Διαφήμιση - Advertisement
Η μπαταρία του αυτοκίνητου μας πρέπει να ανταπεξέρχεται στις καθημερινές υποχρεώσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα και για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες εκπλήξεις θα πρέπει να παρακολουθούμε συχνά την κατάστασή της.
Το διαδίκτυο βρίθει από οδηγίες και βίντεο που λένε λεπτομερώς ποιες παραμέτρους και πώς να ελέγξετε την μπαταρία του αυτοκινήτου για να έχετε μια ιδέα για την τρέχουσα κατάστασή της και την κατά προσέγγιση περίοδο όπου θα κάνουν την εμφάνισή τους τα προβλήματα.
Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα «κόλπα» ξεκινούν με τη φράση «πάρτε αυτό το διαγνωστικό εργαλείο» ή κάντε αυτό με εκείνο το εργαλείο, την στιγμή που ο μέσος οδηγός και ιδιοκτήτης αυτοκινήτου δεν διαθέτουν τέτοιο «οπλοστάσιο».
Ωστόσο, υπάρχει ένα απλό τεστ που δεν απαιτεί εργαλεία. Για να είμαστε όμως αντικειμενικοί, θα πρέπει να γίνουν ορισμένες προεργασίες με την μπαταρία, για να εξαλειφθούν οι παράπλευροι παράγοντες που μπορούν να «αλλοιώσουν» την πραγματική εικόνα της μπαταρίας μας.
Πρώτα απ’ όλα, ελέγχουμε οπτικά την μπαταρία για να βεβαιωθούμε ότι όλα είναι εντάξει και η εικόνα της είναι η ενδεδειγμένη. Στη συνέχεια θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στους πόλους. Αν είναι καλυμμένοι με βρωμιά, την αφαιρούμε με ένα στεγνό πανί. Ταυτόχρονα, σκουπίζουμε την επιφάνεια της μπαταρίας για να διατηρήσουμε τα πλαστικά της μέρη σε καλή κατάσταση και να ελέγξουμε για τυχόν διαρροές.
Στη συνέχεια, θα πρέπει να αφαιρέσουμε τα σημάδια διάβρωσης. Μία μπαταρία με διαβρωμένους πόλους μπορεί να μην εκκινήσει τον κινητήρα μας, ενώ μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πληθώρα άλλων προβλημάτων, όπως διάβρωση αμαξώματος, πλαισίου, ηλεκτρικών μερών.
Η διάγνωση μιας μπαταρίας με διαβρωμένους πόλους είναι εύκολη. Τα σημάδια που θα δείτε είναι λευκού, πράσινου ή γαλάζιου χρώματος, με το χρώμα επηρεάζεται από την υγρασία του περιβάλλοντος. Η διάβρωση δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αντίσταση στο κύκλωμα και να μην μπορεί να εκκινήσει τον κινητήρα, και οφείλεται στην απελευθέρωση αερίων της μπαταρίας.
Καθώς τα αέρια αντιδρούν με την ατμόσφαιρα, δημιουργείται διάβρωση γύρω από τους πόλους. Εάν μάλιστα το φαινόμενο συνδυαστεί με την υγρασία περιβάλλοντος, τότε η διαδικασία επιταχύνεται. Σε μία τέτοια περίπτωση θα πρέπει να αγοράσετε προστατευτικό εξοπλισμό για να μην έρθει σε επαφή με το δέρμα ή τα μάτια σας. Για αρχή θα πρέπει να αφαιρέσετε τα καλώδια του ηλεκτρικού κυκλώματος από τους πόλους της μπαταρίας, ξεκινώντας από τον αρνητικό.
Επιθεωρούμε την κατάσταση των καλωδίων για φθορά ή σημάδια διάβρωσης και σε περίπτωση που κάποιο έχει ταλαιπωρηθεί προχωράμε στην αντικατάστασή του. Στην συνέχεια, αφαιρούμε την διάβρωση που υπάρχει στην μπαταρία. Ψεκάζουμε με ειδικό καθαριστικό που διαλύει την διάβρωση και εξουδετερώνει το οξύ της μπαταρίας. Αφού καθαρίσουμε την μπαταρία και τους πόλους, στεγνώνουμε στις βάσεις σύνδεσης και τους ακροδέκτες της μπαταρίας.
Μετά θα πρέπει να εφαρμόσουμε και κάποιο ειδικό προστατευτικό ή μια κοινή βαζελίνη στους πόλους της μπαταρίας για την διακοπή/περιορισμό της διάβρωσης των πόλων. Επανασυνδέουμε τα καλώδια της μπαταρίας, πρώτα στον θετικό πόλο και μετά στον αρνητικό , και ψεκάζουμε με ειδικό αντιδιαβρωτικό σπρέι τους συνδεδεμένους πόλους.
Τέλος, θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα έλεγχο της μπαταρίας στο σκοτάδι. Για να το κάνουμε αυτό δεν ενεργοποιούμε τον κινητήρα, αλλά θέτουμε σε λειτουργία όλους τους «καταναλωτές» ρεύματος του αυτοκινήτου μας: τα φώτα, το ηχοσύστημα και όλες τις ηλεκτρικές ευκολίες. Και τα αφήνουμε να λειτουργήσουν για πέντε λεπτά.
Μόλις περάσουν τα πέντε λεπτά, θα πρέπει να ελέγξετε την λειτουργία
των ηλεκτρικών ευκολιών, και φυσικά την ένταση των προβολέων. Εάν η ένταση των φώτων δείχνει πεσμένη, τότε να ξέρετε ότι η μπαταρία πρόκειται να πεθάνει. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορείτε να χαλαρώσετε, μιας και η μπαταρία του αυτοκινήτου σας είναι σε καλή κατάσταση.