Διαφήμιση - Advertisement
Το Νο1 σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ογκολόγους - Gkourou.com Το Νο1 σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ογκολόγους

Το Νο1 σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν, σύμφωνα με ογκολόγους


Διαφήμιση - Advertisement

 


Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά παραβλέπουν τις πρώιμες ενδείξεις του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποδειχτεί σωτήρια. Σύμφωνα με ογκολόγους, υπάρχει ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν.

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, μετά τον καρκίνο του δέρματος, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (American Cancer Society). Η νόσος ευθύνεται για περίπου 1 στους 5 θανάτους από καρκίνο.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι ανησυχητικά, αλλά υπάρχει λόγος για τον οποίο ο καρκίνος του πνεύμονα συχνά εξελίσσεται σε σημείο που δεν είναι πλέον θεραπεύσιμος: Τα πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα συχνά αγνοούνται (ή δεν υπάρχουν καθόλου). «Οι περισσότεροι ασθενείς μπορεί να μην εμφανίσουν συμπτώματα εκτός εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί ή εάν υπάρχουν ενδείξεις μεταστάσεων ή προσβολής σημαντικών δομών», λέει η Dr. Amna Sher, MD, ογκολόγος στο Κέντρο Καρκίνου Stony Brook.

Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το ποσοστό 5ετους επιβίωσης για τον πιο κοινό τύπο καρκίνου του πνεύμονα, τον μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, που περιλαμβάνει το αδενοκαρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα, είναι 65% εάν διαγνωστεί ενώ είναι ακόμα εντοπισμένο (δηλαδή, δεν έχει εξαπλωθεί αλλού στο σώμα). Αυτοί οι αριθμοί μειώνονται στο 37% εάν εξαπλωθεί σε δομές κοντά στους πνεύμονες, όπως οι λεμφαδένες, και μόλις στο 9% εάν εξαπλωθεί σε πιο απομακρυσμένες περιοχές του σώματος, όπως ο εγκέφαλος.

«Εάν ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, ο ασθενής θα έχει περισσότερες επιλογές θεραπείας και καλύτερες πιθανότητες ύφεσης», λέει η Dr. Xiuning Le, MD, PhD, κλινική ερευνήτρια του V Foundation στο Κέντρο Καρκίνου MD Anderson του Πανεπιστημίου του Τέξας. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανιχνεύεται ο καρκίνος του πνεύμονα όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Οι γιατροί μοιράστηκαν κοινά πρώιμα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα που συχνά παραβλέπονται και τι να κάνετε εάν ανησυχείτε.

Το Νο1 πρώιμο σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που οι περισσότεροι αγνοούν

Ένας επίμονος ή επιδεινούμενος βήχας είναι ένα πρώιμο σημάδι καρκίνου του πνεύμονα που συχνά παραβλέπεται, λέει η Dr. Sher. «Απαιτείται αξιολόγηση εάν κάποιος έχει νέο ή επίμονο βήχα […] που διαρκεί αρκετές εβδομάδες ή μήνες, ειδικά σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με ισχυρό ιστορικό καπνίσματος», λέει. Για παράδειγμα, πήρατε μια σειρά αντιβιοτικών, αλλά πέρασαν δύο μήνες και ακόμα βήχετε. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Η Dr. Sher αναφέρει ότι οι γιατροί βλέπουν συχνά ασθενείς να έρχονται με επίμονο βήχα για μήνες, αλλά μια μη φυσιολογική ακτινογραφία πυροδοτεί μια βαθύτερη έρευνα για την αιτία του προβλήματος.

Γιατί οι άνθρωποι συχνά δεν δίνουν σημασία σε έναν χρόνιο βήχα

Ο Dr. Le και ένας άλλος ειδικός συμφωνούν ότι ο χρόνιος βήχας είναι ένα σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που είναι εύκολο να παραβλεφθεί. Ένα μέρος του προβλήματος είναι ότι ο χρόνιος βήχας συχνά συνδέεται και με άλλες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του πνεύμονα, όπως οι καπνιστές.

«Οι περισσότερες – αλλά όχι όλες – οι περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα σχετίζονται με προηγούμενο ιστορικό καπνίσματος», λέει ο Dr. Brett Bade, MD, διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Καρκίνου Πνεύμονα στο Northwell Lung Insitute στη Νέα Υόρκη. «Το κάπνισμα είναι παράγοντας κινδύνου τόσο για τον καρκίνο του πνεύμονα όσο και για τη νόσο των πνευμόνων. Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, για παράδειγμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει χρόνιο βήχα και δύσπνοια. Οι άνθρωποι μπορεί να αποδώσουν τα συμπτώματά τους στη νόσο των πνευμόνων τους ή στο κάπνισμα». Με άλλα λόγια, οι ασθενείς μπορεί να έχουν συνηθίσει να βήχουν και να το θεωρούν φυσιολογικό.

Ακόμη και άτομα χωρίς ιστορικό καπνίσματος ή πνευμονικής νόσου μπορεί να αποδώσουν έναν επίμονο βήχα σε κάτι άλλο, συνήθως κάτι λιγότερο σοβαρό. «Οι ασθενείς μπορεί να πιστεύουν ότι είναι απλώς μια αναπνευστική λοίμωξη ή ένας ιός», λέει η Dr. Sher. «Μπορεί να είναι εποχιακό. Οι ασθενείς μπορεί να έχουν αλλεργίες. Εάν βρίσκεστε κοντά σε ασθενείς με παιδιά, εκτίθεστε σε όλους αυτούς τους ιούς και μπορεί να πιστεύετε ότι απλά δεν αναρρώσατε πλήρως».

Άλλα σημάδια του καρκίνου του πνεύμονα που εύκολα αγνοούνται

Ο επίμονος βήχας δεν είναι το μοναδικό πρώιμο σημάδι του καρκίνου του πνεύμονα που μπορεί εύκολα να παραβλεφθεί. «Επειδή οι πνεύμονες δεν διαθέτουν πολλούς υποδοχείς πόνου, τα περισσότερα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα σχετίζονται με την επέκταση του όγκου σε μια τοπική δομή ή σε άλλο όργανο», λέει ο Dr. Bade.

«Για παράδειγμα… δύσπνοια μπορεί να αναπτυχθεί εάν ο όγκος επηρεάζει τους αεραγωγούς. Παρομοίως, εάν ο όγκος εξαπλωθεί σε κόκαλο, το εμπλεκόμενο οστό γίνεται επώδυνο». Ο Dr. Bade αναφέρει ότι άλλα συνηθισμένα σημάδια καρκίνου του πνεύμονα που ένας ασθενής μπορεί να μην αναγνωρίσει περιλαμβάνουν:

  • Κόπωση
  • Βραχνή φωνή
  • Πόνο στο στήθος
  • Πόνο στα οστά
  • Μειωμένη όρεξη
  • Απώλεια βάρους

Πώς γίνεται η διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα

Για τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, οι γιατροί θα πραγματοποιήσουν βιοψία του ύποπτου σημείου.

«Συχνά σημεία βιοψίας περιλαμβάνουν τους πνεύμονες, τους λεμφαδένες στο λαιμό ή το στήθος ή την αποστράγγιση υγρού γύρω από τους πνεύμονες», εξηγεί ο Dr. Bade. «Εάν εμπλέκονται και άλλα όργανα, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει βιοψία αυτών των σημείων. Παραδείγματα μπορεί να περιλαμβάνουν το συκώτι, τα επινεφρίδια ή ένα οστό».

Πώς θεραπεύεται ο καρκίνος του πνεύμονα

Σύμφωνα με τον Dr. Le, διάφοροι παράγοντες καθορίζουν το πλάνο θεραπείας για τον καρκίνο του πνεύμονα, κυρίως:

  • Ο τύπος του καρκίνου του πνεύμονα
  • Το στάδιο του καρκίνου
  • Τα γενετικά και ανοσολογικά χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου καρκίνου του πνεύμονα του συγκεκριμένου ασθενούς

«Γενικά, η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοβολία και οι συστηματικές θεραπείες αποτελούν όλες αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο του πνεύμονα», λέει ο Dr. Le. «Υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές μέσα στην κατηγορία [θεραπείας]. Για παράδειγμα, η συστηματική θεραπεία περιλαμβάνει τη παραδοσιακή χημειοθεραπεία, την ανοσοθεραπεία και τη στοχευμένη θεραπεία. Κάθε υποκατηγορία περιλαμβάνει επίσης πολλά διαφορετικά φάρμακα».

Τι πρέπει να κάνετε εάν ανησυχείτε για τον καρκίνο του πνεύμονα

Συζητήστε το με το γιατρό σας. «Η έγκαιρη αναγνώριση και η έγκαιρη θεραπεία είναι το κλειδί για μεγαλύτερη επιβίωση από καρκίνο του πνεύμονα», λέει ο Dr. Le. «Εάν έχετε νέα συμπτώματα ή υποψιάζεστε ότι πληρείτε τις προϋποθέσεις για προσυμπτωματικό έλεγχο για καρκίνο του πνεύμονα, θα πρέπει να το συζητήσετε με το γιατρό σας».

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ


Διαφήμιση - Advertisement