Διαφήμιση - Advertisement
Για πολλά χρόνια, η ρίψη του νομίσματος (το λεγόμενο Κορώνα-Γράμματα) αποτελεί έναν δίκαιο τρόπο επιλογής ανάμεσα σε δύο επιλογές – ποια ομάδα θα κάνει σέντρα πρώτη, για παράδειγμα. Με την πάροδο των ετών, πολλοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει την τυχαιότητα της ρίψης νομισμάτων και οι περισσότεροι έχουν διαπιστώσει ότι είναι τόσο δίκαιη όσο αναμενόταν — υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται ένα δίκαιο νόμισμα.
Κι όμως, μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο phys.org, έρχεται τώρα να δείξει ότι οι πιθανοτητες δεν είναι ακριβώς 50-50. Μέσα από 350.757 γυρίσματα χρησιμοποιώντας νομίσματα 46 οικονομιών από όλο τον κόσμο και διαφορετικούς ανθρώπους που έκαναν το γύρισμα, διαπίστωσαν πως η μία πλευρά τύχαινε 50.8% πιθανότητες επιτυχίας. Τα αποτελέσματα έρχονται να επιβεβαιώσουν την έρευνα μίας μικρότερης κλίμακας έρευνας του Stanford το 2007, η οποία βρήκε την πλευρά από την οποία ξεκινά το νόμισμα το γύρισμα να έχει 51% πιθανότητες επιτυχίας.
«Ενα νόμισμα που αναποδογυρίζεται στον αέρα περνάει περισσότερο χρόνο εκεί με την αρχική του όψη στραμμένη προς τα πάνω, καθιστώντας το πιο πιθανό να καταλήξει και έτσι» σημειώνουν οι ερευνητές στο νέο πείραμα.
Αυτοί που γύριζαν το νόμισμα, επέλεγαν την αρχική του θέση είτε τυχαία είτε μέσα από έναν αλγόριθμο. Πετούσαν το νόμισμα, το έπιαναν στο χέρι τους και κατέγραφαν τη θέση του. Αν το γύριζαν στο πάνω μέρος του χεριού του πριν το αποκαλύψουν, η αντίθετη πλευρά είχε πάλι πιθανότητες 50.8%.
Οι ερευνητές συνιστούν πως όποιος θέλει ένα πραγματικά τυχαίο αποτέλεσμα, καλό θα ήταν να αποκρύψει την αρχική θέση του νομίσματος.