Καρκίνος του οισοφάγου: Τον νου σας σε αυτά τα σημάδια όταν τρώτε - Gkourou.com Καρκίνος του οισοφάγου: Τον νου σας σε αυτά τα σημάδια όταν τρώτε

Καρκίνος του οισοφάγου: Τον νου σας σε αυτά τα σημάδια όταν τρώτε


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Ο οισοφάγος είναι ένας μυώδης σωλήνας που συνδέει τον λαιμό με το στομάχι. Όταν αναπτύσσεται εκεί καρκίνος, εμφανίζεται συνήθως στο εσωτερικό στρώμα του οισοφάγου και στη συνέχεια εξαπλώνεται προς τα έξω.

Ο καρκίνος του οισοφάγου συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο στα τελευταία στάδια. Γι' αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοήσετε ως “παροδικά” τα παρακάτω σημάδια.
Πρόβλημα κατάποσης

Το πιο κοινό σύμπτωμα του καρκίνου του οισοφάγου είναι η δυσκολία στην κατάποση (δυσφαγία). Δυστυχώς, συμπτώματα όπως αυτό δεν ξεκινούν παρά τα τελευταία στάδια της νόσου. Ο καρκίνος του οισοφάγου δεν προκαλεί συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Καθώς τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται και πολλαπλασιάζονται στον οισοφάγο, σχηματίζουν μια μάζα κυττάρων (όγκος). Όταν ο όγκος μεγαλώσει, μπορεί να αρχίσει να προκαλεί προβλήματα με το φαγητό και την κατάποση. Στην αρχή, μπορεί να αισθάνεστε ότι το φαγητό κολλάει στον λαιμό σας όταν τρώτε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι προσπαθείτε να το αντισταθμίσετε με μικρότερες μπουκιές φαγητού ή πίνοντας νερό μετά από κάθε μπουκιά.

Καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, η κατάποση θα γίνεται πιο δύσκολη. Σε απάντηση σε αυτό, το σώμα σας θα αρχίσει να παράγει περισσότερο σάλιο για να βοηθήσει την τροφή να περάσει μέσα από τον οισοφάγο. Μπορεί να παρατηρήσετε αύξηση της ποσότητας σιέλου ή βλέννας στο στόμα σας.
Εμετός

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να οδηγήσει σε εμετό. Όταν η τροφή κολλάει στον οισοφάγο σας, το σώμα σας μπορεί να κάνει εμετό για να το αφαιρέσει για καλύτερη αναπνοή.

Είναι σύνηθες για τα άτομα με καρκίνο του οισοφάγου να χάσουν βάρος χωρίς να το προσπαθήσουν. Αυτό συμβαίνει γιατί καταλήγουν να τρώνε λιγότερο λόγω δυσκολίας στην κατάποση. Ο έμετος μετά τα γεύματα επίσης συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Εάν παρατηρήσετε ότι κάνετε εμετό όταν προσπαθείτε να φάτε, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Πόνος στο στήθος

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του οισοφάγου παρατηρούν μια αίσθηση πόνου ή καψίματος στο στήθος τους. Αυτό το συναίσθημα είναι ένα κοινό σύμπτωμα της παλινδρόμησης οξέος, έτσι συχνά το αγνοούν. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ατόμων με συμπτώματα καούρας έχουν απλώς καούρα και όχι καρκίνο.

Ο καρκίνος του οισοφάγου προκαλεί πόνο στο στήθος όταν ο όγκος μεγαλώνει αρκετά ώστε να εμποδίζει την τροφή. Καθώς τρώτε, μπορεί να αισθανθείτε δυσφορία ή πόνο καθώς το φαγητό προσπαθεί να περάσει γύρω από τον όγκο. Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε χρόνιο βήχα ή βραχνάδα.
Αιμορραγία

Ο καρκίνος του οισοφάγου μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία στον οισοφάγο. Όταν συμβεί αυτό, το αίμα ταξιδεύει μέσω του πεπτικού σας συστήματος και κάνει τα κόπρανα σας να φαίνονται μαύρα.

Με την πάροδο του χρόνου, η αιμορραγία μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων (αναιμία). Ένα κοινό σημάδι αναιμίας είναι η υπνηλία ή η κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπτώματα σε Άνδρες/Γυναίκες

Οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με καρκίνο του οισοφάγου σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνδρες είναι συνήθως πιο πιθανό να χρησιμοποιούν καπνό και αλκοόλ, δύο παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου.

Καρκίνος του οισοφάγου: Πότε να επισκεφτείτε γιατρό

Επειδή ο καρκίνος του οισοφάγου δεν προκαλεί συμπτώματα στα πρώιμα στάδια, είναι σημαντικό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας αμέσως μόλις εμφανίσετε συμπτώματα. Εκείνος μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ογκολόγο για εξετάσεις και θεραπεία.

Επισκεφτείτε τον γιατρό σας εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πρόβλημα στην αναπνοή
  • Έμετος μετά τα γεύματα
  • Απρόσκοπτη απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στήθος
  • Μαύρα κόπρανα
  • Μεγάλη κούραση

Είναι ακόμα πιο σημαντικό να ελέγξετε τα συμπτώματά σας, εάν γνωρίζετε ήδη ότι έχετε γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου, όπως:

  • Είστε άνδρας
  • Είστε άνω των 55 ετών
  • Καπνίζετε
  • Κάνετε συχνή ή υπερβολική χρήση αλκοόλ
  • Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Είστε υπέρβαρος
  • Έχετε ιστορικό καρκίνου
  • Ακολουθείτε μια πλούσια σε επεξεργασμένα κρέατα διατροφή
  • Έχετε ιστορικό ασθένειας που επηρεάζει τον οισοφάγο (νόσος Barrett, αχαλασία)
  • Έχετε ιστορικό με κονδυλώματα (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων - HPV)

Πηγή: health.com