Η αίσθηση πως όλα γυρίζουν έχει και διαφορετικές αιτιολογίες. Το υγρό του μέσου ωτός, οι μετατοπισμένοι κρύσταλλοι στο εσωτερικό του αυτιού, η νόσος Meniere, η αιθουσαία νευρίτιδα και η αιθουσαία ημικρανία μπορούν να προκαλέσουν ίλιγγο, σύμφωνα με τη Δρ Mina Le, ωτορινολαρυγγολόγο-χειρουργό κεφαλής και τραχήλου με το Mountainside Medical Group στο Νιου Τζέρσεϊ.
«Εάν ο ίλιγγος σας προέρχεται από υγρό του μέσου ωτός, πιθανότατα έχετε προβλήματα ακοής και μπορεί να ακούγεστε σαν να είστε κάτω από το νερό. Επίσης, θα μπορούσε να προέρχεται από πόνο ή πίεση στο επηρεαζόμενο αυτί. Συνήθως το πρόβλημα ξεκινά μετά από ένα κρυολόγημα. Ένας γιατρός μπορεί να εξετάσει το τύμπανο του αυτιού σας για να επιβεβαιώσει αυτή τη διάγνωση. Θα σας χορηγηθούν αντιβιοτικά εάν πρόκειται για οξεία λοίμωξη και αποσυμφορητικά και θεραπεία με ρινικές πλύσεις εάν πρόκειται για χρόνια λοίμωξη» σημειώνει.
Από την άλλη, οι σύντομες περίοδοι ζάλης θα μπορούσαν να οφείλονται σε καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης: «Εάν ο ίλιγγος διαρκεί μόνο μερικά δευτερόλεπτα κάθε φορά και εάν προκαλείται με το γύρισμα του κεφαλιού σας ή με το γύρισμα στο κρεβάτι, το πιθανότερο είναι να έχετε αυτή την πάθηση, κατά την οποία οι κρύσταλλοι στο εσωτερικό του αυτιού σας μετατοπίζονται. Η συνεργασία με έναν φυσικοθεραπευτή μπορεί να βοηθήσει» εξηγεί.
Επίσης, ο ίλιγγος αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα τη νόσου Meniere: «Η νόσος του Meniere χαρακτηρίζεται από διακριτά επεισόδια περιστρεφόμενου ιλίγγου, συνήθως με ναυτία και εμετό, που συνοδεύονται από βρυχηθμό, πληρότητα στα αυτιά σας και απώλεια ακοής» σημειώνει η Δρ Mina Le. Τα επεισόδια, τα οποία προκαλούν αναπηρία, τείνουν να διαρκούν για ώρες.
«Οι ημικρανίες είναι μια συχνή ταυτόχρονη διάγνωση που οι ασθενείς με νόσο Meniere πρέπει να αντιμετωπίσουν κατά τη διαχείριση της νόσου. Η θεραπεία ξεκινά με μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, μείωση της καφεΐνης και διουρητικά χάπια για την αποσυμπίεση του εσωτερικού αυτιού», δήλωσε η Δρ Le.
Η αιθουσαία νευρίτιδα – φλεγμονή ενός νεύρου στο εσωτερικό αυτί – είναι μια ακόμα πάθηση που μπορεί να προκαλέσει ίλιγγο. «Η αιθουσαία νευρίτιδα είναι μια ασθένεια κατά την οποία οι ασθενείς είναι καθηλωμένοι στο κρεβάτι με σοβαρό ίλιγγο που προκαλεί ναυτία και εμετό, αλλά βελτιώνεται σε λίγες ημέρες και εξαφανίζεται σε λίγες εβδομάδες» διευκρινίζει.
«Τα συμπτώματα αυτά αποτελούν πιθανότατα αποτέλεσμα μιας ιογενούς λοίμωξης, οπότε η θεραπεία είναι ξεκούραση και χρόνος. Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως η μεκλοζίνη, μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα» πρόσθεσε.
Εάν ο ίλιγγος σας δεν οφείλεται σε καμία από τις προηγούμενες καταστάσεις και διαρκεί από λεπτά έως ημέρες, το πιθανότερο είναι να προκαλείται από αιθουσαία ημικρανία: «Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσετε και να απομακρύνετε τους παράγοντες που προκαλούν την ημικρανία, όπως το άγχος, ο κακός ύπνος, η αισθητηριακή υπερφόρτωση και τα στοιχεία των τροφίμων, όπως τα συντηρητικά, το αλκοόλ και η καφεΐνη. Αν αυτό δεν είναι αρκετό, μπορεί να ξεκινήσετε να παίρνετε ένα προληπτικό φάρμακο» καταλήγει η Δρ Le.
Πηγή: ygeiamou.gr