Διαφήμιση - Advertisement
Για τον τραγικό πνιγμό του 10χρονου κοριτσιού σε πισίνα στη Νέα Μάκρη την Κυριακή (16/07) μίλησε ο ναυαγοσώστης, εκπαιδευτής και ιδρυτής της Lifeguard Hellas, Σπύρος Μητριτσάκης.
"Είναι μια πραγματικά άτυχη στιγμή. Μία στο δισεκατομμύριο, τρισεκατομμύριο", είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα, διαχωρίζοντας το περιστατικό με τον πνιγμό του 6χρονου στο Μεγάλο Καβούρι.
Ο κ. Μητσιτσάκης αναφέρθηκε στις μαρτυρίες που περιγράφουν το παιδί να αποβάλει από το στόμα του φαγητό μόλις ανασύρθηκε από την πισίνα, και σημείωσε, όταν ρωτήθηκε κατά πόσο αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο πνιγμός οφείλεται στην κατανάλωση γεύματος, "τις περισσότερες φορές τα θύματα βγάζουν φαγητό, αλλά ακόμα και αν έχουν φάει, από ό,τι έλεγαν το παιδάκι αφενός ήξερε να κολυμπάει, αφετέρου αφού έκανε αυτή την κίνηση είχε εμπιστοσύνη στον εαυτό της να βουτήξει. Αλλά και να έχεις φάει αν κάνεις μια βουτιά είναι πολύ επικίνδυνο, δεν πεθαίνεις ακαριαία".
Ο ίδιος τόνισε ότι το κοριτσάκι ναι μεν ήταν εν ζωή, όπως αναφέρουν πληροφορίες, όταν το έβγαλαν από το νερό, ωστόσο το μοιραίο επήλθε καθώς το παιδί είχε μείνει χρόνο χωρίς αρκετή οξυγόνωση. "Αλλά ήταν πιστεύω μια πραγματικά άτυχη στιγμή. Δεν είναι τόσο εύκολο αν έχεις φάει, επειδή έκανες μια βουτιά, θα πεθάνεις. Προς Θεού, θα πεθαίναμε όλοι άμα ήταν έτσι. Πάρα πολλοί τέλος πάντων, έχουν φάει και ρίχνουν μια βουτιά. Ήταν μια άτυχη στιγμή που έγιναν όλα ανάποδα, πήγε γρήγορα η τροφή, πήγε εκεί πέρα που δεν έπρεπε, δημιούργησε ασφυξία σε δευτερόλεπτα, σε χιλιοστά μέσα", τόνισε.
Ο εκπαιδευτής ναυαγοσώστης αναφέρθηκε και στο περιστατικό του πνιγμού του παιδιού στο Καβούρι, τονίζοντας ότι πρόκειται για εντελώς διαφορετικά περιστατικά. Όπως είπε, στην περίπτωση του 6χρονου αγοριού, το μικρό παιδί, αντίθετα με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ήταν μακριά από τους γονείς του. "Αυτό ήταν μακριά από τους γονείς. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι ένα παιδί έως 6 ετών, ειδικά αν δεν ξέρει να κολυμπάει, πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση ενός χεριού από τον ενήλικα, από το γονέα κυρίως ή από τον συνοδό. Ούτε επαναπαυόμαστε στα μπρατσάκια.
Τα μπρατσάκια δεν είναι σωστικά μέσα, είναι βοηθητικά κολύμβησης. Εύκολα μπορεί να έχουμε αστοχία υλικού να ξεκολλήσει, να τρυπήσει, λίγο να τριφτεί κάτω σε ένα βότσαλο. Ξέρετε όλοι και λόγω της κρίσης θα αγοράσουμε κάτι πιο οικονομικό που αυτόματα σημαίνει ότι είναι δεν καλής ποιότητας. Δυστυχώς αναγκαζόμαστε να τα κάνουμε αυτά" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητριτσάκης, σημειώνοντας ότι τα σωσίβια γιλέκα είναι τα καλύτερα. "Απλά είναι δύσκολα για τα παιδιά, τα περιορίζουν λίγο στην κίνηση.
Το σωσίβιο γιλέκο σε φέρνει σε φυσιολογική θέση κολύμβησης και μαθαίνουν και έχουν μεγαλύτερη ασφάλεια τα παιδιά ενώ το μπρατσάκι που το κρατάει κάθετο είναι η θέση του πνιγμού. Δεν μαθαίνει από την αρχή το παιδί, δηλαδή, τη σωστή θέση στο νερό", υπογράμμισε.