Διαφήμιση - Advertisement
Ύπνος: Το μοναδικό σύμπτωμα όταν κοιμάστε που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της σοβαρής αυτοάνοσης πάθησης του λύκου - Gkourou.com Ύπνος: Το μοναδικό σύμπτωμα όταν κοιμάστε που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της σοβαρής αυτοάνοσης πάθησης του λύκου

Ύπνος: Το μοναδικό σύμπτωμα όταν κοιμάστε που μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι της σοβαρής αυτοάνοσης πάθησης του λύκου


Διαφήμιση - Advertisement

 


Μια μελέτη αποκαλύπτει ποια δυσάρεστη εμπειρία στον ύπνο μπορεί να αποτελεί ένδειξη για την πιθανή έναρξη του λύκου, μιας σοβαρής αυτοάνοσης νόσου. Η μελέτη, που διεξήχθη από επιστήμονες και ερευνητές του King’s College London και του Πανεπιστημίου του Cambridge, διαπίστωσε ότι η αύξηση των εφιαλτών ή των παραισθήσεων μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της νόσου.

Οι ερευνητές εξέτασαν 676 άτομα που ζουν με την αυτοάνοση πάθηση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ασθενείς ρωτήθηκαν σχετικά με το πότε εμφανίστηκαν ορισμένα συμπτώματα, όπως απώλεια ισορροπίας και κατάθλιψη. Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρθηκαν είναι αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «διαταραγμένα όνειρα ύπνου».

Τι έδειξε έρευνα για τους εφιάλτες και την αυτοάνοση νόσο του λύκου

Σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους τρεις ασθενείς ανέφερε εφιάλτες ή διαταραγμένο ύπνο με όνειρα πριν από την έναρξη του λύκου. Επιπλέον, λιγότεροι από ένας στους τέσσερις ασθενείς δήλωσαν ότι βίωσαν παραισθήσεις, ενώ το 85% παραδέχτηκε ότι αυτές δεν εμφανίστηκαν παρά μόνο αργότερα. Ένας από τους ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα είπε ότι οι εφιάλτες τους ήταν «τρομακτικοί» και «σαν δολοφονίες».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Melanie Sloan δήλωσε: «Είναι σημαντικό οι γιατροί να μιλούν στους ασθενείς τους για αυτά τα είδη συμπτωμάτων και να αφιερώνουν χρόνο για να καταγράφουν την ατομική εξέλιξη των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς. Οι ασθενείς συχνά γνωρίζουν ποια συμπτώματα αποτελούν κακό σημάδι ότι η ασθένειά τους πρόκειται να επιδεινωθεί, αλλά τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί μπορεί να διστάζουν να συζητήσουν για την ψυχική υγεία και τα νευρολογικά συμπτώματα, ειδικά αν δεν συνειδητοποιούν ότι αυτά μπορεί να είναι μέρος αυτοάνοσων νοσημάτων».

Ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ο καθηγητής David D’Cruz του King’s College London, πρόσθεσε: «Εδώ και πολλά χρόνια συζητάω τους εφιάλτες με τους ασθενείς μου με λύκο και θεωρούσα ότι υπάρχει σύνδεση με τη δραστηριότητα της νόσου τους. Αυτή η έρευνα παρέχει αποδεικτικά στοιχεία γι’ αυτό και ενθαρρύνουμε σθεναρά περισσότερους γιατρούς να ρωτήσουν για εφιάλτες και άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, για να μας βοηθήσουν να ανιχνεύσουμε εξάρσεις της νόσου νωρίτερα».

Ο συγγραφέας της μελέτης και νευρολόγος στο Guys’ και St Thomas’ Hospital, ο καθηγητής Guy Leschziner, δήλωσε ότι αυτή η μελέτη ήταν «η πρώτη ένδειξη ότι οι εφιάλτες μπορεί επίσης να μας βοηθήσουν να παρακολουθήσουμε μια τόσο σοβαρή αυτοάνοση κατάσταση».

Τα συμπτώματα του λύκου

Σύμφωνα με την οργάνωση Lupus UK, περίπου 50.000 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο πιστεύεται ότι πάσχουν από τη νόσο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) αναφέρει ότι ο λύκος μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, όπως:

  • Εξανθήματα που εμφανίζονται μετά την έκθεση στον ήλιο
  • Ακραία κόπωση
  • Πόνος στις αρθρώσεις και τους μύες

Πρόσθεσαν ότι ορισμένοι ασθενείς εμφανίζουν επίσης:

  • πονοκεφάλους,
  • υψηλή θερμοκρασία,
  • στοματικά έλκη,
  • απώλεια μαλλιών,
  • απώλεια βάρους,
  • κατάθλιψη,
  • άγχος,
  • πρησμένους αδένες,
  • πόνο στο στήθος,
  • κοιλιακό άλγος και
  • αλλαγές στα χρώματα των χεριών και των ποδιών.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ


Διαφήμιση - Advertisement