Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή βενζίνη -Πέντε μυστικά για να μην την πατήσεις - Gkourou.com Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή βενζίνη -Πέντε μυστικά για να μην την πατήσεις

Πώς να ξεχωρίσεις την καλή από την κακή βενζίνη -Πέντε μυστικά για να μην την πατήσεις


 

Θεωρώντας δεδομένο ότι η ποιότητα των καυσίμων διαφέρει από πρατήριο σε πρατήριο, οφείλει κάθε οδηγός να γνωρίζει τους τρόπους με τους οποίους θα καταφέρει να αποφύγει τις παγίδες.

Μολονότι η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν 6.000 πρατήρια στην επικράτειά της, καθιστώντας πιο εύκολη τη διαδικασία αναζήτησης ενός σημείου ανεφοδιασμού σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί για την ποιότητα του καυσίμου που προμηθευόμαστε.

Είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο, λοιπόν, να γνωρίζουμε ορισμένους βασικούς κανόνες ώστε να αποφύγουμε τις κακοτοπιές και τις βλάβες που προκύπτουν από την κακή ποιότητα της βενζίνης ή του diesel.

Η πρώτη παγίδα που στήνεται σε πολλά πρατήρια της χώρας είναι αυτή της χαμηλής τιμής. Οι περισσότεροι οδηγοί συνηθίζουν να ανεφοδιάζουν το αυτοκίνητό τους στα πρατήρια που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης ή diesel, παραβλέποντας τον κίνδυνο να προμηθευτούν νοθευμένο καύσιμο.

Μιας και η νοθεία των καυσίμων εξασφαλίζει στον πρατηριούχο τη δυνατότητα να αυξήσει το περιθώριο κέρδους του, αυτομάτως του επιτρέπει να μειώσει την τιμή διάθεσης της βενζίνης και του diesel.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που συναντήσουμε ένα βενζινάδικο οι τιμές του οποίου απέχουν και μάλιστα σημαντικά από τα υπόλοιπα πρατήρια, ίσως θα πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά καιρούς εκδίδονται ανακοινώσεις σχετικά με τον εντοπισμό νοθευμένων καυσίμων σε πρατήρια, συνεπώς δεν είναι πολύ δύσκολο να δημιουργήσουμε τη δική μας black list, αποκλείοντας τους «επαγγελματίες» που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές.

Το γεγονός ότι υπάρχουν στη χώρα μας πρατήρια που λειτουργούν υπό τη σκέπη των ίδιων των εταιρειών διύλισης και δεν ανήκουν σε κάποιον μεμονωμένο επιχειρηματία θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει στη διαδικασία αναζήτησης ενός καυσίμου με τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Αντιθέτως θα πρέπει να αποφεύγουμε τα πρατήρια που μόλις έχουν ανεφοδιαστεί, καθώς οι επικαθήσεις των δεξαμενών ίσως καταλήξουν στο δικό μας ρεζερβουάρ, μιας και δεν θα έχουν προλάβει να «καθίσουν».

Η ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, επιλέγοντας το ίδιο πρατήριο, θα μπορούσε επίσης να μας διασφαλίσει το γεγονός ότι προμηθεύουμε το αυτοκίνητό μας με την ενδεδειγμένη ποιότητα καυσίμου και δεν ρισκάρουμε, πειραματιζόμενοι με διαφορετικά σημεία πώλησης βενζίνης ή diesel.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 10% των καυσίμων που διακινούνται στη χώρα μας είναι είτε λαθραία είτε νοθευμένα, ενώ η παραβατικότητα των πρατηρίων αγγίζει το σύμφωνα με τα στοιχεία τις Ομοσπονδίες Βενζινοπωλών και Πρατηριούχων το 5%.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ