Για ποια αυτοάνοσα αυξάνει τον κίνδυνο η Covid-19 - Gkourou.com Για ποια αυτοάνοσα αυξάνει τον κίνδυνο η Covid-19

Για ποια αυτοάνοσα αυξάνει τον κίνδυνο η Covid-19


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, η λοίμωξη με κορονοϊό μπορεί να προκαλέσει παθήσεις όπως αλωπεκία (απώλεια μαλλιών), ψωρίαση, λεύκη, αγγειίτιδα (φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων), νόσο του Crohn, ελκώδη κολίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, νόσο Still των ενηλίκων, σύνδρομο Sjogren's, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και σαρκοείδωση.

Οι ασθενείς με COVID-19 αντιμετώπισαν 12% έως 74% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διάφορους τύπους αλωπεκίας, τριπλάσιο κίνδυνο αγγειίτιδας, 68% περισσότερες πιθανότητες για νόσο του Crohn και 59% περισσότερες πιθανότητες σαρκοείδωσης.

«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της λοίμωξης SARS-CoV-2 και της ανάπτυξης αυτοάνοσων και αυτοφλεγμονωδών διαταραχών. Αυτό τονίζει την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη ιατρική προσέγγιση που να περιλαμβάνει τόσο τις οξείες εκδηλώσεις όσο και τις πιθανές μακροπρόθεσμες επιπλοκές της Covid-19», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Sung Ha Lim, από το Πανεπιστήμιο Yonsei στη Νότια Κορέα.

«Δεδομένου του μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού που έχει νοσήσει με COVID-19, η παρακολούθηση για την εμφάνιση αυτοάνοσων ασθενειών είναι πρωταρχικής σημασίας για την έγκαιρη παρέμβαση», πρόσθεσε.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα, είπε ο Δρ. Marc Siegel, καθηγητής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center στη Νέα Υόρκη.

«Είναι πιθανό όταν ο οργανισμός αμύνεται ενάντια στον Covid, να παράγει ιντερφερόνες που πυροδοτούν φλεγμονή, η οποία μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει αυτοαντισώματα ενάντια στα όργανα, τους μύες ή τα νεύρα, ειδικά αν το άτομο έχει σχετική προδιάθεση».

Η Lim και οι συνεργάτες της συνέλεξαν δεδομένα για σχεδόν 355.000 άνδρες και γυναίκες που νόσησαν με COVID-19. Οι ασθενείς συγκρίθηκαν με πάνω από έξι εκατομμύρια ανθρώπους που δεν πέρασαν COVID-19.

Η Λιμ ανέφερε ότι η σοβαρότητα της λοίμωξης, καθώς και το να μην έχει εμβολιαστεί κάποιος, αύξησε τις πιθανότητες ανάπτυξης αυτοάνοσων.

«Τα μη εμβολιασμένα άτομα κινδύνευαν περισσότερο με ορισμένες αυτοάνοσες παθήσεις, όπως γυροειδή αλωπεκία, ολική αλωπεκία και νόσο του Crohn», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Network Open.