Δίκη Πισπιρίγκου – «Απίθανο η κεταμίνη να σκότωσε την Τζωρτζίνα» - Gkourou.com Δίκη Πισπιρίγκου – «Απίθανο η κεταμίνη να σκότωσε την Τζωρτζίνα»

Δίκη Πισπιρίγκου – «Απίθανο η κεταμίνη να σκότωσε την Τζωρτζίνα»


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Εξαιρετικά απίθανο χαρακτήρισε το ενδεχόμενο να ευθύνεται η κεταμίνη για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, η καθηγήτρια Ανοσολογίας και Γενετικής, Carola Garcia de Vinuesa, η οποία προτάθηκε από την πλευρά της κατηγορουμένης, Ρούλας Πισπιρίγκου, καταθέτοντας σήμερα (08/11) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

  • Η μάρτυρας, η οποία στο παρελθόν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την υπόθεση της Αυστραλής Katherine Folbigg, η οποία καταδικάστηκε για τους θανάτους των τεσσάρων παιδιών της, αλλά έπειτα από έρευνα της συγκεκριμένης καθηγήτριας σε συνεργασία με τον καθηγητή Todor Arsov (κατέθεσε στην προηγούμενη συνεδρίαση) αποφυλακίστηκε μετά από 20 έτη, καθώς οι γιατροί είπαν πως τα παιδιά θα μπορούσαν να έχουν πεθάνει με φυσικό τρόπο εξαιτίας ενός γονιδίου, καταθέτοντας στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τόνισε πως θεωρεί ότι δεν έχουν γίνει όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι, σημειώνοντας «πιστεύω ότι η μεταθανάτια παθολογία έχει σπάνια ευρήματα στα παιδιά αυτά. Είναι λόγος για περαιτέρω έρευνα».

Αλ. Κούγιας: Από τον ιατρικό φάκελο διαπιστώνετε ότι έχουν γίνει οι κατάλληλοι έλεγχοι για άλλες πιθανές αιτίες θανάτου πλην της δηλητηρίασης από κεταμίνη;

  • Μάρτυρας: Η κεταμίνη που βρέθηκε είναι πολύ κοντά σε θεραπευτική δόση κεταμίνης. Η ειλικρινή μου άποψη είναι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο η κεταμίνη να έχει σκοτώσει το κορίτσι. Υπάρχουν άλλα ευρήματα πιο σοβαρά. Το παιδί είχε σοβαρά ιατρικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο.

Όπως είπε καταθέτοντας, νωρίτερα, στο δικαστήριο η μάρτυρας υπάρχουν διάφορες καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον θάνατο της Τζωρτζίνας.«Με το γονίδιο που βρέθηκε στη μητέρα θα μπορούσε να σχετίζεται ο θάνατος της Ίριδας».«Υπάρχει αιφνίδιος θάνατος με την επιληψία, αλλά και την πνευμονία. Τα παθολογικά ευρήματα είναι ίδια στα τρία παιδιά και αυτό δείχνει σε εμάς ότι υπήρχε γενετικό πρόβλημα» τόνισε η μάρτυρας, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως «είναι απίθανο ο θάνατος της Τζωρτζίνας και τα καρδιακά προβλήματα της να σχετίζονται με το γονίδιο που βρέθηκε στη μητέρα. Με αυτό το γονίδιο θα μπορούσε να σχετίζεται ο θάνατος της Ίριδας».

  • Πρόεδρος: Αν τα τρία παιδιά πάσχουν από κληρονομική ασθένεια, το ένα γιατί την εμφανίζει στους 6 μήνες, το άλλο στα 3,5 χρόνια και το άλλο στα 9;

Μάρτυρας: Στη γενετική έχουμε τη μεταβλητή εκφραστικότητα και είναι αυτό ακριβώς ότι δείχνει ότι μπορεί ένα σύνδρομο να εκφραστεί σε διαφορετικές ηλικίες και να εκδηλωθεί με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν πολλά γονίδια, τα οποία αποκαλούμε τροποποιητικά. Μπορεί δύο παιδιά να φέρουν μια γενετική παραλλαγή, αλλά ο γονέας να φέρει μια βοηθητική παραλλαγή που να μην εκδηλώνει το ίδιο γρήγορα κάποιο σύμπτωμα. Επίσης αυτά τα πράγματα επηρεάζονται από το περιβάλλον, τη διατροφή που ακολουθείται ή κάποια φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να έχει ληφθεί και να πυροδοτήσει πράγματα. Για πολλούς και διαφορετικούς λόγους μπορεί τα παιδιά να εμφανίσουν σε διαφορετικές ηλικίες την ασθένεια.

  • Πρόεδρος: Από τι πέθανε η Τζωρτζίνα; Ποιο γονίδιο μπορεί να είναι αυτό;

Μάρτυρας: Δεν έχω καταλήξει. Σε αυτές τις περιπτώσεις που η παθολογία είναι σπάνια και σοβαρή, έχουμε ένα ευρύ φάσμα που πρέπει να ερευνηθεί. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές.

  • Η μάρτυρας επισήμανε, μετά από ερώτηση της εισαγγελέως της έδρας, σχετικά με το εάν υπάρχουν ευρήματα που να δείχνουν ότι η Τζωρτζίνα έπασχε από κάποιο γονίδιο, ότι «η καινοτομιώδης εκφύλιση που είναι σπάνια. Υπάρχει μικρή καρδιά που υποδεικνύει μειωμένο καρδιακό αποτέλεσμα. Υπάρχει ίνωση και λιπώδης διήθηση στην καρδιά. Κάποιος θα μπορούσε να έχει προβληματικό γονίδιο με αυτά τα ευρήματα. Είναι ασυνήθιστα και ιδιαίτερα σοβαρά και πρέπει να ερευνηθούν περαιτέρω».

Δ. Γεωργακόπουλος (υποστήριξη κατηγορίας) : Βλέπετε ομοιότητες με την υπόθεση της Αυστραλίας ενώ εκείνοι οι θάνατοι δεν συνδέθηκαν ποτέ με δηλητήριο;

  • Μάρτυρας: Ήταν αιφνίδιοι θάνατοι. Ένα από τα αγόρια πέθανε από επιληψία. Τα παιδιά είναι ανθεκτικά σε υπερδοσολογία κεταμίνης. Σε έρευνα που κάναμε δόθηκαν ποσότητες κεταμίνης 2,5 φορές πάνω από το κανονικό και δεν συνέβη κάτι. Είναι εξαιρετικό απίθανο να πέθανε το παιδί από κεταμίνη αλλά κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου προσκόμισε νωρίτερα στο δικαστήριο την κοινή ιατρική γνωμοδότηση που συνέταξε ο καθηγητής Γενετικής Todor Arsov μαζί με την Carola Vinuesa, στην οποία κάνουν λόγο για πιθανότητα χορήγησης μεγαλύτερης δοσολογίας κεταμίνης από τους γιατρούς, ενώ υποστηρίζουν ότι έγινε ελλιπής έλεγχος, σημειώνοντας μάλιστα πως έγινε περιορισμένος γενετικός έλεγχος στα παιδιά, ο οποίος δεν περιλαμβάνει αντίστοιχο γονιδιακό έλεγχο στους γονείς.

Δείτε περισσότερα νέα ΕΔΩ