Ελαιόλαδο: Έτσι ξεχωρίζουμε το νοθευμένο – Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία - Gkourou.com Ελαιόλαδο: Έτσι ξεχωρίζουμε το νοθευμένο – Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία

Ελαιόλαδο: Έτσι ξεχωρίζουμε το νοθευμένο – Ποιοι οι κίνδυνοι για την υγεία


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Επιτήδειοι προσπαθούν να πουλήσουν νοθευμένο λάδι για…πραγματικό ελαιόλαδο τη στιγμή που η ακρίβεια συνεχίζει κρατά τους καταναλωτές μακριά από το… αυθεντικό ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου πλέον είναι απλησίαστη. Πώς μπορεί κανείς να διακρίνει όμως το νοθευμένο ελαιόλαδο; Η τιμή του μπορεί να είναι ίδια με το αυθεντικό ακόμα και πιο…ακριβή.

Γεύση, χρώμα, μυρωδιά μπορούν να καρφώσουν τα ύποπτα έλαια. Οι ειδικοί λένε πως οι τρόποι είναι πολλοί, η φαντασία ανεξάντλητη και το θράσος όσων ασύδοτα πλουτίζουν, δεν έχει τέλος. Δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό κέρδος για τους ασυνείδητους και η ζημιά για τους καταναλωτές. Πολύ πιο σοβαροί είναι οι κίνδυνοι για την υγεία.

Όσο η τιμή του ελαιόλαδου, βρίσκεται στα ύψη και η ζήτηση από τους καταναλωτές το ίδιο, πληθαίνουν τα κρούσματα αισχροκέρδειας αλλά και νοθείας. Όσοι καταναλωτές δε, αγοράζουν όχι τυποποιημένο ελαιόλαδο, αλλά «τενεκέ από το χωριό», κινδυνεύουν να μην μαγειρεύουν με αγνό ελαιόλαδο, αλλά νοθευμένο και πολλές φορές επικίνδυνο λάδι.

Η τιμή του ελαιόλαδου φέτος, μέχρι τώρα έχει φτάσει τα 7,8-8,5 ευρώ το λίτρο στα ελαιοτριβεία. Τιμή που «τραβά» προς τα πάνω και η αύξηση του εργατικού κόστους, για το μάζεμα του καρπού. Πως όμως θα καταλάβει ο καταναλωτής, το νοθευμένο λάδι;

Η πρώτη ένδειξη για νοθεία, αποτελεί το χρώμα και η γεύση του ελαιόλαδου. Το χρώμα του είναι χαρακτηριστικό και ανάλογα με την ποικιλία του μπορεί να είναι από ανοιχτό έως σκούρο πράσινο. Η σημαντικότερη όμως ένδειξη είναι η γεύση και το άρωμα. Τo νοθευμένο λάδι έχει συνήθως οσμή τηγανητής πατάτας, ειδικά όταν η νοθεία έχει γίνει με ηλιέλαιο. Το παρθένο ελαιόλαδο έχει χαρακτηριστική φρουτώδη οσμή ελιάς ενώ η γεύση του είναι συνήθως πικρή ή πικάντικη ανάλογα με την ποιότητα του. Ο καταναλωτής, θα πρέπει επίσης να γνωρίζει, ότι το νοθευμένο λάδι δεν παγώνει.

Αν το χρώμα, η γεύση ή το άρωμα του λαδιού που έχετε αγοράσει, νομίζετε ότι δεν είναι η κανονική, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ένα χημικό εργαστήριο, ζητώντας ανάλυση των τιμών Κ και της οξύτητας. Στη συνέχεια και αφού λάβετε την επίσημη έκθεση αποτελεσμάτων, απευθυνθείτε στον ΕΦΕΤ και καταγγείλτε τη νοθεία, σε κάποια από την ενώσεις καταναλωτών.

Για το πορτοφόλι, πρακτικά ο καταναλωτής, με τη νοθεία, φτάνει να πληρώνει τα ίδια ή και περισσότερα από τα σουπερμάρκετ. Οι ειδικοί τονίζουν πως για να έχει ο καταναλωτής ασφάλεια στα προϊόντα που καταναλώνει, αυτά θα πρέπει να είναι ελεγμένα και πιστοποιημένα, αλλιώς οι κίνδυνοι για την υγεία είναι αδιανόητοι.

«Θα μπορούσε να αποτελέσει εχθρό για την ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα όταν δεν τηρούνται οι προδιαγραφές της παρασκευής του, έχει νοθευτεί ή έχει παρέλθει ο ‘χρόνος ζωής’ του που έχει ως αποτέλεσμα την οξείδωσή του. Στην περίπτωση αυτή, μετατρέπεται από σημαντική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών σε προ-οξειδωτικό φορέα με αποτέλεσμα την επιτάχυνση οξειδωτικού στρες, το οποίο επιφέρει ως αποτέλεσμα την κυτταρική φθορά και τη γήρανση», αναφέρει σε άρθρο του το «ΒΗΜΑ».

Βάζουν ακόμα και… χρωστικές

Αυτά που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας δεν έχουν προηγούμενο, με τους νοθευτές ελαιόλαδου να μη διστάζουν να ρίξουν στην αγορά ακόμα και χρωστικές. «Το φως της δημοσιότητας έχουν δει υποθέσεις νοθείας ελαιολάδου, το οποίο εμπεριείχε μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου μαζί με χρωστικές ουσίες, επικίνδυνες για την υγεία», συμπληρώνει το άρθρο του «ΒΗΜΑΤΟΣ».

Ένα μάθημα για το νοθευμένο λάδι από το παρελθόν

«Το 1981, στην Ισπανία, η κατανάλωση ενός λαδιού που πωλούνταν δόλια ως ελαιόλαδο προκάλεσε ξέσπασμα μιας προηγουμένως μη καταγεγραμμένης πάθησης, αργότερα γνωστής ως σύνδρομο τοξικού ελαίου. Από τα 20.000 άτομα που επλήγησαν, περίπου 300 πέθαναν λίγο μετά την εμφάνιση της νόσου και ένας μεγαλύτερος αριθμός εμφάνισε χρόνια νόσο».

Οριστικό το φινάλε: Οι 5 σειρές που «κόβονται» από το πρόγραμμα