Διαφήμιση - Advertisement
Λαμία: Τι βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση; - Gkourou.com Λαμία: Τι βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση;

Λαμία: Τι βρέθηκε στα γεύματα των μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση;


Διαφήμιση - Advertisement

 


Σταφυλόκοκκος εντοπίστηκε σε δείγματα των σχολικών γευμάτων στη Λαμία, όπου υπήρξαν αναφορές για τροφική δηλητηρίαση 60 και πλέον μαθητών.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ στα δείγματα από τη Λαμία που εστάλησαν στο περιφερειακό εργαστήριο δημόσιας υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία απομονώθηκε σταφυλόκοκκος που παράγει τοξίνη.

Το βακτήριο βρέθηκε σε δέκα δείγματα φαγητού, συνεπώς η έξαρση κρουσμάτων οφείλεται σε τοξίνη του παράγει ο σταφυλόκοκκος. Η εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι, ο ΕΦΕΤ θα πραγματοποιούσε προγραμματισμένο έλεγχο σήμερα στην μονάδα που παράγει τα σχολικά γεύματα, η οποία όμως χθες - υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες - τυλίχθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς.

Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος

Ο σταφυλόκοκκος είναι ένα βακτήριο ιδιαίτερα ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες και δεν καταστρέφεται εύκολα με τον παραδοσιακό τρόπο μαγειρέματος.

Ο σταφυλόκοκκος μεταδίδεται τις περισσότερες φορές από κάποιον που έχει το βακτήριο και δεν πλένει σωστά τα χέρια του.

Η προετοιμασία των γευμάτων είναι ένας από τους ποιο κοινούς τρόπους μετάδοσης του σταφυλόκοκκου, σε περίπτωση που ένας μολυσμένος άνθρωπος χειρίζεται το φαγητό και τον οικιακό εξοπλισμό.

Τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου αυξάνονται γρήγορα σε θερμοκρασία δωματίου, παράγοντας μια τοξίνη που προκαλεί ασθένεια. Το μαγείρεμα του φαγητού μπορεί να σκοτώσει τα βακτήρια του σταφυλόκοκκου, αλλά δεν μπορεί να εξαφανίσει την τοξίνη που παράγουν αν έχει προλάβει ήδη να εξαπλωθεί στα τρόφιμα. Τα τρόφιμα που δεν διατηρούνται στο ψυγείο μετά το μαγείρεμα και όσα καταναλώνονται ωμά, είναι συνήθως πιο επιρρεπή στον σταφυλόκοκκο.

Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα που είναι μολυσμένα με την τοξίνη του σταφυλόκοκκου μπορεί να μην μυρίζουν άσχημα και να μην φαίνονται χαλασμένα.

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη του σταφυλόκοκκου, τα οποία εμφανίζονται μέσα σε 30 λεπτά, το πολύ μέσα σε 6 ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου φαγητού, είναι: έμετος, ναυτία, κράμπες στο στομάχι και διάρροια


Διαφήμιση - Advertisement