιώθει. Η φράση αυτή αποκαλύπτει ότι ένας άνδρας νιώθει ηττημένος, παραγκωνισμένος, αισθήματα που, πολύ συχνά ερμηνεύονται ως καταπιεσμένος θυμός.

Το επόμενο βήμα

Τώρα που έχει γίνει κατανοητό το πραγματικό νόημα των εκφράσεων που χρησιμοποιούν οι άνδρες όταν νιώθουν θυμό, τι μπορούμε να κάνουμε;

Να ακούσετε προσεκτικά, χωρίς κριτική και χωρίς να προσπαθήσετε να δώσετε λύσεις ή συμβουλές και να τους καταλάβετε. Να ενθαρρύνετε την ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Σεβαστείτε την ανάγκη τους να μείνουν μόνοι και να σκεφτούν. Η κατανόηση των συναισθημάτων απαιτεί συμπόνοια, υπομονή, ικανότητα συνολικής κατανόησης της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου.

Στις σχέσεις, οι λέξεις που ακούμε είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Κάτω από τις παραπάνω εκφράσεις και κάτω από τον θυμό, είναι  μια θάλασσα από συναισθήματα που θέλουν να εκφραστούν και ν’ αναγνωριστούν.  Ας τα ακούσουμε με προσοχή.

Πηγή: enikos


Διαφήμιση - Advertisement