Η Νατάσα Παζαΐτη δεν μίλησε μόνο για τον καρκίνο αλλά και για τη δύσκολη περίοδο με τα παιδιά της - Gkourou.com Η Νατάσα Παζαΐτη δεν μίλησε μόνο για τον καρκίνο αλλά και για τη δύσκολη περίοδο με τα παιδιά της

Η Νατάσα Παζαΐτη δεν μίλησε μόνο για τον καρκίνο αλλά και για τη δύσκολη περίοδο με τα παιδιά της


Διαφήμιση - Advertisement
 

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το πρώτο χειρουργείο. Το βλέμμα και τα δάκρυα της γυναίκας». Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης κατά του Καρκίνου του Μαστού, η γνωστή χειρουργός Μαστού και Ογκολόγος Νατάσα Παζαΐτη, δίνει το δικό της μήνυμα για μία ασθένεια που μπορεί να νικηθεί. 

Την Νατάσα Παζαΐτη την γνωρίσαμε ως σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, αλλά τα τελευταία χρόνια την θαυμάσαμε για το σπουδαίο επιστημονικό έργο της για τις γυναίκες που νοσούν από καρκίνο. Σε μία σπάνια εξομολόγηση, στην εκπομπή Happy Day και στην Σταματίνα Τσιμτσιλή, η γνωστή χειρουργός δίνει μήνυμα ελπίδας στις γυναίκες και μοιράζεται τις προσωπικές και συγκινητικές της εμπειρίες. Μιλώντας ακόμη για τη φήμη που κυκλοφορούσε τα τελευταία χρόνια πως είχε νοσήσει και εκείνη αλλά και για τις συνήθεις ερωτήσεις που μία μητέρα που νοσεί, θέτει στον γιατρό της.

«Το πρώτο πράγμα που ρωτά μία γυναίκα είναι το πόσο χρόνο έχω»

Όταν τον Απρίλιο του 1998 η Νατάσα Παζαΐτη παντρευόταν τον Κώστα Καραμανλή και μετέπειτα πρωθυπουργό, ολοκλήρωνε ήδη τις σπουδές της στην Παιδαγωγική. Μία καθηγήτριά της τότε την μύησε στην Ιατρική και τότε πήρε την απόφαση να διευρύνει τις σπουδές της. Όταν πια έγινε μητέρα το 2003 στα δίδυμα παιδιά της, τον Κωνσταντίνο και την Αμαλία, ήδη ξεκινούσε και την πρακτική της. Το πρώτο χειρουργείο ήταν έντονο συναισθηματικά και επαγγελματικά, όπως αποκάλυψε και στην σημερινή της συνέντευξη, αλλά αυτό την οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την χειρουργική και τον καρκίνο του μαστού.

Και όπως είπε χαρακτηριστικά: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ όταν πήρα μέρος στο πρώτο μου χειρουργείο. Το βλέμμα και τα δάκρυα της γυναίκας όταν έγινε η εγχείρηση και έπιασε με τα χέρια της το μαστό της που είχε αφαιρεθεί».

«Ο καρκίνος είναι μία νόσος φθοράς. Ένας από τους λόγους που ακούμε περισσότερο για τον καρκίνο είναι γιατί γίνονται πια, περισσότεροι έλεγχοι. Η κληρονομικότητα ευθύνεται σε ένα πολύ μικρό ποσοστό για τον καρκίνο του μαστού. Κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται από τα 30 σε προληπτικό έλεγχο. Από την ηλικία των 40 επιβάλλεται η μαστογραφία».

«Το πρώτο πράγμα που ρωτά μία γυναίκα είναι το πόσο χρόνο έχω»

Έτσι δημιουργήθηκε το βιβλίο «Μία κορδελίτσα που την έλεγαν Ιππόλυτη». Αυτό δείχνει την αγάπη που έχουν τα παιδιά και μπορούν να περιβάλλουν μία μητέρα που έχει καρκίνο. Μία μητέρα σκέφτεται ότι αν νοσήσει από καρκίνο η εικόνα στα παιδιά της θα χαλάσει. Αντίθετα θα γίνει πιο δυνατή. Ο ρόλος του γιατρού είναι να στέκεται δίπλα στον ασθενή ως αρωγός και ως συνοδοιπόρος».

Η Νατάσα Παζαΐτη ξεκαθάρισε και τη φημολογία που υπήρχε για πολλά χρόνια πως και η ίδια είχε νοσήσει με καρκίνο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει: «Δεν ήμουν εγώ η Νατάσα Καραμανλή που νόσησα από καρκίνο. Αν νοσούσα θα το έλεγα δημόσια θα έκανα τον εαυτό μου σημαία για να ενθαρρύνω τις γυναίκες».

Η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού, ακόμη και όταν ήταν η πρώτη κυρία της χώρας, παρέμεινε διακριτικά εκτός δημοσιότητας. Κάτι που συνεχίζει να κάνει και σήμερα: «Επικοινωνώ με τον κόσμο μέσω της δουλειάς μου αλλά και τα social media, αλλά είμαι αφιερωμένη στην επιστήμη μου. Δεν χρειάζομαι αυτή τη δημοσιότητα που έχει να κάνει με την οικογένειά μου».

Η αφοσίωση στην ιατρική, της στέρησε χρόνο με τα παιδιά της. Κάτι που παραδέχεται πως με το πέρασμα του χρόνου, δημιούργησε και έναν θαυμασμό από την 19χρονη Αμαλία και τον Κωνσταντίνο: «Δεν μπορούμε να τα πετύχουμε όλα. Κάτι χάνουμε κάτι κερδίζουμε. Η πιο δύσκολη περίοδος ήταν η περίοδος της ειδικότητας. Έχασα στιγμές με τα παιδιά μου. Μου το καταλογίζανε για πολλά χρόνια. Τώρα που έχουν μεγαλώσει έχουν αλλάξει τα πράγματα. Θυμούνται τις θυσίες που έχω κάνει και με θαυμάζουν. Είμαι καλό παράδειγμα πλέον για εκείνα».

Τέλος η γιατρός έδωσε μία χρυσή συμβουλή για τη σημερινή ημέρα προς όλες τις γυναίκες. Ελπίδα και πρόληψη: «Ολοένα και περισσότερες γυναίκες θεραπεύονται πλήρως. Όταν μία γυναίκα νικάει τον καρκίνο κερδίζει τη ζωή».