Ποια καθημερινά αντικείμενα έχουν επικίνδυνα χημικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα - Gkourou.com Ποια καθημερινά αντικείμενα έχουν επικίνδυνα χημικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα

Ποια καθημερινά αντικείμενα έχουν επικίνδυνα χημικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σύμφωνα με έρευνα


Διαφήμιση - Advertisement

 


 

Πολλές χημικές ουσίες που βρίσκονται στην καθημερινή μας ζωή έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του θυρεοειδούς, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ορισμένες πολυφθοροαλκυλιωμένες ουσίες (PFAS), που είναι γνωστές επειδή δεν αποδομούνται εύκολα στο περιβάλλον, έχουν συσχετιστεί με αύξηση 56% του κινδύνου διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eBioMedicine.

Αυτές οι χημικές ουσίες έχουν έναν ισχυρό δεσμό άνθρακα-φθορίου, ο οποίος εμποδίζει την εύκολη αποδόμηση τους στο περιβάλλον και τους επιτρέπει να παραμένουν στην φύση για πολλά χρόνια.

Έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, των συσκευασιών τροφίμων, των υδατοαπωθητικών ρούχων και υφασμάτων ανθεκτικών στους λεκέδες. Έτσι μπορούν να βρεθούν στο πόσιμο νερό, στην οικιακή σκόνη και ακόμη και μέσα στο ανθρώπινο αίμα.

Τώρα, ερευνητές από το Mount Sinai Health System στη Νέα Υόρκη έχουν ποσοτικοποιήσει τη σχέση μεταξύ της χημικής ουσίας (n-PFOS) και του κινδύνου καρκίνου του θυρεοειδούς.

Η Maaike van Gerwen, διευθύντρια έρευνας στο Τμήμα Ωτορινολαρυγγολογίας της Ιατρικής Σχολής Icahn στο Mount Sinai, δήλωσε στο Newsweek: «Γνωρίζουμε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη σε ανθρώπους που εξετάζει τη συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε PFAS και του κινδύνου διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτό που είναι μοναδικό σε αυτή τη μελέτη είναι ότι ήμασταν σε θέση να μετρήσουμε τις PFAS σε δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν περίπου την ίδια περίοδο που οι συμμετέχοντες στη μελέτη διαγνώστηκαν με καρκίνο του θυρεοειδούς και δείγματα αίματος που συλλέχθηκαν περίπου οκτώ χρόνια έως ένα χρόνο πριν διαγνωστούν με καρκίνο του θυρεοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξετάσουμε τις PFAS ως έναν πιθανό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του θυρεοειδούς».

Οι ερευνητές μελέτησαν τους συνδέσμους μεταξύ της ποσότητας PFAS στο πλάσμα του αίματος των ανθρώπων και της διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς χρησιμοποιώντας μια βιοτράπεζα συνδεδεμένη με ιατρικά αρχεία στο Icahn Mount Sinai που ονομάζεται BioMe. Σε αυτήν, μελετήθηκαν 88 ασθενείς με καρκίνο του θυρεοειδούς και 88 ασθενείς χωρίς καρκίνο ίδιου φύλου, φυλής, ηλικίας, ΔΜΣ [δείκτης μάζας σώματος]. Οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα επίπεδα οκτώ χημικών ουσιών PFAS διέφεραν μεταξύ των δύο ομάδων.

Διαπίστωσαν ότι το n-PFOS οδήγησε σε αύξηση του κινδύνου καρκίνου του θυρεοειδούς κατά 56% και υπήρχε θετική συσχέτιση μεταξύ του κινδύνου καρκίνου του θυρεοειδούς και της έκθεσης σε άλλες PFAS.

«Με την αύξηση των επιπέδων έκθεσης, αυξάνεται και ο κίνδυνος διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν ένα σημαντικό αποτέλεσμα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την τύχη. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που βρίσκει μια τόσο σημαντική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης σε PFOS και της διάγνωσης καρκίνου του θυρεοειδούς», δήλωσε η van Gerwen.

Αν και μια αύξηση του κινδύνου κατά 56% ακούγεται τρομακτική, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό σημαίνει αύξηση κατά 56% του αρχικού κινδύνου. Για παράδειγμα, εάν ο αρχικός κίνδυνος ήταν 1%, μια αύξηση κατά 56% θα οδηγούσε σε κίνδυνο 1,56%, αντί για 57%. Άλλες χημικές ουσίες PFAS βρίσκονται σε αφθονία στην καθημερινή μας ζωή, καθώς έχουν ανακαλυφθεί σε προϊόντα περιόδου και σε ρούχα.

«Οι PFAS είναι χημικές ουσίες που παράγονται από τη δεκαετία του 1940 και χρησιμοποιούνται σε μια ποικιλία βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των αντικολλητικών μαγειρικών σκευών, των υφασμάτων ανθεκτικών στους λεκέδες και του αφρού πυρόσβεσης», ανέφερε η van Gerwen.

Και συνέχισε: «Οι πρώτες χημικές ουσίες PFAS που παράχθηκαν ήταν το PFOA και το PFOS. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, μεγάλες αμερικανικές χημικές εταιρείες συμφώνησαν οικειοθελώς να εξαλείψουν την παραγωγή του PFOA και των σχετικών με αυτό χημικών ουσιών. Αυτό δεν σημαίνει ότι η παραγωγή PFAS μειώθηκε. Αντίθετα, αναπτύχθηκαν πολλές νέες χημικές ουσίες PFAS και εξακολουθούν να παράγονται».

Υψηλά επίπεδα ορισμένων άλλων PFAS έχουν βρεθεί στο παρελθόν ότι σχετίζονται με αυξημένη χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, μειωμένη ανοσία και αυξημένο κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους, όπως του νεφρού και των όρχεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τοξικών Ουσιών και Μητρώου Ασθενειών των ΗΠΑ.

«Λόγω της πανταχού παρουσίας των PFAS στο περιβάλλον μας, συμπεριλαμβανομένου του νερού, του εδάφους και των τροφίμων, σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός εκτίθεται καθημερινά (σ.σ. σε αυτά τα χημικά) και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να αποφευχθεί εντελώς η έκθεση» τόνισε η van Gerwen.