Διαφήμιση - Advertisement
ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Φόβοι για εξάπλωση του ιού mpox σε χώρες εκτός Αφρικής - Gkourou.com ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Φόβοι για εξάπλωση του ιού mpox σε χώρες εκτός Αφρικής

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την ευλογιά των πιθήκων – Φόβοι για εξάπλωση του ιού mpox σε χώρες εκτός Αφρικής


Διαφήμιση - Advertisement

 


Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον ιό mpox (ευλογιά των πιθήκων) κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την Τετάρτη, λόγω της τρέχουσας επιδημίας, όπως μεταδίδει το CNN.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συγκάλεσε την επιτροπή έκτακτης ανάγκης για την mpox, εν μέσω ανησυχιών ότι ένα πιο θανατηφόρο στέλεχος του ιού, το Clade Ib, είχε εξαπλωθεί σε τέσσερις επαρχίες της Αφρικής που μέχρι τώρα δεν είχαν πληγεί. Αυτό το στέλεχος είχε προηγουμένως περιοριστεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.Ανεξάρτητοι ειδικοί της επιτροπής πραγματοποίησαν διαδικτυακή συνάντηση την Τετάρτη για να συμβουλεύσουν τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, σχετικά με τη σοβαρότητα της επιδημίας. Μετά από αυτή τη συνάντηση, ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 14 Αυγούστου, ότι κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC) – το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού βάσει του διεθνούς υγειονομικού δικαίου.

«Η εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης »,  τόνισε –μεταξύ άλλων– ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αναφορικά με την εξάπλωση του ιού. Χαρακτήρισε μάλιστα «ανησυχητική η εξάπλωση του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στην Αφρική».

Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως PHEIC, δίνεται από τον ΠΟΥ σε «κρίσιμα γεγονότα» που ενέχουν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία άλλων χωρών μέσω της διεθνούς εξάπλωσης ασθενειών. Σύμφωνα με τον οργανισμό, τέτοια ξεσπάσματα μπορεί να απαιτούν συντονισμένη διεθνή ανταπόκριση.

Τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κήρυξαν την προηγούμενη ημέρα την επιδημία mpox ως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» για την υγειονομική ασφάλεια της ηπείρου, η πρώτη τέτοια κήρυξη από την Africa CDC από την ίδρυσή της το 2017.Από την αρχή του έτους, περισσότερα από 17.000 κρούσματα και πάνω από 500 θάνατοι έχουν αναφερθεί σε 13 χώρες της Αφρικής, σύμφωνα με τα Αφρικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία ταξινομούν το ξέσπασμα ως «γεγονός πολύ υψηλού κινδύνου». Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων -περισσότερα από 14.000- βρίσκεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η οποία ανέφερε το 96% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτόν τον μήνα.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ


Διαφήμιση - Advertisement