Πειραματικό φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους – Τι λένε οι ειδικοί - Gkourou.com Πειραματικό φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους – Τι λένε οι ειδικοί

Πειραματικό φάρμακο εξαφανίζει καρκινικούς όγκους – Τι λένε οι ειδικοί


Διαφήμιση - Advertisement

 


Μια 42χρονη γυναίκα από την Ουαλία, που είχε διαγνωστεί με σταδίου 3 καρκίνο στο παχύ έντερο, είδε τη νόσο της να εξαφανίζεται μέσα σε έξι μήνες από τη λήψη ενός ερευνητικού (πειραματικού) φαρμάκου.

Η Carrie Downey είναι μία από τους λιγοστούς, έως τώρα, ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου που έχουν λάβει dostarlimab (δοσταρλιμάμπη). Το φάρμακο όμως δοκιμάζεται και για άλλους όγκους και ήδη έχει εγκριθεί για ορισμένες μορφές καρκίνου του ενδομητρίου και του πρωκτού.

Τα έως τώρα δεδομένα των μελετών για τους καρκινικούς όγκους στο παχύ έντερο δείχνουν ότι το φάρμακο κατόρθωσε να τους καταπολεμήσει σε όλους τους ασθενείς (100%) που το έλαβαν.

Εν τούτοις, οι ασθενοίς αυτοί έπασχαν από μια σχετικά σπάνια μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μορφή αυτή αφορά το 3-5% των περιστατικών και φέρει συγκεκριμένες γενετικές μεταλλάξεις

Η πλήρης αποτελεσματικότητα του dostarlimab είναι πρωτοφανής στην Ογκολογία. Η Ουαλία και η Ιταλία το ενέκριναν με συνοπτικές διαδικασίες για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου του παχέος εντέρου, παρότι συνεχίζονται οι μελέτες με αυτό, αναφέρει το BBC.

Έξι μήνες θεραπεία

Η κυρία Downey έμαθε τυχαία πριν από ένα χρόνο ότι έχει καρκίνο στο παχύ έντερο, από εξετάσεις που έκανε για να ελέγξει μία κήλη για την οποία παλαιότερα είχε χειρουργηθεί.

Οι γιατροί την ενημέρωσαν ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου που είχε αναπτύξει βρισκόταν τόσο χαμηλά, ώστε αν τον αφαιρούσαν χειρουργικά θα χρειαζόταν μόνιμη κολοστομία (παρά φύση έδρα).

Ο χειρουργός της την παρέπεμψε στον Dr. Craig Barrington, ογκολόγο στο Νοσοκομείο Singleton στο Σουώνση. Εκείνος της πρότεινε να λάβει το dostarlimab, το οποίο δρα βοηθώντας το ανοσοποιητικό να καταστρέψει τον καρκίνο.

«Ο γιατρός είχε ελέγξει την βιοψία μου και είχε δει ότι ο όγκος μου είχε αυτή τη σπάνια μετάλλαξη. Με ρώτησε αν θα ήθελα να προχωρήσω», είπε η κυρία Downey.

Έτσι έγινε η πρώτη ασθενής στην Ουαλία που έλαβε το φάρμακο, ανακοίνωσε το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ουαλίας (NHS Wales). Η θεραπεία γινόταν κάθε τρεις εβδομάδες, επί έξι μήνες. Στον επανέλεγχο που έκανε πρόσφατα, δεν βρέθηκε κανένα ίχνος του καρκίνου της.

Τα έως τώρα αποτελέσματα

Το φάρμακο dostarlimab δοκιμάστηκε σε πρώτη φάση στις ΗΠΑ σε 36 ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου στο παχύ έντερο. Κανένας τους δεν είχε ανιχνεύσιμο καρκίνο μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Στην Ουαλία, το φάρμακο έχουν λάβει λιγότεροι από 10 ασθενείς. Όσοι έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους, είδαν τον καρκίνο τους να εξαφανίζεται. Επιπλέον, οι παρενέργειες που εκδήλωσαν ήταν ήπιες ή ανύπαρκτες.

Το dostarlimab είναι μία μορφή ανοσοθεραπείας. Βρίσκεται υπό μελέτη για αρκετές μορφές καρκίνου. Έως στιγμής ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) του έχει χορηγήσει έγκριση υπό όρους για ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου που φέρουν τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις που είχε  η κυρία Downey.

Οι μεταλλάξεις αυτές αποκαλούνται «ανεπαρκής επιδιόρθωση αναντιστοιχιών» ή «υψηλού βαθμού μικροδορυφορική αστάθεια». Εντοπίζονται σε συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία φυσιολογικά συμβάλλουν στην επιδιόρθωση του DNA.

Το dostarlimab είναι εγκεκριμένο και στις ΗΠΑ για ανάλογα περιστατικά με καρκίνο του ενδομητρίου. Έλαβε επίσης ταχεία έγκριση για την αντιμετώπιση ορισμένων μορφών καρκίνου του πρωκτού και άλλους συμπαγείς όγκους.

«Πρωτοφανή» αποτελέσματα

Ο Dr. Barrington χαρακτηρίζει τα έως τώρα αποτελέσματα με το dostarlimab «πρωτοφανή». «Είμαι ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα. Ξέρω πως οι αριθμοί των ασθενών είναι μικροί και τα στοιχεία είναι από τις πρώτες δοκιμές. Το να βλέπεις όμως πλήρη ανταπόκριση κατά 100% από ένα φάρμακο, το οποίο είναι καλά ανεκτό και αποδίδει απίστευτα γρήγορα, είναι ανήκουστο  στην Ογκολογία», τόνισε.

Όπως εξήγησε, οι ασθενείς αναφέρουν εξαφάνιση των συμπτωμάτων τους ακόμα και μετά από την πρώτη θεραπεία.

Οι ασθενείς στους οποίους δοκιμάζεται έως τώρα έχουν καρκίνο σταδίου 2 ή 3. «Οι ασθενείς αυτοί κατά κανόνα θα χρειάζονταν εγχείρηση. Τώρα, όμως, ελάχιστοι τη χρειάζονται», πρόσθεσε ο Dr. Barrington.

Μένει να εξακριβωθεί για πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτά τα αποτελέσματα και να καταγραφεί η μακροπρόθεσμη πορεία των ασθενών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη – Πηγή: iatropedia.gr