Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατρός αποκαλύπτει το σπάνιο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα - Gkourou.com Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατρός αποκαλύπτει το σπάνιο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Γιατρός αποκαλύπτει το σπάνιο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα


 


Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι από τις πιο συχνές μορφές καρκίνου και ορισμένα από τα συμπτώματά του είναι αρκετά απρόβλεπτα, με ένα από αυτά να επηρεάζει πιθανώς το δέρμα των ασθενών. Αποτελεί τον τέταρτο πιο συχνό καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και ενώ μπορεί να είναι ένα δυσάρεστο θέμα προς συζήτηση, η έγκαιρη ανίχνευση είναι ζωτικής σημασίας.

Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να σώσει ζωές, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα, καθώς και ορισμένα λιγότερο γνωστά σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέπουμε.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Το σπάνιο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρηθεί στο δέρμα

Σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Ιατρική Διευθύντρια και Γενική Ιατρό στη Vitality, Nikita Patel, ένα από τα λιγότερο γνωστά συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η αναιμία, μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν το αίμα σας παράγει λιγότερα υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια από το κανονικό.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Η αναιμία μπορεί να εκδηλωθεί και στο δέρμα σας, καθώς μπορεί να αρχίσετε να φαίνεστε πιο χλωμοί από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, η «ωχρότητα του δέρματος μπορεί να είναι πιο εμφανής σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα σε σύγκριση με άτομα με σκούρο δέρμα».

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

Είναι επίσης πιθανό να νιώθετε πολύ κουρασμένοι και να εμφανίσετε δύσπνοια και πονοκεφάλους.

Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, είναι σημαντικό να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο του παχέος εντέρου ή αναιμία, αλλά θα πρέπει πάντα να κάνετε έλεγχο αν ανησυχείτε.

Άλλα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, στα οποία πρέπει να δώσετε προσοχή:

  • Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου – όπως πιο συχνή κένωση ή αυξημένη δυσκοιλιότητα
  • Αίμα στα κόπρανα
  • Όγκος στην κοιλιά
  • Ανεξήγητη απώλεια όρεξης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Σύμφωνα με ειδικούς, τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν, καθώς είναι παρόμοια με εκείνα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου (IBS). «Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί μερικές φορές να συγχέονται με το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (IBS) καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να διακριθούν. Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις αλλαγές στις κενώσεις σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε για κάτι», είπε η ειδικός.

Μην ντρέπεστε να μιλήσετε στο γιατρό σας για την υγεία του εντέρου σας

Η Nikita καταλαβαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να διστάζουν να μιλήσουν στο γιατρό τους για την υγεία του εντέρου τους, αλλά τονίζει: «Να θυμάστε ότι οι γιατροί τα έχουν δει όλα! Δεν τους ενοχλούν αυτές οι συζητήσεις και πραγματικά θέλουν να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες σας για την υγεία σας».

Η ειδικός μοιράστηκε μερικές συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν εάν σκέφτεστε να μιλήσετε στο γιατρό σας.

Πριν μιλήσετε στο γιατρό σας, κρατήστε ημερολόγιο με τα συμπτώματά σας, συμπεριλαμβανομένου του πότε ξεκίνησαν και πόσο διαρκούν. Αυτό θα δώσει στο γιατρό σας μια πολύ καλή εικόνα της έκτασης των προβλημάτων σας.

Μην περιμένετε και συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε μια “ανάλυση κοπράνων”, η οποία μπορεί να γίνει στο σπίτι και είναι “ανώδυνη”. Συνήθως χρειάζονται μερικές ημέρες για να επιστραφούν τα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας προτείνει να κάνετε κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει για καταστάσεις όπως η αναιμία.

«Ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω εξετάσεις σε περιπτώσεις όπου ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου είναι υψηλός μετά τις αρχικές εξετάσεις σας ή με βάση τα συμπτώματά σας. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει μια κολονοσκόπηση που γίνεται στο νοσοκομείο».

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ